Jump to content

Как да добавя виста в boot.ini на XP ?

coolboy

Препоръчан пост

Няма да стане, прав си, виста се стартира само и единствено през нейния мениджър, който трябва да се намира в MBR, а замениш ли го с този на ХП става неизползваема, трябва да се използва оригиналния диск и да се въстанови буутващият мениджър, нещо като линукският GRUB ... :)
Сподели другаде

Направи Vista водеща. Това е най-логичното и със сигурност ще стане. Тоест добави XP във Vista, а не обратното.

Няма да стане, прав си, виста се стартира само и единствено през нейния мениджър, който трябва да се намира в MBR
Не съм сигурен доколко е вярно това твърдение. При мен си се стартира, като GRUB пренасочва зареждането, понеже ползвам главно Linux. Дори да не е предвидено стандартно, може да се направи по този начин.
Сподели другаде

Направи Vista водеща. Това е най-логичното и със сигурност ще стане. Тоест добави XP във Vista, а не обратното.

Не съм сигурен доколко е вярно това твърдение. При мен си се стартира, като GRUB пренасочва зареждането, понеже ползвам главно Linux. Дори да не е предвидено стандартно, може да се направи по този начин.

Да, но Груб пренасочва към мениджъра на виста, не знам как става точно историята, но знам, че от boot.ini -то на ХП не става историята. Не съм толкова запознат. :)

Всищност мисля, че груб държи някакво копие на вистовският мениджър, докато буут-а на ХП изтрива MBR и го пренаписва, което от своя страна унищожава мениджъра на Виста.

Сподели другаде

Да, Boot.ini вече е в миналото. С цел boot механизмът да е платформено независим добрият стар Boot.ini е заменен изцяло от BCD. Съответно NTLDR, който преди четеше Boot.ini при стартиране, сега е заменен от Windows Boot manager, стартиран отново от кода в сектора за начално зареждане. Bootmgr на практика замества част от нещата, които преди се превеха от NTLDR.
Сподели другаде