sergo75 Публикувано Септември 16, 2008 Report Share Публикувано Септември 16, 2008 Предполагам всички знаете, че когато пуснеш инсталацията на windows винаги ти се предлага да форматираш дяла на който ще инсталираш системата. Само че системата автоматично задава колко да са големи клъстерите на дяла ( обикновено са 4к ). Питането ми е, с каква програма и как, мога преди инсталация да си форматирам диска с желания размер на клъстера. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 16, 2008 Report Share Публикувано Септември 16, 2008 Partition Magic, Acronis Disk Director. И все пак размерът на клъстерите по подразбиране е доста оптимален и не редно да го променяш освен ако наистина не знаеш правиш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Септември 16, 2008 Report Share Публикувано Септември 16, 2008 Колегата Night_Raven спомена два добри продукта, с които може да се извърши форматиране на дисковете с клъстер по желание, но определено не е добра идея да се променя клъстера точно за системния дял. Причината за това е, че на системния дял има множество файлове различни по тип и големина. Използването на по-голям размер на клъстера може да повиши производителността на файловата система, защото при наличието на по-голям клъстер операционната система трябва да обработва по-малко отделни единици. Компромисът е похабяване на дисковото пространство, което в този случай ще е доста сериозно. Има смисъл да форматираш дял с по-голям размер на клъстера, ако на него ще се съхраняват големи, приблизително еднакви по размер и тип файлове, а също така и малко на брой. Пример за такова съдържание са файловете, които виртуалните машини използват за реализирането на виртуален твърд диск. При наличието на такива файлове по 20GB+ единия, увеличаването на размера на клъстера наистина има смисъл, но в останалите случаи не е добра идея, особено за дял за OS. Ако искаш да увеличиш бързодействието на файловата система е добра идея да вземеш предвид следните неща: 1) Размерът на клъстера.2) Местоположението и нивото на фрагментация на често използвани файлове като MFT, файлове с метаданни, файлът за странициране на виртуалната памет и др.3) Дали ще се използва NTFS компресия.4) Дали ще се деактивират специфични функции на файловата система, които може да въздействат отрицателно на производителността при определени обстоятелства. Пример за такава е DisableLastAccessUpdate.5) Как ще се поддържа дялът. Например наличието на твърде дълги файлови имена и множество поддиректории забавя работата на системата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Септември 16, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 16, 2008 Благодаря ви за помощта Ориентирах се към Acronis - хареса ми За разясненията относно бързодействието на файловата система също благодаря. Поздрави Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Септември 22, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 22, 2008 Направих си бутващо CD с Acronis, стартирам го, разделям си диска и форматирам, стартирам диска с XP, всичко е ОК, разпознава ми партитициите, започва да копира файловете и след рестарта BIOS-а ми казва "Disk read error" Когато форматирам с диска на XP няма проблем.Защо така се получава ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mate Публикувано Септември 22, 2008 Report Share Публикувано Септември 22, 2008 Направих си бутващо CD с Acronis, стартирам го, разделям си диска и форматирам, стартирам диска с XP, всичко е ОК, разпознава ми партитициите, започва да копира файловете и след рестарта BIOS-а ми казва "Disk read error" Когато форматирам с диска на XP няма проблем.Защо така се получава ?Здравей понякога тази програма прави проблеми. И аз съм бил с нея и ми правеше същите проблеми просто смени рограмата Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Септември 22, 2008 Report Share Публикувано Септември 22, 2008 Направих си бутващо CD с Acronis, стартирам го, разделям си диска и форматирам, стартирам диска с XP, всичко е ОК, разпознава ми партитициите, започва да копира файловете и след рестарта BIOS-а ми казва "Disk read error" Когато форматирам с диска на XP няма проблем.Защо така се получава ?Настройката за размера на клъстерите в Acronis е сложена в раздела "Advanced", т. е., за да можеш да я ползваш успешно, трябва да знаеш какво правиш. Ти не си казал какъв точно "ХР" инсталираш, така, че не знаем какъв точно е проблемът при теб. Възможно е да се опитваш да инсталираш Windows XP Home Edition, който не работи с 64kB клъстери на файловата система. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Септември 23, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 23, 2008 Използвам Windows XP Professional - оригинален диск, не е самоделка С Acronis правя два партитишъна. Първия е primary и е активен. Както казах, след като буутна XP-то от диска, няма проблем разпознава партитишъните, избирам си първата, То ми предлага да я форматира или да остави наличната файлова система. Избирам да остане с наличната ф.с-ма, прави проверка на диска и започва да копира файловете. След като се изкопират, компа се ресва за да започне инсталацията и тогава се появява съобщението "Disk read error" Опитвал съм и през UBCD for Win и пак същото се получава. Само ще ви помоля ако някой има на идея да ми обясни стъпка по стъпка как да направя разделянето и форматирането с външна програма. Сигурно аз пропускам някоя подробност :( Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Септември 23, 2008 Report Share Публикувано Септември 23, 2008 Когато правиш дяловете с Acronis, променяш ли големината на клъстерите? Ако да, можеш да опиташ следното: създай дяловете с нормална големина на клъстерите (4KB). След като премине инсталацията на Windows, можеш да рестартираш и отново с Acronis да си настроиш големината на клъстерите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Септември 23, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 23, 2008 добре, ще опитам да видя какво ще се получи Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anton Публикувано Май 14, 2009 Report Share Публикувано Май 14, 2009 За да не отварям тема ще попитам тук (мисля че заглавието най-добре подхожда). Може да ви се стори глупав въпросът ми, но все пак. Искам да форматирам дял Д (имам 2 дяла C i D , Windows-а ми е на C), мога ли да го направя чрез инсталационния диск на Уиндоус, без да ми се налага преинсталирането му ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Май 14, 2009 Report Share Публикувано Май 14, 2009 Да, може чрез използването на Recovery Console и командата format. Друг е въпросът, че може да го направиш и през Windows с инструмента Disk Management, който е част от snap-in модула Computer Management. Последният вариант е със специализирана програма за работа с дискове, но за такава операция не е нужно да се ползва, тъй като Disk Management върши чудесна работа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Herr_Flick Публикувано Май 14, 2009 Report Share Публикувано Май 14, 2009 Ъъъъъъъъ .... десен клавиш дърху D:\ и след това от падащото меню "Format" не е ли по-лесно? , Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
help Публикувано Май 14, 2009 Report Share Публикувано Май 14, 2009 Ъъъъъъъъ .... десен клавиш дърху D:\ и след това от падащото меню "Format" не е ли по-лесно? , Едно и също е.Това как достигаш до дадена опция на ОС си е твои избор.Ако ще продължаваш да ползваш дяла за съхранение на да ни не за ОС,аз на твое място бих сложил отметка на Quick Format.ще стане по бързо форматирането в рамките на няколко минути.иначе опцията тръгва по дефолт и ще се наложи да я изчакаш няколко да приключи в рамките на няколко часа (и обезателно да не спираш процеса иначе ще повредиш харда) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Herr_Flick Публикувано Май 15, 2009 Report Share Публикувано Май 15, 2009 Понеже на Anton му беше хрумнало да прави същото през бууттване с инсталационен диск XP, та за това дадох този пример ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост