Jump to content

Проблем с лаптоп

Препоръчан пост

Здравейте. Имам следния проблем: Лаптопа ми е Aser Extensa 5220 с характеристики - процесор - Intel® Celeron® CPU 530 @ 1,73 GHz;

RAM - 2 Gb; Mobile Intel® 965 Expres Chipset Famili. Лаптопа още няма година. Напоследък при игра на Age of Empires II, работа с Any Video Convertor и Kate's Video joner, лаптопа се самоизключва. Предполагам, че процесора нещо не издържа. Моля за мнение. струва ми се станно да не понесе такава старичка игра и тези две програми, колкото и да са натоварващи. Щях да забравя. Не е от ОС, защото съм и с Vista и ХР и на двете се случва същото.

Сподели другаде

Можеш да видиш температурите дали са високи на компонентите. Също така проблема може да е и от видеото.

Кажи температурите и каква е видео картата като за начало.

Сподели другаде

Не разбирам много от вивео карти. Не е ли това? - Mobile Intel® 965 Expres Chipset Famili

А гемпературите май са високи, ето шот

Хубави думи измислих - вивео и гемператури. Сори, за което. Междувременно компа се изключи и в още 2 случая - при сканиране с авира и при най-обикновено сваляне на клип. Определено нещо не е наред. Мъка, много си обичам лаптопа. Помощ. VIS, благодаря ти за съдействието.

post-4167-1222603259_thumb.png

Сподели другаде

Проблемът ми се струва, че може да е хардуерен. Mobile Intel® 965 Express Chipset Family трябва да е драйверът за дънната платка. Увери се първо, че всички драйвери са инсталирани. Пусни ново сканиране с Avira. Идеята е да се разбере дали се изключва, когато се натоварва.

П.С.: наистина измисли хубави думи, само че можеше да ги поправиш, вместо да се извиняваш.

Сподели другаде

Освен съветите дадени преди мен, мога да ти предложа да си свалиш Everest Ultimate, и в раздела Инструменти, има тест за стабилност.

Не пускай всички тестове на куп, а пробвай по еденично, и сподели после на кой/кои тест/ове лаптопа се дъни.

От писаното от теб, единственото общо което има(поне според мен), е по-високото натоварване на харда.

Относно температурите- виж какво ти показва и Еверест-а- чувал съм че за харда, не са "добри" температури над 40 градуса, но имам познати с лоша вентилация на кутията, и дисковете им от години държат 60-70 и за сега си работят нормално. За вариантите за лаптоп да си призная, нямам никаква представа какви са допустимите стойности за различните компоненти.

В никакъв случай не те съветвам да пускаш дефрагментация на диска, докато не се локализира проблема.

Сподели другаде

Nigth Raven, това гореобсъжданото - чипсета си е видео карта май. Пуснах скан с Авира-та и го изкара, но този път си бях откачил външния хард, така че скана беше по-кратък. Относно драйвърите - не съм много наясно как да проверя дали всички са налице, но все пак от device manager-а цъках наред и за всичко казва че е инсталирано и работи правилно с изключение на:

tzwaro82, свалих Everest -a, ама като не знам какво да го правя! Пуснах някакъв тест за стабилност, чаках около 25 минути. Не знам този тест свършва ли с резултат? През това време лаптопчето загря хубаво. Същото загряване и при сканирането с авирата.

post-4167-1222614232_thumb.png

post-4167-1222614244_thumb.png

post-4167-1222614253_thumb.png

post-4167-1222614263_thumb.png

post-4167-1222614275_thumb.png

post-4167-1222614288_thumb.png

post-4167-1222614972_thumb.png

post-4167-1222614994_thumb.png

Сподели другаде

По принцип чипсет не е равносилно на видео карта. В случая Mobile Intel® 965 Express Chipset Family е чипсетът. Както и да е.

Или датчиците на лаптопа са откачили тотално, или имаш проблем с охлаждането, който варира от немалък до критичен (зависи доколко вярна е информацията от датчиците). Понеже това не е настолен компютър, а лаптоп (и не е толкова просто да се отвори и почисти, а и е гаранционен), мисля, че ще е добре да го отнесеш в сервиз.

Сподели другаде

От теста на Еверест виждам температура на процесора 99 ?!? И все пак държи. Няма ли настройка, при някаква стойност машината да се изключва? Температурите от Еверест и SpeedFan близки ли са към даден момент?

Имах в предвид да пускаш тестовете на компонентите един по един, за да може по-лесно да се локализира, но така почти елеминира няколко компонента.

Пусни още един такъв тест, но сложи отметка само на последният компонент - твърдият диск.

Резултат от този тест не ми е излизал. Само яко терор на компонентите, и ако някой е калпав се появява проблема.

Относно сервиза- може да се окаже незибежен, но ще е добре да им помогнеш, едно за да не ги чакаш докато диагностицират, но най-вече да се предпазиш от пишман майстори.

Друго нещо което може да прави проблем (ако не са високите температури) - адаптера. Вероятност да сработва някаква защита при по-голямо натоварване и ... цък няма ток. Кокото и разхищаващо да е- пробвай тестовете и само на батерия. После и само на адаптер- с извадена батерия. Все някога ще се издъни.

Сподели другаде

tzwaro82, нещо май съм леко тъп за Everesta. Сложих отметка най-долу - stress local discs. Ако това имаш предвид. Иначе температурите на двете програми общо взето съвпадат.

post-4167-1222629894_thumb.png

Сподели другаде

Да- това имах в предвид. Май не е от твърдият диск.

Пробвай с "проблемните" програми - пусни няколко задачи за конвертиране, и същевременно следи температурите. При достигане на 90 градуса по добре прекрати, и попитай в сервиза :(

Сподели другаде

Или датчика на процесора не е в ред, или процесорът трябва да почне да "топи" пластмасата покрай него...и в двата случая отивай на сервиз. Не се мотай въобще, да не стане по-лошо!
Сподели другаде