marta_ Публикувано Август 28, 2008 Report Share Публикувано Август 28, 2008 Здравейте,От няколко дни имам следния проблем с компютъра:Работи известно време, след което забива. Страницата на която съм се пикселира и размазва по екрана. самия екран започва да трепти. Изписва ми следното: След рестарта нещата се оправят за известно време, след което пак става същото.Понякога изобщо не ме пита, рестартира си сам.На какво може да се дължи това според вас? Хардуерен ли е проблема или имам проблем с някой драйвeр? Как мога да оправя нещата? видеокартата ми е Medion Radeon 9200 SE С каква програма бих могла да възстановя липсващи драйвъри, ако проблема е в това Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ad_chaos Публикувано Август 28, 2008 Report Share Публикувано Август 28, 2008 Оправи настройките на монитора, после влез в ATi Catalyst и спри VPU Recover. Инсталирай си Everest и следи температурата на графичната карта. И напиши в google следното - "VPU Recover"...това явно е доста често срещан проблем. Успех! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
marta_ Публикувано Август 28, 2008 Author Report Share Публикувано Август 28, 2008 Благодаря за вниманието и отделеното време . Направих както ми каза: Инсталирах ATi Catalyst (аз изобщо нямах) и спрях VPU Recover. За сега (от 2 часа) компютъра ми се държи нормално, но ми се иска да си реша проблема окончателно. Какво означава да следя температурата на графичната карта?Ще ти покажа скрийншот на екрана: До колко е нормално да е? Черният маркер ли показва видеокартата (пише 49)Тъй като не съм съвсем сигурна в системата си в момента и аз не знам какво да правя. Иска ми се да намеря някаква програма, която да провери, почисти и ъпдейтне драйверите ми, като тази на картинката (не иска да се кракне тая) Доста теми прерових с подобен на моя проблем, но не мога да разбера дали имам хардуерен проблем (захранване, вентилатори и др) Как Евереста може да ми покаже това? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 28, 2008 Report Share Публикувано Август 28, 2008 Инсталирах ATi Catalyst (аз изобщо нямах)ATI Catalyst са драйверите за видео картата. Няма как да си нямала драйвери и да си получавала съобщение за VPU Recovery. Какво означава да следя температурата на графичната карта?Ами, означава точно това: да наблюдяваш каква е температурата на видео картата. До колко е нормално да е? Черният маркер ли показва видеокартата (пише 49)Тъй като не съм съвсем сигурна в системата си в момента и аз не знам какво да правя. Иска ми се да намеря някаква програма, която да провери, почисти и ъпдейтне драйверите ми, като тази на картинката (не иска да се кракне тая) Доста теми прерових с подобен на моя проблем, но не мога да разбера дали имам хардуерен проблем (захранване, вентилатори и др) Как Евереста може да ми покаже това?Черният маркер обикновено показва температурата на твърдия диск. Температурите на видео картата са обикновено в сини (светло и тъмно) иконки. По всяка вероятност твоята видео карта няма датчици за температурите нито на ядрото, нито на видео паметта, поради което и EVEREST не извежда информация за това. При това положение можеш да отвориш компютъра и да провериш дали вентилаторът на видео картата се върти и доколко загряла е картата. Последното се прави с пипане на радиатора на картата. Ако радиаторът е много горещ и не можеш да си държиш ръката/пръста или ти се струва наистина гореща, значи може би има проблем с прегряване. Ако обаче спокойно си държиш ръката/пръста върху радиатора, значи всичко е наред. Ако има проблем с прегряване, можеш да оставиш кутията отворена и да включиш VPU Recovery, за да видиш как ще се държи. Всичко това е при положение, че компютърът не е в гаранция и няма някаква лепенка на него.Надеждна програма, която да даде точни съвети за драйвери, няма. Моят съвет е да потърсиш помощ от човек, като разбира се това може да стане и във форума. Просто не се доверявай на разни програми. EVEREST не може да даде точна информация къде е проблемът, но може да помогне. Провери и напреженията как са: Компютър -> Датчик. Можеш да дадеш шот на нея страничка. За да получим информация от 2 програми и да сме сигурни, че отчитанията (на софтуерно ниво) са верни, можеш да дадеш шот и от SpeedFan. Ще е от помощ и ако кажеш какво е захранването.Друго, което може да се пробва, е да се преинсталират драйверите на видео картата с последните за въпросната серия. Тук ще е от помощ, ако кажеш кои точно драйвери си инсталирала. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
marta_ Публикувано Август 28, 2008 Author Report Share Публикувано Август 28, 2008 Благодаря за помощта, Night_Raven Ето скрийн на Еверест и SpeedFan: Почти еднакви стойности показват, но и с SpeedFan не виждам температурата на видеокартата.Изобщо нищо не разбирам от тези неща. Компютъра ми е на 3 год и веднъж вече сменях захранване. И сега подозирам него. Прекалено е топла като че ли кутията като пипна на мястото на захранването и вентилатора. Възможно ли е това да е причината? Що се отнася до драйверите изтеглих и инсталирахтоваНе съм дейнсталирала обаче нищо преди това. Сега нямам представа дали имам нови драйвери или съм със старите. За сега компютъра е стъбилен, не е цепил екрана от няколко часа и не е рестартирал, но не знам дали това не се дължи на това, че спрях VPU Recover.Изобщо не съм се сблъсквала с подобен проблем и всичко ми е пълна мъгла. Би ли ме насочил към тема, която мога да прочета. Интересува ме например как мога да разбера какви драйвери имам, как мога да почистя и ъпдейтна старите, какъв е правилният начин за инсталиране и деинсталиране на драйвери, може ли програма да ги менажира и неща от този сорт. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 28, 2008 Report Share Публикувано Август 28, 2008 Няма и как да видиш температурата на видео картата, щом тя няма датчик да я отчита. Вече го споменах това.Напреженията изглеждат наред.Пипането на кутията отвън не е достатъчно добър ориентир. Това, което е леко притеснително обаче, е, че твърдият ти диск работи на ~50 градуса температура, което е сравнително високичка стойност. Не е фатална, но е желателно да се опиташ да я понижиш.Инсталираните от теб драйвери са най-новите за твоята карта. В тази тема има описани доста неща за драйверите. Може би ще намериш някои отговори там. Ако след преглеждането й нещо не ти е ясно, можеш да попиташ изрично в тази или в нея тема. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост