Jump to content

Проблем след преинсталация на Windows XP

Bulgarian

Препоръчан пост

Тръгвам да преинсталирвам Windows-a на един мой приятел. Инсталацията протича без никакви проблеми, всичко точно. Windows-a вече е инсталирам, слагам си драйвърите и почвам да свалям нужните програми. И ето го следния проблем. Която и програма да сваля няма значение откъде не може да се инсталира, дава грешка File Corrupted и до там. Sype, Mozilla, Opera няма значение коя програма всяка дава една и съща грешка. Инсталира ми се само uTorrent (BitСomet не) и учудващото е, че ако я сваля от торент сайт се инсталира без никакви проблеми. И друг път съм му го преинсталирвал със същия Windows и е нямало проблеми. Викам си да не би да е от диска нещо, записах го на друг диск и пак същата грешка. Пробвах с друг Windows - пак същата грешка. Викам си нещо да не би нещо записвачката да ги прецаква, пробвах с друга - пак същата грешка.

На какво може да се дължи този проблем? И има ли начин да се оправи?

Сподели другаде

Колко е "голям" твърдия диск на компютъра?

Колко са дяловете и какви са (Primary, Logical)? С каква големина са дяловете?

Този Windows, който инсталираш, с вграден SP2 ли е или не?

Сподели другаде

Според мен проблемът е в свалените програми, просто не се свалят до край. Не споменаваш с какво сваляш, осен с мюторент. Опитай да инсталираш нещо от някакъв диск с програми.
Сподели другаде

Момчета и аз имах същият проблем преди около месец... не е от недосвалени файлове и т.н., всичко съм проверявал по няколко пъти... на всичкото отгоре странното е, че проблема се прояви и в линукса, почна да дава проблем с зависимостите, независимо, че ги имах, базата данни на пакетния мениджър рухваше непрекъснато, 3-те операционни системи са на различни хард дискове ( физични, не само логически ! ) Странното е, че проблема изчезна от само себе си след време, примерно 4 дена, тамън бях преинсталирал за 6 път подред и бях решил да почвам диагностика на всеки компонент и изведнъж всичко си дойде на място... :) Така и не разбрах от къде се пръкна това...

Става въпрос за сервизен пакет 2 ...

Сподели другаде

vyrgozunqk, при теб вероятно става въпрос за хардуерен проблем - памет, прегряване... Провери да нe би проблемът да е изчезнал "от само себе си" след спадането на температурите напоследък.

Мисля, че Bulgarian е инсталирал Windows XP без SP2 върху дял с големина над 127Gb или има такъв дял, на който си сваля програмите. Това е често срещан проблем; не случайно при инсталация върху неформатиран диск Windows XP без SP2 показва до 127Gb размер.

Сподели другаде

Мисля, че Bulgarian е инсталирал Windows XP без SP2 върху дял с големина над 127Gb или има такъв дял, на който си сваля програмите. Това е често срещан проблем; не случайно при инсталация върху неформатиран диск Windows XP без SP2 показва до 127Gb размер.

panevdd, дай малко повече обяснения на посочения по-горе твой пост, ако обичаш.

Благодаря предварително!

Сподели другаде

Windows XP (без да е обновен с някакъв service pack) разпознава и работи коректно с дялове до 127GB - информация от Google и обяснение от Microsoft на български език. По принцип има няколко "бариери" при използването на капацитета на твърдите дискове - ограничения от BIOS, файловата система, операционната система: Bios & Windows OS Limitations for ATA Hard Drives.

Един от проблемите, които решават SP 1 и SP 2 е точно коректната работа на Windows XP с големи (според днешните стандарти) дискове и дялове, като SP 2 добавя поддръжка (до известна степен) на SATA устройства.

При инсталиране на Windows XP без SP върху дял (или при наличие на такъв), по-голям от 127 GB, се получава следният проблем: при преминаване на "бариерата" (т. е., когато Windows реши да запише нещо върху пространството от дяла, което е отвъд 127GB), се получава грешка в индексирането и Windows докладва за повреден файл или повредена файлова система.

Решението: ако инсталирам Windows XP без SP, при инсталацията създавам малък (до 20Gb) дял - виж последния линк, който съм дал. Останалото място оставям неформатирано, за да не може Windows да го ползва. След като приключа инсталацията, инсталирам SP 2 и се уверя, че в Disk Management твърдият диск се показва с пълния си капацитет, спокойно си създавам/преоразмерявам дяловете.

Друг вариант е да инсталирам Windows с вграден SP 2, за да си спестя двойната работа по дяловете.

Сподели другаде

Нещо пипано ли е по хардуера? Каква е конфигурацията?

Компютъра не отварян откакто е взет. Конфигурацията е следната:

DualCore Intel Pentium E2160 @ 1.80 GHz, 1.79 GHz, 2 GB of RAM, nVIDIA GeForce 8600 GT, SAMSUNG 400 GB SATA II

Общо взето това е.

Колко е "голям" твърдия диск на компютъра?

Колко са дяловете и какви са (Primary, Logical)? С каква големина са дяловете?

Този Windows, който инсталираш, с вграден SP2 ли е или не?

Както по-горе написах - 400 GB. Разделям си го нормално, на два дяла. Обикновено първия е 250 GB, a втория си остава 150 GB. Относно Windows-а пробвах първо с вграден SP3 - не стана, после с SP2 - пак не стана и накрая свалих Windows без нищо да е барано по него и без никакви вгравени SP и пак не ще.

Според мен проблемът е в свалените програми, просто не се свалят до край. Не споменаваш с какво сваляш, осен с мюторент. Опитай да инсталираш нещо от някакъв диск с програми.

Свалям си с вградения даунлоуд мениджър на Mozilla, пробвах и чрез IDM същата работа.

Пробвах с SP3, SP2, без SP все същата грешка. Пробвах и тази работа с големината на дяловете. Направих единия дял 10 GB, пробвах и с трите Windows-а, но пак не става.

Сега пробвах да му пратя програмите през Skype. Инсталираха се без никакви проблеми.

Сподели другаде

Според мен би било добър тест да пробваш да изтеглиш нещо под Safe Mode with Networking, но с Internet Explorer.

На току-що инсталиран Windows, само с драйвери за мрежовата карта, заради интернета, (без никакви други драйвери, програми и ъпдейти) и изтегляне на файл с Internet Explorer има ли проблем?

Сподели другаде

Според мен би било добър тест да пробваш да изтеглиш нещо под Safe Mode with Networking, но с Internet Explorer.

На току-що инсталиран Windows, само с драйвери за мрежовата карта, заради интернета, (без никакви други драйвери, програми и ъпдейти) и изтегляне на файл с Internet Explorer има ли проблем?

Пробвах под Safe Mode. Отново неуспех.

Я пусни на тоя самсунг една пълна диагностика, че да не би да му е дошло времето....

Може да прозвучи тъпо, но как точно да го направя? Някаква програма? Аз пробвах с една HDDlife Pro, мисля че беше. Показа, че всичко е ОК. Пуснах и Error-checking от Windows-а, изписа OK.

Сподели другаде

panevdd, прав си, точно това беше проблема ! :)

След като разредих дисковете на шинат с място за 1 диск м/у тях и във всяка дупка пъхнах вентилатори 60 мм. проблемите зачезнаха. ;)

Сега се сетих, как го оправих... като писах миналия пост, бях изключил нещо... :) :crazygirl:

Сподели другаде