Jump to content

Препоръчайте ми видео карта & мишка

Препоръчан пост

Процесора ми е на 2.200, рамта 512. Препоръчайте ми видео карта до към 130-140 лв за AGP. Дъното ми е от най-последните агп-та...

ASUS P4P800-X

Спрял съм се на тази карта.

И мишка нещо от сорта на тази.

Всичко, което искам е да пукам кризис и асасин крийд нормално.

....моля.

Сподели другаде

По принцип 3650 на ATI не е нещо кой знае какво, но май е от по-добрите избори сред AGP картите. Иначе в ценовата листа на Leader мернах GeForce 7900GS, която би била най-добрият избор, поне сред AGP картите, които виждам из ценовите листи на по-известните фирми. За жалост тя надхвърля значително бюджета ти. В случая си доста ограничен: имаш лимит на бюджета И търсиш AGP карта. За тези пари може би 3650 наистина е единственият вариант.

И все пак не съм най-големият специалист в тази област и някой ще ме коригира, ако греша.

За мишката ми се струва, че се изсилваш. По-добре "отчупи" малко от бюджета за гризача и го "лепни" към бюджета на видео картата. Няма мишка на планетата, която да ти помогне, ако кадрите ти в секунда не са достатъчни.

То всъщност няма мишка на планетата, която да направи от някого добър играч. Това геймърските мишки са 2-3% истина и 97-98% маркетинг и лъжи, на които средностатистическите wannabe pro геймъри се хващат. Това разбира се не значи, че няма разлика между скъпа и маркова мишка и мишка за 4-5 лв., сглобявана в час по трудово някъде в Китай. Разбира се, че има разлика. Обаче няма особена разлика между една сносна, маркова и средно скъпа мишка и някоя ултра супер хипер мега яка геймърска мишка. Един добър играч ще е добър както с мишка за 30 лв., така и с мишка за 200 лв.

Не се сдържам да не коментирам някои от глупостите, които са писали в описанието на мишката:

Геймърска мишка

Това, както вече обясних, на практика не значи почти нищо.

4000 Dpi прецизен 3G лазерен сензор

Тцтцтц, вече и до 4000 точки стигнаха. Това не заблуждава умните потребители, но малките пишлемета, които тепърва навлизат в пубертета, се впечатляват от такива хубави числа. В действителност и мишка с разделителна способност от 1000 е повече от достатъчна дори и за доста екшън ориентирани игри като Unreal Tournament, Quake и Counter-Strike. От по-високата разделителна способност на мишките може да се каже, че има смисъл, ако се играе на високи разделителни способности на дисплея - поне 1280х1024 и нагоре. Дори и тогава обаче ползата е крайно съмнителна.

В общи линии разделителната способност има много по-силно маркетингово значение, отколкото практическо и полезно.

Дизайн удобен за ръката

Това е крайно субективно. За някои дизайнът на Razer може да е много удобен, но за други може да е доста неудобен. Аз спадам към втората група - мишките на Razer винаги са ми били неудобни. И липсва запетая. :)

Always-On Mode

Едно от нещата, в които има поне малко логика. Наистина е неприятно оптиката/лазерът на мишката да премине в енергоспестяващ режим, което да доведе до леко закъснение при активирането му. И все пак това също го намирам за не толкова фатално, защото по време на игра мишката рядко се застоява на едно място, за да се даде шанс на оптиката/лазера да преминат във въпросния режим. Честно казано това е всъщност по-досадно извън игри, където мишката се оставя в покой много по-често и лекото закъснение при първото преместване понякога леко изнервя.

Създадена от геймъри за геймъри

Е, то това го твърди всеки маркетингов отдел на всеки производител. :)

В тази мишка ще откриете верен приятел който ще Ви служи години наред

Такава неземна простотия може само българин да измисли. Толкова изсмукано от пръстите звучи, че се чудя дали да се смея или да плача. Абстрахирам се от липсващата запетая след "приятел". :) Какъв приятел, бе? Ще споделям с мишката проблемите си и тя ще ми дава съвет как да ги реша? Ще ми дава пари назаем, когато имам нужда? Ще излизам с нея на кафе? ... Защо всички онлайн магазини в България са правени от идиоти, които, на всичкото отгоре, и български език не знаят.

Предпочитана от професионални геймъри играещи FPS и стратегии

Отново се абстрахирам от липсващата запетая. Те някои професионални геймъри всъщност ползват далеч по-обикновени мишки. Общо взето геймърските мишки като че ли се ползват повече от дечурлигата, отколкото от професионалните играчи, но това е отделна тема.

Сподели другаде

Процесора ми е на 2.200, рамта 512. Препоръчайте ми видео карта до към 130-140 лв за AGP. Дъното ми е от най-последните агп-та...

ASUS P4P800-X

Спрял съм се на тази карта.

И мишка нещо от сорта на тази.

Всичко, което искам е да пукам кризис и асасин крийд нормално.

....моля.

Каквато и карта да сложиш, с този процесор и RAM, Crysis и Assassin Creed ще цъкаш нормално, само в някое друго време и друга галактика! Е, аз имам малко по-завишени критерии за графика в дадена игра - всичко на маx!

Моят съвет е: не наливай вода във вече пробито дъно...тя само ще изтече и ти пак ще останеш жаден! Сиреч: събери си пари и направо си сглоби един нов комп.

Сподели другаде

ATi Radeon HD 3650 AGP e едно доста добро решение за AGP видеокарта и общо взето е за предпочитане пред останалите в този клас. Друго прилично решение, но по-бавно е 7600GS(GT). 7900GS, за която стана дума също е приемливо решение, но вече се намира доста трудно, а пък и цената й вероятно няма да е максимално адекватна. Друг е въпросът, че HD3650 е доста по-нова видеокарта и съответно включва унифициран шейдърен модел и доста по-добър технологичен процес (55 nm), което осигурява по-добра производителност, по-ниска консумация на енергия и по-малко отдавана топлина. Имай предвид, че поддръжка на DX10 е само хартиена възможност т.е. маркетингов трик.

Общо взето недостатъците й са, че е малко орязана от към текстуриращи единици и растерни оператори, а също и че достъпа до паметта е 128-битов, но за тази цена все пак осигурява прилична производителност. Е, разбира се най-новите игри няма да може да се играят на високо ниво на детайли + AA и AF и на висока резолюция, но с по-старичките не би трябвало да среща затруднения.

Относно избора на мишка - абсолютно съм съгласен с колегата Night_Raven.

Сподели другаде

Благодаря ви. Относно мишката, когато играеш наистина много и до такава степен си усвоил наистина финни движения, мишка от 12лв просто те изнервя. Затова се метнах на този плъх, за да карам с него повече време, знам ли, често скъпото излиза по-евтино.

Относно картата и компютъра, наистина стигнах до заключението, че новия компютър е много по-удачното решение, 1000лв кутията, но ще знам защо. Сега само плъхче ще си купя, но да видя какво. В момента кадрите ми също са на ниво, но не са това, което изисквам, както и да е.

Благодаря ви :)

Сподели другаде

По принцип има разлика между да речем някой боклчава мишка на Keymouse, Genius или A4Tech и някоя по-добра и скъпичка на Logitech или Microsoft. Просто разликата между средния и високия клас е далеч по-малка от разликата между ниския и средния. Една мишка с качествена оптика и 800 DPI е достатъчна на практика за всичко, ако играеш на разделителна способност 1024х768 или дори 1280х1024. Качествена оптика в случая не е равносилно на висока стойност за DPI. Една мишка може да има 2000 DPI, но оптиката й да не е толкова добра. Е, например една Logitech MX510 е напълно достатъчна геймърска мишка. Разбира се вече е стара и никъде не може да се намери, но идеята е, че е достатъчна. Дори някоя от мишките IntelliMouse на Microsoft също е достатъчна.

Стига мишката да е на реномиран производител и да не е от най-евтините му (макар и те също са опасни оръжия в ръцете на добри геймъри), то значи имаш солидна мишка, достатъчна за игра. Далеч по-важно е дали мишката ти е удобна за хващане, отколкото каква й е разделителната способност. Един мой познат, който вече би трябвало да надраства CS според мен, но както и да е, успяваше да доминира на сървърите, в които влезе, с една обикновена мишка на Logitech:

http://www.comparestoreprices.co.uk/images/lo/logitech-pilot-wheel-3-btn-mouse-with-ps2.jpg

Сподели другаде

Night_Raven не слагай A4tech към ниският клас и на нивото на Genius, особено след като напоследък имат по-сполучливи модели от Logitek а и са има напълно конкурентноспособни, при положение, че една скапана X-7 718BF за 35 лв. има по-добра оптика и поведение от G1, също така бутоните са OMRON и на хартия издържат до 8 000 000 клика ... само след един бърз поглед на данните които подава мишока и виждаш, че удря високият клас, хем това е стар модел вече и не претендира да е нещо "велико". :) А майкрософт напоследък бълват нискоразрядни мишоци, особено безжичните им са много зле... не е като едно време, когато бях горд да кажа, че имам плъх, Редмъндско производство :P
Сподели другаде

Вярно е, че нито Microsoft, нито Logitech са това, което бяха (особено Logitech, които са доста прехвалени), но ВСЕ ПАК си остават по-добри от останалите. Колкото до A4Tech, аз не съм казал всяка тяхна мишка, а по-боклучавите им, защото определено имат и такива и те са повечето. Дори Keymouse имат някои модели, които се оказват по-издръжливи от Logitech. И въпреки това A4Tech, Genius и Keymouse си остават по-нисък клас от Microsoft и Logitech.
Сподели другаде

Mишката, която си постнал я имам. С нея играя и добре се справям. Добре, да погледнем от друга гледна точка. Хората си купуват дрехи, защо не носиш примерно блуза от 10лв, а носиш от 50? Маратонки? Яке? По същата логика ми допада да си пукам с мишка от 150лв : - )

Не, че не си прав, знаеш го, но просто удоволствие, дори неоправдано си е, да си с нещо, което примерно знаеш, че си имаш гаранция, нямаш проблеми и т.н. и т.н., все пак това го държа повече време в ръката си, от колкото на приятелката ръката.

Сподели другаде

Всъщност при дрехите положението е същото - много скъпите дрехи обикновено не са кой знае колко по-качествени от едни средно скъпи дрехи. Просто има един момент, в който качеството и цената спират да нарастват линеарно и се разделят: качеството/производителността остава(т) същото(ите) или продължава(т) да нараства(т), но вече с по-малки темпове, докато цената продължава да нараства със същото темпо или дори още по-главоломно. Общо взето най-скъпият хардуер е по-скоро за т.нар. гъзария, отколкото за функционалност. Ако сравниш да речем цените на някой средно скъп двуядрен процесор Core 2 Duo и най-мощния Core 2 Quad, разликите в производителността за средния потребител ще са нищожни (дори Duo процесорът може да се окаже по-бърз в конкретни ситуации), но разликата в цените е огромна.

Така че за средния потребител покупката на най-скъпото е за фукане и лично удоволствие и няма особено практично приложение.

Целта ми не е да те разубеждавам, а да ти напомня/разясня, че по принцип няма смисъл и не си струва реално парите. Но ако имаш финансите и наистина искаш скъпа мишка, си я купи. Просто не мисли, че купуваш нещо невиждано и не очаквай чудеса. :)

Сподели другаде

Определям се като селянина в града, дето си продал фермата и си купува мерцедес, (малко пресилено)давам друг пример. Детето, дето си е наумило, че иска по-глупавия избор от някакви играчки, но просто му се радва повече. Оценявам и съветите, знаеш, но предпочитам да се паря, докато не се науча сам. :)
Сподели другаде