Night_Raven Публикувано Ноември 6, 2008 Report Share Публикувано Ноември 6, 2008 1. Има общо 3 вида кодове за Windows XP: баннати, валидни и невалидни. Баннатите не работят по никакъв начин и с тях Windows дори не може да се инсталира. Валидните са противоположните на баннатите - това са напълно редовни кодове, с които ВСИЧКО функционира. Невалидните са почти като валидните, с разликата, че не могат да се свалят дадени ъпдейти, които изискват валидация, защото няма да преминеш валидацията със съответния код.2. А.: Да, това са ти всички нужни драйвери.2. Б: Сваляш това, което ти е нужно и искаш да работи. BIOS НЕ ТИ трябва на този етап.2. В: Сваляш драйверите за тези, компоненти, с които разполагаш.2. Г: Първо инсталираш за дъното. След това няма значение.2. Д: Ами ако инсталираш сега драйвери и след това си преинсталираш Windows мислиш, че ще ти останат драйверите? Не искам да звуча грубо, но ти въобще мислиш ли, докато пишеш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Ноември 6, 2008 Author Report Share Публикувано Ноември 6, 2008 Аз, че мисля мисля, но ти май не ме разбра. Написах "Д. Първо трябва да инсталирам УИН-а, да си разделя диска на дялове и тогава да слагам драйверите или греша?" и ми е ясно, че след преинсталиране не остава нищо, но не знам дали да слагам драйвери и да деля диска или първо да го деля. Освен това за пръв път работя с лаптоп и не знам дали процедурите са същите като при настолните компютри. А защо да не слагам БИОС-а? Че той не е ли задължителен? А колкото до това дали си груб ---> . Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 6, 2008 Report Share Публикувано Ноември 6, 2008 Процедурите са на практика същите. Нацепването можеш да го направиш и по време на самата инсталация с вградения в нея мениджър на дялове, което би било най-добре. Продължаваш с инсталацията и след като приключи тя си форматираш останалите дялове (различни от C:) и си инсталираш драйвери. Ако мениджърът не ти е удобен, можеш да нацепиш харда под Windows, след което да го преинсталираш и да си сложиш драйверите.BIOS се сменя, когато има някакъв конкретен проблем, който изисква обновяването му. Ако всичко работи нормално, няма нужда да се пипа нещо деликатно, каквото е BIOS-а. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Ноември 6, 2008 Author Report Share Публикувано Ноември 6, 2008 Аз мислех, че БИОС-а се инсталира с УИН-а. Тогава от сайта на АСУС да тегля ли драйвери за БИОС-а или не? И ще обясниш ли накратко как БИОС-а се "появява" в компютъра? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 6, 2008 Report Share Публикувано Ноември 6, 2008 BIOS-ът се намира на чип на самата дънна платка и съдържа основните инструкции за работа на платката - как тя "общува" с всички останали компоненти, които са вградени и свързани към нея. Той е напълно независим от операционни системи.Казах го, но ще повторя: не тегли BIOS и не се занимавай с него. Той се обновява, ако възникне сътоветната необходимост. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Ноември 7, 2008 Author Report Share Публикувано Ноември 7, 2008 Проблема не е, че не мога да инсталирам ХР, а че не знаех едно нещо и се обадих в офиса на доставчика и ми обясниха. Трябва да намеря "чиста" версия на ХР, да интегрирам в нея СП3 и драйверите са САТА (има ги в сйата на АСУС) и тогава да инсталирам. А при мен не се получаваше, защото имам ХР със СП2. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Ноември 7, 2008 Author Report Share Публикувано Ноември 7, 2008 Инсталирах си УИН със СП3, но срещам затруднение при драйверите, т.е. от ТОЗИ сайт ми излязоха 80 файла. 1. На картинката с червено съм обозначил тези драйвери, които съм свалил, а с черно тези, които няма да свалям, защото не ми трябват. От необозначените драйвери кои трябв да сваля? 2. Където има няколко файла в директория кой трябва да сваля? Най-новият ли? 3. Всички драйвери се свалят архивирани в .ZIP формат. Когато ги разархевирам как да ги инсталирам? Има едно .ЕХЕ. Чрез него ли? 4. Кои са драйверите за дъното? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 7, 2008 Report Share Публикувано Ноември 7, 2008 1. Определено не четеш и повтаряш като развалена грамофонна плоча. Вече ти писах, че трябва да свалиш тези драйвери, за устройствата, които ще ползваш. Например, ако няма да ползваш модема, не е нужно да му инсталираш драйверите, следователно не е нужно да ги сваляш. Ако прецениш, че ще ползваш дадения компонент, то ще трябва да му свалиш драйверите. По просто от това не знам...2. Първо, внимаваш дали е за твоята версия на Windows и гледаш какви са разликите - дали няма някакви други, ОСВЕН версията. Ако всичко е еднакво, а само версиите са различните, то сваляй най-новите.3. По всяка вероятност. Setup.exe за какво друго може да е според теб?4. От картинката не си личат. Не знам идиотите от ASUS в коя категория са ги завряли. Нещо ще да е Intel Chipset нещо-си. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Ноември 7, 2008 Author Report Share Публикувано Ноември 7, 2008 Не знам английски :(. Там е проблема. Например в категорията Utilities има следните неща: 1. MultiFrame Utility for WIN XP 2. Microsoft Dual Core CPU Hotfix Utility for WIN XP 3. Microsoft USB exclamation mark hotfix Utility for WIN XP 4. Battery Power HOTFIX Utility for WinXP 5. SPLENDID Utility for WIN XP 6. Life Frame Utility for WIN XP 7. Wireless Console Utility for WIN XP 8. KB_filter Driver for WIN XP 9. Power4 Gear Utility for WIN XP И още други. Как да разбера за какво са при положение, че няма описание на драйвера? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Май 13, 2009 Author Report Share Публикувано Май 13, 2009 Един познат иска да си купи лаптоп до 1400 лв. Спрял се на три модела: Модел 1 Модел 2 Модел 3. Има някои дребни изисквания: ОС да Уиндоус; да е 15 инча; да има чанта; видеокартата да е поне 256 МВ (няма да играе тежки игри). Изискванията ги пиша, защото някой може да даде по-добро предложение, за което ще съм благодарен. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Don_Toni Публикувано Май 14, 2009 Report Share Публикувано Май 14, 2009 Аз бих избрал втория модел, но имай в предвид, че Деловете са без Операционна система. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Май 14, 2009 Author Report Share Публикувано Май 14, 2009 Грешката е моя, че не се изразих правилно. Няма значение с каква ОС е. Аз ще му сложа ХР, но важното е да го поддържа. P.S. Спряхме се на ТОЗИ модел, защото като цена и характеристики е по-добър от другите, а и марката е прилична. Обаче май има един проблем. Според сайта на Асус този лаптоп не поддържа ХР или аз не мога да намеря драйвери. ТОВА е сайта и въвеждам: Product: Notebook; Series: M50; Model: M50Vc. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Май 14, 2009 Report Share Публикувано Май 14, 2009 Грешката е моя, че не се изразих правилно. Няма значение с каква ОС е. Аз ще му сложа ХР, но важното е да го поддържа. P.S. Спряхме се на ТОЗИ модел, защото като цена и характеристики е по-добър от другите, а и марката е прилична. Обаче май има един проблем. Според сайта на Асус този лаптоп не поддържа ХР или аз не мога да намеря драйвери. ТОВА е сайта и въвеждам: Product: Notebook; Series: M50; Model: M50Vc.Добър е тоя и според мен,грабвайте го. Не може да не "поддържа" Windows XP. Влез в BIOS и виж там SATA MODE ако е на AHCI го промени на IDE, за да може Windows XP да види харддиска като речеш да го инсталираш. Ако неще пак намери версия с вградени SATA-драйвери. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Май 18, 2009 Author Report Share Публикувано Май 18, 2009 Взехме ТОЗИ лаптоп, но никъде не мога да намеря САТА драйвери за ХР. В сайта ДЕЛЛ пише, че има за ХР, но когато ги сваля има един текстов файл и вътре пише, че драйверите са за Виста. Вградих ги с Н-Лайт, но пак не ми дава да инсталирам ХР. Направих да се буутва първо от диска, но после ми поиска САТА драйвери. В БИОС-а в System Configuration в SATA Opeartion има 3 отметки: Disabled, ATA и AHCI. На кое трябва да е отметката? Пак в System Configuration има Integrated NIC и има три отметки: Disabled, Enabled и Enabled w/PXE. Тук къде трябва да е отметката? Ще съм благодарен и за линк, откъдето да сваля драйвери за ХР. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 18, 2009 Report Share Публикувано Май 18, 2009 SATA Opeartion го укажи на ATA като за начало. Integrated NIC би трябвало да е просто на Enabled в общия случай. Като гледам обаче лаптопът има 4GB памет. Това значи, че е по-добре да се инсталира 64-битова операционна система, а от 64-битовите XP е лош избор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост