milagros Публикувано Септември 25, 2008 Report Share Публикувано Септември 25, 2008 Здравейте! От няколко дена забелязвам, че при включването на компютъра ми, когато се показва логото на уиндоус е с много малко светлина и лека полека светлината се усилва до нормалните си параметри, освен това от вчера от време на време започна да ми се появява и син екран с грешка нещо като 0х000000008Е. Аз си мисля че видеокартата ми е тръгнала да се пречуква, тя е GeForce Fx 5200, моля за вашите мнения и съвети. Благодаря! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Lokoto Публикувано Септември 25, 2008 Report Share Публикувано Септември 25, 2008 Здравейте! От няколко дена забелязвам, че при включването на компютъра ми, когато се показва логото на уиндоус е с много малко светлина и лека полека светлината се усилва до нормалните си параметри, освен това от вчера от време на време започна да ми се появява и син екран с грешка нещо като 0х000000008Е. Аз си мисля че видеокартата ми е тръгнала да се пречуква, тя е GeForce Fx 5200, моля за вашите мнения и съвети. Благодаря! Грешката 0х8Е е свързана с драйвер на Nvidia. Провери в сайта на Nvidia за налична нова версия на драйвера, инсталирай го и виж дали ще има резултат. Ако пак продължи, добре е да се замислиш за нова видеоплатка, а също да си направиш един тест на РАМ паметта. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 25, 2008 Report Share Публикувано Септември 25, 2008 Има ли някаква зависимост кога точно забива на син екран (примерно при стартиране на конкретна програма или при по-голямо натоварване) или е произволно? Компютърът в гаранция ли е, можеш ли да го отвориш? Ако да, човъркал ли си нещо по хардуера? Сменял ли си някакъв софтуер или драйвери, преди да се появи проблемът? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
milagros Публикувано Септември 25, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 25, 2008 Здравейте отново! Значи първото нещо, което направих е да вляза в страницата на видеокартата и да потърся дали има нова версия на драйвера, но няма затова преинсталирах последната с надеждата, че проблема ще се реши. Нов софтуер или хардуер не е добавян, а компютъра не е в гаранция, мисля че проблема е във видеокартата, защото като се покаже логото на уиндоус белите му букви в началото са почти сиви и полека лека стават бели нормални, а пък може и да е паметта, синия екран се появява даже и малко след включване на компютъра, например след като отворя експлорера. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 25, 2008 Report Share Публикувано Септември 25, 2008 Възможно е картата да прегрява и затова да забива. Провери дали й се върти вентилатора на охладителя и доколко е загрял радиатора (пипни с пръст). Ако можеш да държиш пръса си на радиатора, значи не е прегряла. Ако обаче не можеш да държиш пръста си или го държиш, но е трудно, защото пари доста, значи най-веряотно картата прегрява. Понякога дори само отварянето на кутията спомага за охлаждането на видео картата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
milagros Публикувано Септември 25, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 25, 2008 Възможно е картата да прегрява и затова да забива. Провери дали й се върти вентилатора на охладителя и доколко е загрял радиатора (пипни с пръст). Ако можеш да държиш пръса си на радиатора, значи не е прегряла. Ако обаче не можеш да държиш пръста си или го държиш, но е трудно, защото пари доста, значи най-веряотно картата прегрява. Понякога дори само отварянето на кутията спомага за охлаждането на видео картата.Здравей, видеокартата ми няма вентилатор, а само радиатор и като се опитах да го пипна беше мн горещ, ама това винаги е било така. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 25, 2008 Report Share Публикувано Септември 25, 2008 Дори и винаги да е било така, не е особено нормално или желателно. Като за начало остави кутията отворена известно време или постави някакъв вентилатор да обдухва картата. Ако това помогне и доведе до нормална работа на компютъра или поне по-редки забивания, значи ще е добре или да смениш картата или да смениш охлаждането. Като вземем предвид картата ти май по-добре би било да смениш картата, но пък картите на AGP в момента са по-редки и скъпи от тези на PCIe, така че е относително. Зависи дали намериш добро охлаждане на добра цена или добра нова карта на добра цена. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
milagros Публикувано Септември 26, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 26, 2008 Здравейте отново! Появи ми се още един ред на синия екран освен споменатия вече за грешка, **win32k.sys - address BF80127C base at BF800000, date stamp 48025f2a и като потърсих информация за това уин 32, в страницата на майкрософт пишеше, че решение било да направя ъпдейт на системата, след което го направих, рестартирах и няколко часа беше мир и спокойствие, след това изключих компютъра и днес сутринта го включих, нямаше проблеми, пак го изключих и като се прибрах го включих и след не повече от 15 мин пак ми се показа синия екран. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Септември 26, 2008 Report Share Публикувано Септември 26, 2008 На какъв производител е този FX5200? Питам, защото преди време се намираха такива на Аxle, които са изключително калпави като изпълнение (често имат и проблеми със захранващия мосфет).За да се увериш, че проблемът е във видеокартата - просто тествай системата с друга видеокарта и ако няма стоп-грешки (BSOD) то проблемът най-вероятно е в твойта FX5200. Появи ми се още един ред на синия екран освен споменатия вече за грешка, **win32k.sys - address BF80127C base at BF800000, date stamp 48025f2a и като потърсих информация за това уин 32, в страницата на майкрософт пишеше, че решение било да направя ъпдейт на системата, след което го направих, рестартирах и няколко часа беше мир и спокойствие, след това изключих компютъра и днес сутринта го включих, нямаше проблеми, пак го изключих и като се прибрах го включих и след не повече от 15 мин пак ми се показа синия екран. Проблемът най-вероятно не е причинен от Win32k.sys, въпреки че неговото име е асоциирано със стоп-грешката. Въпросният драйвер имплентира kernel-mode частта от Win32 подсистемата, която е изключително важна за Windows. Драйверът съдържа мениджъра на прозорците, както и графичният интерфейс на устройства (GDI), а също така изпълнява и още няколко критични задачи. С други думи шансът да има бъг в него е изключително малък, в случая по-скоро е съвпадение, че той се е появил на BSOD. Казано на кратко: проблемът е по-вероятно да е хардуерен като например прегряване на видеокартата или друг компонент, проблем с твърдия диск, оперативната памет и др. Т.е. доста неща може да причинят BSOD, така че трябва да се тестват внимателно отделните компоненти, за да се открие проблемният. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост