Jump to content

Деинсталиране на ATI Radeon Драйвъри

Препоръчан пост

Здравейте! Проблемът е следният - един мой приятел има Radeon 2400 HD, но не може да си инсталира най-новите драйвъри, по-точно версия 8.9. Реших, че нещо драйвъра е бъгав, затова пробвах с 8.8. Отново същоя проблем. Дава следният ерор:

Setup did not find a driver compatible with your current hardware

И не иска да завърши инсталационния процес. Пробвах с други версии на драйвер 8.8 и 8.9, конкретно за Windows XP 32 bit & 64 bit, но нищо. След това пробвах да деинсталирам старите драйвери (не помня, коя версия, но със сигурност 7.х, ако не и по-стари), но и с това не се справих - винаги в "Add/Remove" оставяше "ATI Uninstall Utility". Не мога да го премахна.

Накрая взех радикалното решение и премахнах ВСИЧКО на ATI, с помощта на "Driver Cleaner". Да, ама не - в "Add/Remove" остана "ATI Uninstall Utility" и при стартиране на инсталация на новите драйвери отново даваше същия ерор!

Искам да запиша нови драйвери на момчето, защото за разлика от НВИДИЯ, за ATI е изключително важно ежемесечното обновление на драйверите, а неговите са просто... архаични и малко от новите игри му се стартират, което е жалко.

Какво да правя? Благодаря предварително за вашите отговори!

Сподели другаде

Първо драйверите и инструментите се деинсталират от Add or remove programs, след което се почиства под Safe Mode с Driver Cleaner или Driver Sweeper.

Ако е лаптоп, може да трябва да изтеглиш драйверите от сайта на производителя на лаптопа, а не на ATI.

Сподели другаде

Това за НВИДИЯ не биваше даго споменавам, защото не съм се изразил правилно. Добре, ще пробвам под Сейф Моуд. Благодаря много! Ще пиша резултати, за да съм полезен и на останалите ;)
Сподели другаде

Ето, какво стана. Първо искам да изясня, че обяснявам на момчето през Скайп тази вечер. Казах му да направи следното:

0. Ясно е, че всички драйвери и тулл-ове на АТИ са деинсталирани по нормапния начин, чрез Адд/Римуув.

1. Теглене на DriveSweeper, рестартиране в Сейф Моуд, премахване от там на всички драйвери. Направи го.

2. Рестартиране под Windows, стартиране на CCLeaner, почистване на регистри и т.н. Направи го.

3. Стартиране на 8-8 драйвера. Същият ерор.

4. Стартиране на 7-12 драйвера (по-старо поколение_). Същият ерор.

Какво да правя сега? Нямам никакви идеи. Пробвах и с Drive Cleaner под Safe Mode. Никакви резултати, нищо... Не искам да карам момчето да бърка в regedit.

Сподели другаде

Досега инсталирани ли са някои от тези версии успешно на въпросния компютър? Ако е лаптоп, пробва ли да свалиш версия от сайта на производителя на лаптопа?

P.S.: почистването на драйвери с някоя от двете програми е достатъчно. Те за това са създадени. Няма нужда от ръчно редактиране на регистратурата или CCleaner.

Сподели другаде

Компютърът не е лаптоп - щях да го спомена :). Иначе знам, че CCleaner не е нужен, но го направих след като разбрах, че още не разрешава да се инсталират драйверите. Ако някой има идеи да сподели. Лично аз съм в пълен шаш :D
Сподели другаде

Предполагам картата е AGP. Потърси и опитай с още по-стари драйвери - 7.8 или дори 7.7. Нямам карта на ATI, но като гледам май ATI имат проблеми с новите си драйвери и картите на AGP.

Всъщност драйверите за дъното са инсталирани, нали?

Сподели другаде

Добре Рейвън, ще потърся. Не ми се занимава много-много. Вече изгубих 2 вечери онлайн консултации по Скайп, нещо не ми се иска и 3-та да загубя :) ;). Явно, че момчето трябва да си преинсталира Уин-а и да пробва наново със стари драйвери. Ако те се инсталнат, след това може да сложи и някои от новата 8-ма генерация. Това е, което смятам засега.

Ако има нещо ще ъпдейтна темата. Благодаря ти за консултацията! Благодаря и на екипа, че поддържа така добре форума и сайта. Поздрави на Иван (студентаааа :P ) и Милен!

Сподели другаде

Видеото е ATI 2400 PRO, а драйвърите, които момчето си е записал от диска, са версия 7.7. Странно, защо не му тръгват новите игри... Аз съм с много по-старо видео и ги стартирам (поне до мейн менюто стигам)...

(Пиша този пост, защото не виждам бутон, за да редактирам предишния. Извинявам се. :) )

Сподели другаде

Видеото е ATI 2400 PRO, а драйвърите, които момчето си е записал от диска, са версия 7.7. Странно, защо не му тръгват новите игри... Аз съм с много по-старо видео и ги стартирам (поне до мейн менюто стигам)...

(Пиша този пост, защото не виждам бутон, за да редактирам предишния. Извинявам се. :) )

А каква ОС има инсталирана? Да не би да е някое егитско-алжирско творение, което заради единия фешън дизайн е пипано където НЕ трябва да се пипа...

ПП Помоли го да ти прати лог файла от HiJackThis

Сподели другаде

• 2 weeks later...

Здравейте! Преди 1 седмица приключих да се занимавам с компютъра на това момче, но все пак, ето ви резултатите:

1. Премахнах (или не?) всички драйвери, с помощта на гореописаните от вас инструменти, разбира се - под Safe Mode. След това стартирах официалните драйвери на ATI 8-9 Catalyst. Резултат - нулев! Появява се следният ерор/грешка: Setup did not find a driver compatible with your current hardware

2. Отново опитвам да премахна всички драйвери, с помощта на гореописаните от вас инструменти, разбира се - под Safe Mode. Стартирам специални драйвери, изтеглени от сайта на най-големият производител на ATI карти - Sapphire. Драйверите са оптимизирани за AGP8x и съдържат някакъв "hot fix" за карти с такава графична шина. Както и да е. Стартирах инсталацията и отново - резултат - нулев! Появява се следният ерор/грешка: Setup did not find a driver compatible with your current hardware

3. Започнах всичко отначало. Повтарях и потретях нещата, писани в т.2 и т.3., но без успех! Явно момчето има проблем с операционната си система, но нямам времевия ресурс да му помогна с формата и преинсталирането. Казах му, след "пресна" инсталация на XP да инсталира драйверите от т.2 (хотфикс-а) и да види, дали има проблем.

4. Засега това е всичко. Надявам се да съм бил полезен... на някого :)

Сподели другаде