Jump to content

Съвет за покупка на климатик

IvanD

Препоръчан пост

Здравейте!

Решили сме вкъщи да си купим климатик, който ще се ползва през зимата за отопление!

Стаята, която ще затоплям е 22 кв.м.,а сумата, която сме заделили е 1500 лв. без монтажа!

Искам възможно най-доброто за тези пари, и за тази квадратура. Кой модел и марка климатик бихте ми препоръчали?

Благодаря на всички отзовали се, които ще ми помогнат да направя правилния избор!

От Пловдив -City съм...За фирма, с добри техници също ще ВИ помоля да ме упътите!

Всъщност, защо няма такава тема, която да е свързана с климатици и др. ел. уреди, където да обсъждаме нещата?! :cooldude:

Сподели другаде

Здравейте!

Решили сме вкъщи да си купим климатик, който ще се ползва през зимата за отопление!

Стаята, която ще затоплям е 22 кв.м.,а сумата, която сме заделили е 1500 лв. без монтажа!

Искам възможно най-доброто за тези пари, и за тази квадратура. Кой модел и марка климатик бихте ми препоръчали?

Благодаря на всички отзовали се, които ще ми помогнат да направя правилния избор!

От Пловдив -City съм...За фирма, с добри техници също ще ВИ помоля да ме упътите!

Всъщност, защо няма такава тема, която да е свързана с климатици и др. ел. уреди, където да обсъждаме нещата?! :cooldude:

Браво, Урааа,

Една много актуална тема, още повече при мощните заплахи на Топлофикациите да ни спрат парното и топлата вода...

Много ще ми е интересно, какво е мнението на "компютържиите" за "климатиците и тяхното програмно осигуряване...."

Миналата година бях на тази вълна и прерових доста страници-наши и чужди, да събра мнение и да се ориентирам.

Извод: най-добре се консултирай с профеционалисти(не че в БГ всеки разбира от работата на другия :crosseyes1: ).

Според мен най-важният показател, на който трябва да се обърне внимание при закупуването на климатик е неговата студопроизводителност, измервана в BTU/на час или във ватове, което е най-вярното. (British Thermal Unit- "английска единица за топлина")1000 BTU = 0.293 kW

Специалистите използват достатъчно сложни формули за изчисляване на климатиците, необходими за дадено помещение, но на практика в много случаи можем да се ограничим с просто правило на 1 кубичен метър от помещението се падат 60 вата (200 BTU). Ако например климатика има студопроизводство 2 киловата 6800 BTU) то той е годен за стая не по-голяма от 34 кубични метра (13 квадратни метра) .Всичко казано по-горе се отнася за жилищни стаи, в които има по 1 - 2 човека и няма допълнителни източници на топлина-например кухни. При увеличение броя на хората в жилището, наличие на компютри, печки, хладилници и други, необходимо е да се направи корекция и да се избере по-мощен климатик.

Мое мнение е, че японските са най добрите(Sanyo,Toshiba,Sharp,Osaka...). Не са за изхвърляне и Panasonic,Mitsubishi и General. Бъди внимателен с избора на LG и Samsung.

А относно фирмите, такъв риск не бих поел... В БГ всичко в областта на услугите е въпрос на късмет. Същото е като при избора на жена... :svlove:

А защо не помислиш за отопление с конвекторни нагреватели????!!! Много ефективни, удобни и икономични(до колко отопление на ток може да бъде икономично)

Сподели другаде