Jump to content

Препоръчан пост

Не е инсталиран досега никакъв. Отивам да пробвам с твоя.

VirtualDub 1.8.5 успя да се справи след инсталиране на твоя пакет. Опциите бяха настроени на Direct stream copy и при аудиото, и при видеото.

VirtualDubMod не можа.

Сподели другаде

"moda" е велик!!! Аз работа с 1.5.5.1a(build 1155/release) вече 9-10 г. работа с него,не е отказал за нищо!!!Май е най добрия от цялата велика серия!!!Евала на тия дето го създадоха!!!

Искам да попитам,какво ви е мнението за програмата "nLite" Направих един ХP SP2 набих му драйверите на видео картата,дъното и аудиото,без никакви корекции по настрийките.....върви!

Ама май "мойта"процедура на инсталация ХP - SP2 - Drivers ...май малко по леко върви машината?... :hmm:

Сподели другаде

Искам да попитам,какво ви е мнението за програмата "nLite" Направих един ХP SP2 набих му драйверите на видео картата,дъното и аудиото,без никакви корекции по настрийките.....върви!

Ама май "мойта"процедура на инсталация ХP - SP2 - Drivers ...май малко по леко върви машината?... :hmm:

Въпросът на практика няма нищо общо с темата. Не е желателно да присвояваш темата по този начин.

Личното ми мнение: не харесвам nLite и не бих я използвал да вграждам каквото и да било. Втората част на въпроса ти е неясна.

Сподели другаде

• 3 weeks later...

Привет отново.

Опитвам се да компресирам едно видео (wmv 1280/720) в AVI, така че да му сменя резолюцията на 720/405, като използвам филтъра resize, но за съжаление не ми дава възможност да избера кодека XviD при начина на компресия. Проста го няма м/у възможностите. Пробвах няколко различни версии на VirtualDub, но все удрям на камък. Тук е линк на това как се използва XviD кодека (там се конвертира нещо друго, само давам пример за кодека).

П.П. Забравих да допълня, че имам инсталиран XviD кодек от пакета на Night_Raven.

Сподели другаде

Работата се оправи след дълги терзания.

Деинсталирах твоя пакет "плюс" и Combined-Community-Codec-Pack (него ползвам за MKV). Добре, ама твоя пакет пак изтри вградените от Windows кодеци. Изпълних рег. файла и се възвърнаха. Инсталирах ти пакета и след това Combined-Community-Codec-Pack. До тук добре. Вече имаше възможност да избера в VirtualDub, XviD компресията. Но като зареждах въпросното wmv ми изписа "липсващ кодек". А сега? :crosseyes1: Липсващия кодек според инфото за файла, което вади VirtualDub, беше VCM four cc или с други думи WMV3 кодек. Айде пак теглене на самостоятелен WM9Codec и инсталация. Е да, ама все още даваше, че липсва кодек. Тогава се сетих да погледна отново настройките на Combined-Community-Codec-Pack и по точно ffdshow video decoder configuration и fdshow video encoder configuration и там попаднах на това, че всички версии WMV са изключени. Включих ги и се получи. Евала.

Мога да си представя, какво мазило е настанало след толкова инсталиране на пакети.

Сподели другаде

1. Трябвало е да инсталираш последната версия на моя пакет, в която е оправен проблемът с аудио кодеците.

2. Няма смисъл от 2 пакета с кодеци. Щом ще ползваш CCCP така или, няма нужда от моя при това положение.

3. Предполагам ползваш VirtualDub-MPEG2.

Лично аз не бих ползвал ffdshow, дори и да ми плащат.

Сподели другаде

1. Трябвало е да инсталираш последната версия на моя пакет, в която е оправен проблемът с аудио кодеците.

2. Няма смисъл от 2 пакета с кодеци. Щом ще ползваш CCCP така или, няма нужда от моя при това положение.

3. Предполагам ползваш VirtualDub-MPEG2.

Лично аз не бих ползвал ffdshow, дори и да ми плащат.

1. Точно този пакет използвам, където е оправен проблема.

2. Бях принуден да го инсталирам, защото преди време използвах една програмка за DVD (DVDforger), която не ми зареждаше MKV, докато не инсталирам въпросния пакет.

3. Ползвам VirtualDub 1.8.0 (build 29393), която е вградена в Total Commander Ultima Prime, с добавени някои плъгини. Ако там не стане определена операция, ползвам куп други версии - VirtualDub-1.8.6; VirtualDubMod 1.5.10.2 All inclusive; VirtualDub-MPEG2;

П.П. Какво препоръчваш да ползвам? Добре е да създадеш, някой по-голям пакет, обхващаш повече кодеки.

Сподели другаде

1. Нещо си объркал значи. При нова инсталация на пакета и след това деинсталация няма проблеми. Тествал съм го. Не зная при теб какво е станал.

2. ...

3. Версията на VirtualDub, която е вградена в това... нещо, е обикновената и не може да отваря WMV/ASF файлове. VirtualDubMod също не може. Само VirtualDub-MPEG2 може.

Какво препоръчвам? Ох, вече и аз не знам. Те почти всички пакети (да не кажа всички) ползват ffdshow като ядро и градят около него. Така че каквото и да препоръчам, е общо взето все тая, защото така или иначе ще има ffdshow. То донякъде е разбираемо, защото има някои формати, за които ffdshow е единственото решение (ако не броим плеърите с вградени кодеци). То не че и има голямо значение какво препоръчвам, защото много малко хора (да се чете българи) следват препоръки и без това.

Донякъде не искам да създавам по-голям пакет. Идеята на този беше да е минималистичен и да предлага само най-важните декодери. Макар някои контейнер/видео/аудио формати да набират популярност (най-често това са MKV/H.264/AAC), все още не мога с чиста съвест да ги причисля към най-важните, каквито са например DivX, XviD и AC3. И все пак постепенно навлизат и ще дойде момент, в който ще бъдат основни. Тук обаче възниква и друг проблем. Дори и да искам да направя разширен пакет, не мога. Спъва ме това, че ми липсва декодер за H.264 видео формата. За него има на практика 2 декодера. Единият е CoreAVC, който е чудесен - лек, стабилен, оптимизиран, развива се добре. За жалост обаче е платен, което ме възпрепятства да го вградя. Другият декодер е на практика ffdshow, който е безплатен, но аз категорично отказвам да вградя тази бъгня в пакета ми. Ако ще вграждам нещо, то ще е стабилно и надеждно. И така, понеже ми липсва декодер за H.264, няма и много смисъл от вграждането на поддръжка за MKV файлове и AAC аудио формата, защото те общо взето вървят за ръчичка. Това важи с особена сила за MKV. Почти винаги в MKV се ползва H.264 (за релийси на аниме анимация или HD). Не че няма и MKV файлове с XviD например, но те се броят на пръсти и няма особен смисъл. AAC се ползва доста рядко и когато се ползва, е пак в MKV, а както установихме няма особен смисъл от поддръжка на MKV, щом няма поддръжка за основния му партньор - H.264. Така липсата на 1 декодер завлачва със себе си и още няколко. Като оставим настрана MKV, H.264 и AAC, другите формати са още по-малко разпространени, така че тях дори не съм ги и обмислял за вграждане.

Сподели другаде

1. Не, не съм сбъркал. Веднъж вече бях инсталирал новата версия на пакета ти, а сега я деинсталирах, като при деинсталацията изчезнаха и вградените от Windows кодеки. Пък и от къде щях да се сетя да проверя дали маха вградените кодеци, ако не бях чел преди това допълнението към темата ти за твоя пакет. Тук споменавам, че веднъж съм вече изпълнявал рег. файла. Но това няма значение. Важното е, че се оправя след изпълнението на рег. файла.

3. Точно така. Но затова съм и ръчно нахакал куп плъгини и вече отваря.

Относно разширяването на пакета ти, си ми взел думите от устата. Наистина имах предвид MKV. Долу давам снимка на това, колко MKV-та има на нашата мрежа (надявам се, пак да не разтроя някого с подобни вмъквания). ;)

Иначе работата е следната:

По принцип използвам JetAudio, но за мое съжаление, не отваря MKV без кодеци. Какво да направя, като толкова съм си го харесал?

Като резервен вариант ползвам KMplayer, който е с вградени кодеци. Не знам, но може би, защото не съм му свикнал, не го ползвам като първостепенен.

Имам и инсталиран CoreAVC, но никъде по време на инсталацията не иска/съобщава за някакъв сериен номер или подобни. Препоръчан ми е доста отдавна, от потребителя, от когото се свалят MKV-тата. Става въпрос за мрежата ни. Там дори дава обяснение на това, какво да ползвам при какъв компютър. Ще цитирам думите му:

"При гледане на MKV, на по-слаби компютри, трябва/по-добре е да имате деинсталиран FFDshow filter, и заменен с CoreAVC (+ AC3 филтър за звука), който е с 1/4 по непретенциозен от класическия филтър (явно има предвид FFDshow), а за гледането на HD филми, използващи много от ресурсите на процесора, това е важна точка. При по мощните компютри (поне двоядрен), тази стъпка не е задължителна". Казва също, че CoreAVC става за гледане и на Xvid, DivX..., но въпреки това можеме да имаме други кодеци за тези два формата.

С опасност да се повторя, инсталирал съм CCCP заради, и само заради това, че някои конвертори не зареждат MKV без кодеци. :bored: :blink: Принуден съм да ги използвам, защото у нас се намират доста добри коцерти, като MKV, а все си мисля, че е по-добре сам да си направя DVD, от колкото да тегля с седмици, готови DVD-та чрез торенти, и да не знам, кой ги е правил, как изглеждат (по някога са толкова много квадратчетата; гаден звук;) и т.н. Може би един ден, като си купиме плазма, ще престана с тези конвертования, а направо ще опъна едни кабел от компа към нея, и готова работа. Е да, ама кога....?

И на края, може би ще кажа някоя глупост, ама ако ставаше така,че да има човек, повече инсталирани пакета, но да има възможност да ги превключва - кеф му този, кеф му онзи. :coolman: :wub:

post-485-1225822874_thumb.png

post-485-1225822882_thumb.png

Сподели другаде

CCCP помага в случая не заради друго, а защото включва Haali Media Splitter, който можеш да си свалиш и инсталираш отделно. То и K-Lite би трябвало да върши същата работа в това отношение, защото той също включва Haali Media Splitter.

Не зная каква версия на CoreAVC ползваш, но по принцип това си е бил и си остава платен декодер.

Потребителят, когото цитираш, е прав в общи линии. С някои уточнения:

- не е задължително ffdshow да е деинсталиран, а просто да му се укаже да не се занимава с декодиране на AVC/H.264;

- да, CoreAVC е по-лек и ще става още по-добър, защото ще му се добави поддръжка да използва и графичния процесор на видео картата (GPU) за изчисления, ако и самата видео карта поддържа HD ускорение; и все пак CoreAVC и НЕускорен пак е по-бърз и ефективен от други декодери с ускорение;

- CoreAVC не може да декодира DivX или XviD.

Всъщност най-добрият вариант не е да се сменят различни пакети с кодеци. Най-добрият вариант е да се инсталират нужните кодеци и филтри поотделно. Това е най-гъвкавият и сигурен начин. Понеже това идва понякога сложно за средностатистическия потребител, са създадени и пакетите с кодеци. Общо взето идеята им е да обединят конкретни кодеци и филтри и да ги инсталират наведнъж, за да се спести време и да е по-лесно. За жалост на практика понякога нещата стоят различно, ако авторът на даден пакет е некадърен или неволно допусне някоя грешка. Затова е най-добре да се слагат отделни кодеци. Инсталацията им отнема повече време и е по-досадно, но пък е по-сигурно. А и така при нужда от обновяване на даден декодер, просто се деинсталира само той и се инсталира по-новата версия, докато при пакетите е по-тромаво.

Сподели другаде