parsifal Публикувано Август 23, 2008 Report Share Публикувано Август 23, 2008 Здравейте. Сега съм с Vista Ultimate обаче искам да пробвам и някоя линукс дистрибуция. Спрях се на цък Та въпросът ми е дали е дали е възможно съжителство между двете OS ? Имам 2 хард диска на единият ми е вистата, другият е разцепен на три части, значи ако вистата ми е в дял "С" то може ли в "D" да ми е Mandriva. И още едно въпросче за Mаndriva: доколко вървят уиндоус приложения на нея, в сайта им прочетох че вървят всички приложения/игри но все пак се притеснявам малко ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Август 23, 2008 Report Share Публикувано Август 23, 2008 Taka няма да имаш никакъв проблем със съжителството Относно уиндоуските приложение, доста голяма част вървят последноством едно приложение което има пренаписани уиндоуски API-та, нарича се WINE ( Wine is Not an Emulator) така де казано на прост език нещо като емулатор но не точно Има алтернативи обаче които е желателно да ползваш, примерно вместо уинамп има безплатни елтернативи Audacious или XMMS ... и двете поддържат класическия скининг на уинамп...и т.н. с фотошоп, майкрософт офис също няма да имаш проблеми ( макар, че се препоръчва да се ползва Open Office.org ) който на всичкото отгоре е и готово инсталиран, има лесен пакетен мениджър и т.н. слеед като го инсталираш и настроиш графичната среда и всичко не забравяй да инсталираш ffmpeg, gstreamer ( цялата серия няма да е зле ) xine-lib, mplayer и не помня в репозиторито дали имаше win32 пакета... като цяло това е всичко необходимо като мултимедиини кодеци и плеъри, ако искаш добър плеър с добър мениджър на библиотека ползвай AmaroK ...Ще можеш да разцъкваш дори някой игри, стига да играеш де, пак посредством Wine, ако не си с мощна машина обаче е хубаво да си го компилираш сам, за по-голяма производителност... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
parsifal Публикувано Август 23, 2008 Author Report Share Публикувано Август 23, 2008 "vyrgozunqk" Мерси много за изчерпателният отговор. Почвам с инсталацията.... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Август 23, 2008 Report Share Публикувано Август 23, 2008 Та въпросът ми е дали е дали е възможно съжителство между двете OS ? Да, възможно е. От това ще възникнат много подвъпроси...Имам 2 хард диска на единият ми е вистата, другият е разцепен на три части, значи ако вистата ми е в дял "С" то може ли в "D" да ми е Mandriva. Да. Ето един линк, където се обяснава как да си разделиш дисковете под Vista: http://esterobaycomputingservices.org/VistaDBLinux.htmlИ още едно въпросче за Mаndriva: доколко вървят уиндоус приложения на нея, в сайта им прочетох че вървят всички приложения/игри но все пак се притеснявам малко ? Най-добре е да избягваш използването на какъвто и да е windows-ки софтуер под Linux. Част от причината е че малко от приложенията работят безпроблемно. Там си има други култови апликации. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Август 23, 2008 Report Share Публикувано Август 23, 2008 Само да добавя, като те накара да форматираш партишъна избери за файлова система ReiserFS по-добра е от EXT3, както и можеби от всички други журнали, които поддържа линукса A относно партишън мениджъра в Vista, лично аз не бих му се доверил, смятам, че този в Мандривата е по-добър. После да не забравиш само при настройването на партишъна да Mount-неш и другите си уиндоуски партишъни, ако искаш да ги виждаш де... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
parsifal Публикувано Август 24, 2008 Author Report Share Публикувано Август 24, 2008 Такаа.. Значи инсталирах я но не ми се зарежда, по подразбиране ми е вистата... и все едно няма нищо др. И диск "D" ми го няма (файловата система която избрах беше нещо започващо с J, като го избрах сектора ми се оцвети в червено ) Въпроса ми е как да стигна сега до мандривата... имам я инсталирана но нямам достъп до нея.. Melmak ® Линка ще ми свърши работа мерси. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Август 24, 2008 Report Share Публикувано Август 24, 2008 Много зависи къде си инсталирал boot loader-а GRUB. Първото ми предположени е че трябва да смениш приоритета на стартиране от хардовете в BIOS. Тоест най-отгоре в списъка да ти е този, на който си инсталирал Mandriva. Само да добавя, като те накара да форматираш партишъна избери за файлова система ReiserFS по-добра е от EXT3, както и можеби от всички други журнали, които поддържа линукса smile.gifТова по-добро, най-добро е твърде относително. Действително е най-добре да се насочи към тези двете, когато не знае какво търси. EXT3 обаче се чете от много програми под Windows, докато ReiserFS, май само от едно разширение за Total Commander. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Август 24, 2008 Report Share Публикувано Август 24, 2008 Много зависи къде си инсталирал boot loader-а GRUB. Първото ми предположени е че трябва да смениш приоритета на стартиране от хардовете в BIOS. Тоест най-отгоре в списъка да ти е този, на който си инсталирал Mandriva. Това по-добро, най-добро е твърде относително. Действително е най-добре да се насочи към тези двете, когато не знае какво търси. EXT3 обаче се чете от много програми под Windows, докато ReiserFS, май само от едно разширение за Total Commander.Рейзъра аз го чета посредством един драйвер за уиндоус, проблема е, че всеки път трябва да се стартира една услуга на ръка, за да се получи достъп и за съжаление няма write support Иначе рейзъра е по-сигурен и по-бърз... имал съм вече няколко срива на EXT 3... и след последния почнах да не го долюбвам Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Август 25, 2008 Report Share Публикувано Август 25, 2008 Рейзъра аз го чета посредством един драйвер за уиндоус, проблема е, че всеки път трябва да се стартира една услуга на ръка, за да се получи достъп и за съжаление няма write support Иначе рейзъра е по-сигурен и по-бърз... имал съм вече няколко срива на EXT 3... и след последния почнах да не го долюбвам Заинтересува ме. Дай повече информация. Принципно всички са read-only, а и да не бяха, не бих им поверил файловете си.Има голям смисъл да се ползва ReiserFS на работния дял, където има хиляди малки файлове. Така се икономисва пространство. На останалите, където примерно съхранявате музика, филми, игри, няма да се усети полза. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Август 25, 2008 Report Share Публикувано Август 25, 2008 Попринцип ползвам Този проект, и да ти кажа върши работа, има и друг вариант, но е малко по-сложен, за сметка на това тога мисля, че можеш да получиш и write support - виж Тук Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Август 25, 2008 Report Share Публикувано Август 25, 2008 Да, сега се сетих, че бях попадал на този проект. Последното инфо е от October 18, 2005 . Пробвал ли си го на Vista ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Август 25, 2008 Report Share Публикувано Август 25, 2008 Не, не съм, но на ХP/2000 работи без проблем. Но за съжаление вече не се поддържа от разработчика... :SKaкто казах единствения му проблем е, че след стартиране на уиндоуса трбва да стартираш един процес на ръка през комманд промпта... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост