Jump to content

Проблем при овърклок

Препоръчан пост

Здравейте.

Имам желание да клокна процесора си(INTEL Pentium DualCore E2140 2x1600 MhZ)

Настройките на FSB в биос бяха между 200 и 250.Ъпдейтнах BIOS , и вече са до 500.

Влязох в Bios и вдигнах FSB постепенно до 240 . До тук добе, всичко работи стабилно,температурата на CPU е само 6-7 градуса по-висока от тази в стаята(29*).

При по-голяма стойност на FSB обаче,след рестарт не ми се разпознава SATA HDD,на който ми е windows-a.Другият АТА диск се вижда.

Някой може ли да ми каже каква е причината?

Предполагам че SATA контролера не може да издържи по-вече от 240 FSB.

Ето и системата:

CPU:INTEL pentium DualCore E2140 2x1600 MhZ

Дъно :Foxconn 945GZ

Памет: 2х1Gb DDR2-533 SDRAM

SATA контролер:Intel® 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0

HDD: Hitachi HDT725032VLA360 (320Gb SATA2)

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!

Сподели другаде

Явно дъното няма възможност за "заключване" на работната честота на SATA устройствата (не успях да намеря твоя модел в сайта на Foxconn и да прочета упътването). При това положение те съветвам да не си правиш експерименти с FSB честотата - едва ли ще получиш голяма разлика в производителността; в същото време рискуваш да изгориш твърдия диск.
Сподели другаде

Здравейте.

Имам желание да клокна процесора си(INTEL Pentium DualCore E2140 2x1600 MhZ)

Настройките на FSB в биос бяха между 200 и 250.Ъпдейтнах BIOS , и вече са до 500.

Влязох в Bios и вдигнах FSB постепенно до 240 . До тук добе, всичко работи стабилно,температурата на CPU е само 6-7 градуса по-висока от тази в стаята(29*).

При по-голяма стойност на FSB обаче,след рестарт не ми се разпознава SATA HDD,на който ми е windows-a.Другият АТА диск се вижда.

Някой може ли да ми каже каква е причината?

Предполагам че SATA контролера не може да издържи по-вече от 240 FSB.

Ето и системата:

CPU:INTEL pentium DualCore E2140 2x1600 MhZ

Дъно :Foxconn 945GZ

Памет: 2х1Gb DDR2-533 SDRAM

SATA контролер:Intel® 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0

HDD: Hitachi HDT725032VLA360 (320Gb SATA2)

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!

Какво е това 2 х 1600 ?!

Е2140 работи честота 1600 и има множител 8х - 8х200 = 1600 :)

попринцип I945 контролера не е особено дръжлив на високи честоти и това си му е предостатъчно... ако искаш повече, 965 някъде е по-добрия вариант... Така да се каже това си му е максимума, все пак 945 излезе в ерата на P4

PCI Lock опцията включена ли е ?

Сподели другаде

попринцип I945 контролера не е особено дръжлив на високи честоти и това си му е предостатъчно... ако искаш повече, 965 някъде е по-добрия вариант... Така да се каже това си му е максимума, все пак 945 излезе в ерата на P4

Да, определено I945 чипсетът не е особено подходящ за overclock. 965 е значително по-добре, но в днешно време и той не е оптимален избор. За момента P35 е добро решение, а пък има и доста прилични като цена / възможности дъна, базирани на този схемен набор. Пример за такова е JETWAY I35P-SG или Gigabyte P35-DS3R/P. :)

Сподели другаде

Благодаря за съветите , явно дъното с този чипсет не стават за клок.

Все пак 17% клок е по-вече от нищо,така че засега съм доволен.

Четох в нета че процесорът (проверих партидата-добра е) може да се клокне

стабилно от 1600 MhZ до около 2800 MhZ т.е. ~ 360 FSB.Максимумът е 3200MhZ,

oбаче с много добро дъно.

Ще купувам май по-добро дъно, за умерен клок.

Ако може да дадете нещо по-подробно

- Производител,модел.

Сподели другаде

Точно колко ще се клокне не може да се каже със сигурност, но може да се постигнат добри резултати при наличието на добро дъно, памет и охлаждане. Добре е да ни информираш колко пари може да отделиш за дъно, иначе може да погледнеш следните: Gigabyte EP45-DS3R, Gigabyte P35-DS3R, JETWAY I35P-SG, ASUS P5K-E или ASUS P5Q.
Сподели другаде

Дънните платки на JETWAY определено са сносни за цената си и аз лично съм им фен :P.

Другото което ми харесва е Гигадръв ( Gigabyte ) EP45-DS3R от предложенията на l.kanelov :)

Попринцип този Е2140 не е най-оптималният вариант... трябвало е като го вземаш, да вземаш на няколко долара повече Е2180, все пак е с множител 10 и при 300 шина, прави 3 Гхз без проблем... стига при клок лесно около 3,6 Гхз ...

Сподели другаде

Дънните платки на JETWAY определено са сносни за цената си и аз лично съм им фен :P.

И аз съм им фен. :thumbsup:

Специално Jetway I35P-SG е отлично дъно за парите си, но за съжаление е слабо популярно. Единствените му недостатъци са, че 4 фазният регулатор на напрежението на процесора не е пригоден за overclock на Quad Core и съответно прави дъното неподходящо за сериозен overclock на такива процесори, но пък за двуядрени е ОК. Другият му недостатък е липсата на FireWire интерфейс, но пък за някои хора това не е проблем.

Сподели другаде

И аз съм им фен. :thumbsup:

Специално Jetway I35P-SG е отлично дъно за парите си, но за съжаление е слабо популярно. Единствените му недостатъци са, че 4 фазният регулатор на напрежението на процесора не е пригоден за overclock на Quad Core и съответно прави дъното неподходящо за сериозен overclock на такива процесори, но пък за двуядрени е ОК. Другият му недостатък е липсата на FireWire интерфейс, но пък за някои хора това не е проблем.

Наистина не е лошо, относно FireWire - той и без друго се ползва от малко хора, а и на който му трябва, винаги има разширителни платки, които не са особено скъпи ;).

Сподели другаде