Jump to content

Неразбираемо рестартиране на компютъра !

ulcho

Препоръчан пост

• Отговори 39
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Значи рамта и хардовете са редовни. Сканирани, проверени и няма проблеми. Кое още да тествам и проверявам ?

Провери какви са стойностите на температурите и захранващите напрежения на компонентите, когато системата е натоварена. За целта, както писах в предния коментар може да се ползва Prime95. За тест на графичната подсистема може да се ползват игри или синтетика като 3DMark. Най-вече е важно да се види какво ще стане с +12V линията под товар.

Също така направи проверка за зловреден код с Malwarebytes' Anti-Malware и за rootkits с помощта на GMER.

И разбира се, най-важното е да предоставиш файла с извадка от паметта, когато системата покаже BSOD.

P.S.: Не е нужно да качваш скрийншоти на 4Storing. Много по-удачно е на сайт като http://tinypic.com/ или http://imageshack.us. Друг вариант е да се ползва системата за прикачване на файлове на форума. 4Storing е подходящ за качване на друг тип файлове, като например файла с извадка.

Сподели другаде

ulcho, я вземи да откачиш единия трърд диск и виж какво ще стане. Ако нещата се оправят - добре. Ако не, включи другия диск и изключи първия. Под изключи и включи имам предвид да извадиш кабелите на диска от дъното или съответно да ги включиш.
Сподели другаде

Имам чувството че се рестартира когато пусна интернет експлоръра !!!

Сам по себе си, IE не може да причини BSOD. Предлагам, ако искаш да ти помогнем, най-сетне да прикачиш файл с извадка от паметта.

Сподели другаде

Наистина е интересно как потребители молят за помощ за даден проблем и после ей така решават да си преинсталират Windows, с което да го решат, и целият труд на останалите потребители, които са се опитали да помогнат, отива на вятъра. Българска работа.
Сподели другаде

Ей тука е извадката от паметта на компютъра.

http://4storing.com/90gku/0d6c4ce4d97ea9f3...d0028f9b23.html

Надявам се да не сте сърдити заради моите безразсъдни действия и да разгледате извадката и ако може да се анализира. Благодаря ви !

Сподели другаде

Ей тука е извадката от паметта на компютъра.

http://4storing.com/90gku/0d6c4ce4d97ea9f3...d0028f9b23.html

Надявам се да не сте сърдити заради моите безразсъдни действия и да разгледате извадката и ако може да се анализира. Благодаря ви !

Прегледах файла с извадка от паметта.

Причината за този син екран е, че код, работещ в системен режим е генерирал изключение, което обаче хендлъра на грешки не е прихванал. Съответно резултатът е, че адресът на изключението посочва драйвер или функция, който (която) причинява проблем. От своя страна това довежда до нарушение при достъпа до паметта и поврежда системната динамична памет. Тъй като компонентите в системен режим използват тази система памет, крайният резултат е BSOD.

В твоя случай става въпрос за извадка от паметта, която не може да бъде анализирана за момента. Повредата на системна памет на OS може да се получи както от бъг в драйвер така и от хардуерен проблем с някое устройство. В такива случай се прибягва до инструмент, наречен Driver Verfier, чрез който може да се провери поведението на всеки драйвер при различни условия и невъзможна за анализ извадка (като тази) да се превърне в такава, която лесно може да се анализира и съответно да се разбере дали софтуерът в системен режим е виновен или става въпрос за хардуерен срив. Работата с DV обаче съвсем не е елементарна и не е добра идея да се дават инструкции за работа с него чрез интернет (форум).

При това положение не мога дам точна причина за проблема, но мога да напиша няколко неща, които да опиташ, защото евентуално биха могли да посочат проблема:

1) От файла с извадка се вижда, че по време на срива е бил активен драйвер на Kaspersky (klif.sys). За целта може да опиташ как се държи системата в режим Safe Mode, където този драйвер не би трябвало да се зарежда и съответно да причинява проблеми (ако е той виновникът).

2) Да провериш как работи системата само с един модул памет. Например само с 512MB RAM, като може да тестваш различни слотове.

3) Ако имаш възможност да тестваш машина с добър, марков поне 400W захранващ блок.

4) Да провериш настройките в BIOS-а, най-вече тези на паметта, FSB шината и работните напрежения. Попринцип може да се ползва опцията Load Optimized Defaults, но не бих я препоръчал. По-добър вариант би бил, ако имаш познат, който разбира той да ги погледне и ако трябва да се направи корекция.

5) Също добра идея е да се стартира машината с най-базово множество хардуер – т.е. всички „излишни” устройства да се изключат от BIOS-а, да се остави само единия диск, само една банка памет и да се провери поведението на системата. Ако се установи, че работи коректно се започва добавяне / активиране на устройствата, за да се изолира проблемното.

Ами аз преинсталирах уиндоуса, и за това не съм качил още извадка. Като стане нещо ще кача.

Въпрос: Веднага след инсталацията на Windows имаше ли проблем?

Сподели другаде

Проблеми имаше и след реинстала. Хрумна ми нещо на ума, което искам да споделя и ако може да ми кажеш дали е възможно да е причина. Значи понеже на дъното има и вградена видео карта, която би трябвало да е премахната от BIOS-а (Disable). Обаче като погледнах в Everest, там пише "Чипсет - GeForce 6150", което е вградената карта. При инсталацията на драйверите за дъното слагам драйвери за чипсета. Дали е възможно да слагам драйвери и за 2-те карти и съответно вградената и страничната карта да се бъркат взаимно и това да е проблема, тъй като 7300-то ми е отделна карта слагана после ?
Сподели другаде

По принцип не би трябвало да е проблем, защото дъното автоматично трябва да забранява вградената видео карта, ако засече отделна. Но това е по принцип. Не пречи да провериш в BIOS-а и да укажеш ръчно вградената да е изключена. Това, че в EVEREST Ultimate пише, че чипът е GeForce 6150, значи точно това - че чипът е този. Това не се отнася за видео картата директно дали е включена или изключена.
Сподели другаде

Разбирам. Аз се чудя дали има драйвери за вградената карта във диска с драйверите за дъното които без да знам инсталирам и сътоветно да се бъркат ?
Сподели другаде

Ами имам диск със драйвери, които са за дъното - чипсет, етернет и още нещо беше, но не помня какво. И драйверите, които съм свалил от сайта на нВидиа за видеокартата - 178.24_geforce_winxp_32bit_english_whql.
Сподели другаде