Jump to content

Проблем с виртуално СД и време за запис

Препоръчан пост

Здравейте

Търся помощ. Историята е с машина (1 гига рам, двуядрен) и писалка DVDRAM LG GSA-H12N. Прозорецът е ХР SP2 Pro. Инсталиран преди година. За това време са качвани за проба стотици програми. Има поразявания от вируси и коне. Чисти се с CCleaner, RegCleaner, ръчно в regedit и временни програми за целта. Заради поразяване с вирус или поява на син екран е правен неколкократен repair. Качвани са различни по рода си виртуални сд-та според възможностите им да четат имиджа. Така преминаха Fantom CD, Virtual CD, Алокохол 120%, daemon и VirtualCloneDrive (овцата с очилата). В един момент всичко стана качамак и сините екрани почнаха да гърмят. Клизмата се състоеше в сейф модове, чистене на регистри, деинсталации, псувни, че и repair-инсталации. Днес виртуално СД не може да се подкара от изброените. Гърми с син екран и еди-коя си грешка. Принудих се имиджите да отварям с ISOBuster. Твърдият диск ми се напълни. Искам да го разтоваря и изпитвам несигурност при записване на оптични дискове. За пример на презаписваем диск от 4112МВ записът тече близо 160 минути. Имам подготвени над 10 записа с този обем и това означава зомбиране пред кошницата. Записът е успешен, но времето на 4х е много. Ползвам само Small CD-Write. Nero и подобия нямам. Записвачката е записала само 5 диска до сега и не се ползва за просвирване/копиране. DVD+RW оптичният диск e SilverLine и пише 2х-4х. Дефрагментация на твърдия диск не е правено ни веднъж. Зная що е, но смятам времето и енергията отделена за нея за прахосничество. Дефрагментиращи програми външни инсталирани нямам. Главният дял е свободен 16%, а другия - 79%. Машината не е клоквана и процесите са ми до 10%. AVG free и профилактика с SuperAnty spyware. Навремето нещо уби zonealarma 3.0 и карам на вградената стена.

Не ми се ще да преинсталирам поради липса на време и желание. Приемам идеи за реанимация, която да ми даде възможност да подкарам VirtualCloneDrive (овцата с очилата). XP_CD-DVD-Fix е безполезен.

поздрави

post-94-1219313744_thumb.jpg

Сподели другаде

Как са настройките на съответните IDE канал в Device Manager? Пробва ли да деинсталираш IDE канала, на който е писачкaта и да рестартираш? С какви драйвери е компютърът за IDE каналите?

Можеш да дадеш по един LOG на HijackThis 1.99.1 (213KB), Autoruns и дори ESET SysInspector за всеки случай.

Сподели другаде

В старта при зареждане активни са:

InstantEyedropper - пипетка за цветове.

AVG\AVG8 - антивируса

hdd_thermometer_v1.2 - термометър на твърдия диск, че много е топло при мен

012Net-Cable dialer - виртуална лан мрежа за нета

USBSafelyRemove - програма за контрол над USB портовете

SWITCH OFF - гасилка, вечер ако заспя да изгаси компа

Имам навика да проверявам там след инсталация на нова програма и знам, че подмолно неро, офис пакет, адоб програми, всякакви комуникатори се самонастаняват.

Каналите на дисковете са на DMA. Махал съм/unistall, след което поява на балона, намиране на ново устройство и.н. Никаква разлика. Записва DVD RW диск с обем 4.3GB на 4х близо 160 минути и това е.

Твърдият диск е SATA, LG DVD RAM е PATA master на първи IDE канал.

Разбирам, че е много омазан, но имам разнообразни програми за графика и флашове, и заради тях ще брадясам, ако се наложи преинсталиране. Знам, че има руски сайт посветен на отделните грешки на синята смърт, но не положих труд да запиша съобщението.

Изтеглих предложените програми. Направих лог-файлове, приложих и снимка от msconfig. Наложи се да я слепя от три отделни снимки и ако нещо се повтаря, то се дължи на repair-ите.

Прави впечатление, че имам отговр. Абонирах се "за получаване на отговори" по темата, но в пощата ми засега няма писмо.

post-94-1219336038_thumb.jpg

AutoRuns_report.rar

hijackthis.rar

SysInspector_Moni_080821_1923.rar

Сподели другаде

Уффф, забравих да кажа да скриеш обектите на Microsoft в Autoruns: Options -> Hide Microsoft Entries, после File -> Refresh и запазване чрез Export....

Иначе нямаше нужда от снимката. Трите програми предоставят предостатъчна информация за всичко, което се стартира.

В HijackThis следните обекти могат да се поправят, макар да няма да повлияе на записа:

R3 - URLSearchHook: (no name) - {855F3B16-6D32-4fe6-8A56-BBB695989046} - (no file)

O2 - BHO: XTTBPos00 - {055FD26D-3A88-4e15-963D-DC8493744B1D} - (no file)

O2 - BHO: (no name) - {140BD8E3-C167-11D4-B4A3-080000180323} - (no file)

O2 - BHO: (no name) - {7E853D72-626A-48EC-A868-BA8D5E23E045} - (no file)

O3 - Toolbar: (no name) - {855F3B16-6D32-4fe6-8A56-BBB695989046} - (no file)

От това, което виждам, имаш NMSAccessU услугата. Тя се ползва да дава достъп до оптичните устройства на всички потребители, независимо от настройките на security policies. Ако си администратор, то тя не ти е нужна. Не казвам, че това е проблемът, но я намирам за излишна и допускам, че може да има пръст в това.

Звуковата карта на компютъра на Creative ли е? Ползва ли се ZoneAlarm? MagicISO още ли е инсталирана? Драйверите за IDE каналите на Microsoft ли са или са на производителя на чипа на дъното (Intel, NVIDIA, VIA, SiS)?

Ако имаш презаписваем носител или ти се прахосва обикновен за каузата, можеш да запишеш нещо малко на диск с ImgBurn и след като записът приключи да дадеш LOG файл: маркираш всичко с Ctrl+A, копираш и вмъкваш във форума. Може LOG файлът да даде някакви насоки.

Сподели другаде

Благодаря за включването и отделеното време, простете за несвоевременния отговор.

По ред:

до Night_Raven

Дъното е Asus P5B-E Plus, а звуковата карта е вградената SoundMAX HD Audio.

ZoneAlarm не се ползва. Вирус я уби. Последва repair и опит да инсталирам ZoneAlarm 3.х.х е неуспешен. От тогава карам с вградената windows стена (близо 7 месеца).

Инсталирана в момента е демо версия на ISOBuster. MagicISO не е инсталирана или каквито и да е програми за виртуално СД също не са инсталирани.

Дъното е с чипсет на Intel. След инсталацията на Windows Xp Pro SP2 инсталирам драйвери на звукова карта, видео карта, "огненото usb" и съм инсталирал драйверите на чипсета. Всичко това от съпътстващия диск към майката.

Aз съм администратор и не споделям машината с друг. Избягвам пароли и създаване на излишни акаунти.

Последвах съвета за ImgBurn. При него картината е оптимистична. DVD RW дискът не бе празен и ImgBurn, след предложение, го три близо 20 мин. Не останах наясно, дали бе "пълно" или "бързо" триене. За сравнение Small CD-Writer трие за около 5 мин. Добрата новина е, че ImgBurn записа същия обем 4.2GB за 20 минути и записът е успешен. Log файлът е от записа. Ако ImgBurn поддържа източни езици ми става фаворитен софт за запис.

до panevdd

Изтеглих ForceASPI драйверите. Профилактично предваритрелно unistall-нах каналите в Manage. Наложи се два рестарта. Инсталирах ForceASPI драйверите. След това опитах нова инсталация на VirtualCloneDrive. Отново син екран с съобщение:

file: SCSIPORT.SYS причинявал или липсвал, и номер Stop: 0x00000050

има прогрес ;))

ImgBurn.rar

Сподели другаде

На този компютър виждам толкова останки от различни програми, че чак се учудвам, че още работи. А казват, че Windows бил боза. Я какъв герой е. :D

Не даде обновен и съкратен вариант на LOG-а на Autoruns, така че бях принуден да прегледам този и понеже е доста пълен с обекти на Microsoft, може да съм пропуснал някои чужди в суматохата. Можеш да скриеш обектите на Microsoft от меню Options -> Hide Microsoft Entries -> F5. Обектите, които са част от липсващи програми, могат да се трият директно от списъка и после ръчно от регистрите (при двоен клик на обекта в Autoruns ще се отвори ключа в регистратурата). Файловете, към които се сочи, ще трябва да се трият ръчно, ако съществуват.

+ FontExpertShellExt Class FontExpert 2007 Proxima Software c:\program files\fontexpert\fontexpertext.dll
Ако програмата е деинсталирана, е редно да се премахне и посочването на въпросния DLL.

+ GMail Drive GMail File System Shell Namespace Extension Bjarke Viksoe c:\windows\system32\shellext\gmailfs.dll

+ GMailFS Context Menu GMail File System Shell Namespace Extension Bjarke Viksoe c:\windows\system32\shellext\gmailfs.dll

+ GMailFS Drop Handler GMail File System Shell Namespace Extension Bjarke Viksoe c:\windows\system32\shellext\gmailfs.dll

+ GMailFS Property Sheet GMail File System Shell Namespace Extension Bjarke Viksoe c:\windows\system32\shellext\gmailfs.dll

Предполагам се ползва, но все пак да обърна внимание, че ако не се ползва и е махната, да се довърши почистването.

+ NMSAccessU c:\program files\common files\nmsaccessu.exe
За тази услуга вече писах, че може да се спре и дори премахне.

+ BlueletAudio File not found: system32\DRIVERS\blueletaudio.sys

+ BlueletSCOAudio File not found: system32\DRIVERS\BlueletSCOAudio.sys

+ BT File not found: system32\DRIVERS\btnetdrv.sys

+ Btcsrusb File not found: System32\Drivers\btcusb.sys

+ BTHidEnum File not found: system32\DRIVERS\vbtenum.sys

+ BTHidMgr File not found: System32\Drivers\BTHidMgr.sys

Autoruns докладва, че файловете липсват. Това може да не е така, ако нямат съответните редове в регистратурата и са просто файлове в папка DRIVERS. Ако обаче не се ползва Bluetooth, тези файлове са излишни.

+ ElbyCDIO ElbyCD Windows NT/2000/XP I/O driver Elaborate Bytes AG c:\windows\system32\drivers\elbycdio.sys
Ако в момента нямаш софтуер, който да ползва този драйвер, може да го изтриеш ръчно, защото явно е останал там и не е бил премахнат по някаква причина.

+ mcdbus File not found: system32\DRIVERS\mcdbus.sys
Файл на MagicISO. Ако програмата не е инсталирата (както казваш), значи може би и файлът го няма. При това положение може да се махне реда от регистратурата.

+ ndiscm Motorola USB Cable Modem NDIS 5.0 Driver Motorola Inc. c:\windows\system32\drivers\netmotcm.sys
Това е драйвер за Motorola телефони. Видях доста обекти на Nokia и сметнах, че щом се ползва Nokia, значи може би този драйвер за Motorola е останка.

+ PfModNT File not found: C:\WINDOWS\system32\PfModNT.sys
Според Google това е част от драйвер на Creative. Явно е останка.

+ sptd SCSI Pass Through Direct Host Duplex Secure Ltd. c:\windows\system32\drivers\sptd.sys
Имаме си и SPTD. Ако няма програма, която да го ползва, можеш да го разкараш като файл и ред в регистратурата и Autoruns, защото явно е останал по погрешка.

+ UsbSagCom USB CDC ACM Driver Sagem Communication c:\windows\system32\drivers\usbsagcom.sys
Сега пък драйвер на Sagem. За него се отнася същото, което написах и за драйвера за Motorola.

+ VClone c:\windows\system32\drivers\vclone.sys
Драйвер на Virtual CloneDrive. Ако програмата не е инсталирана, може вече наличния файл да й пречи. При това положение можеш да почистиш ръчно.

+ VComm File not found: system32\DRIVERS\VComm.sys

+ VcommMgr File not found: System32\Drivers\VcommMgr.sys

Още редове, сочещи към драйвери за Bluetooth.

+ vsdatant File not found: C:\WINDOWS\system32\vsdatant.sys
Драйвер на ZoneAlarm. Явно е за чистене.

Ако не ползваш принтери, можеш да махнеш и мониторите за принтерите:

+ 5200 Series Port Lexmark Communication System Lexmark International, Inc. c:\windows\system32\lxbtlmpm.dll

+ BJ Language Monitor Langage Monitor for Canon Bubble-Jet Printer Microsoft Corporation c:\windows\system32\cnbjmon.dll

+ Lexmark Print-2-Fax Port c:\windows\system32\lxprmon.dll

В противен случаи си остават.

ImgBurn го е трила диска почти 16 мин. Пише го в LOG-а. Трила го е бавно, защото тя обикновено първия път трие бавно, а и режимът на триене, който е бил избран, не е бил Quick Erase.

I 12:11:19 Quick Erase: No

I 12:11:19 Erasing Disc...

I 12:27:12 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:15:53

Infodisc са си калпавички носители. Ако само на тях се бави, току-виж е и от това. Не е зле да ползваш малко по-добри дискове.

На тази страница можеш да видиш на кои езици е преведена ImgBurn. Друга тема, която може да ти е полезна, е тази.

Дано почистването на всичките тези излишни файлове и редове помогне с нещо.

Сподели другаде

Велик си, признавам.

Благодаря за помощта и отделеното време. Прозорецът наистина се държи геройски след редицата поразявания. Усеща се, че е леко ошеметен, но не ми пречи. Самата машина се ползва за тестова. Около мен винаги има компютри и за да не прехвърлям кабели към мишки и монитори, просто прикачам твърди дискове или PCI устройства. Отделно пробите с стотици програми (детето иска да знае). Отново по ред

FontExpert е активна. Препоръчана като най-добрата за преглед на шрифтове.

GMail Drive се ползва успешно. Имам готова статия. Чудя се струва ли си да я публикувам. Аз лично намиран диска на GMail за практична притурка.

+ NMSAccessU c:\program files\common files\nmsaccessu.exe - ще потърся какво си писал. Аз ти се доверям и ще следвам препоръката. Видях, че виси.

Bluelet се ползва и то често за обмен на файлове. Търсеше се удачна версия, че стика ми е куча марка без драйвер-диск и вероятно остатъците са от предишни пробни версии.

c:\windows\system32\drivers\elbycdio.sys - потърсих в този клон, но не видях elbycdio.sys. Ще погледна отново.

Флашвах телефони и драйверите от моторола, и сажем са от съоветните им програми. Ще премахна редовете.

Драйверът на Creative е голяма мъка. Става въпрос за карта CT 48110. Не мога да й намеря драйвер за ХР. За по-бързо я слагах на текущата машина и пробвах на място дали ще оживее след пореден обход в интернет. Имам стари машини и няколко бройки CT 48110. Исках да ги съчетая. Аз слушам само в стерео режим.

Имам спомени от зимата за MagicISO. Ползвано е тогава и деинсталирано.

Lexmark е комбо устройство и се ползва най-вече като скенер.

Ще се запозная с статията за ImgBurn. Допада ми, че е малка. Имам спомени, че съм ползвал програми от рода на TotalUnistaller, но явно и те издишат.

ОК, благодаря още веднъж, ще пробвам отново и напред...

P.P.

Относно ImgBurn. Сега виждам, че има нюанс. Не опира до език на интерфейса, а до възможност програмата да записва файлове с имена на източни езици. Например ахабахала (на арабски).мр3. Неро гърми, докато ашампу записва. Ще пробвам и допиша отговор след време.

Трих - мазах и стана чудо. Оживя. Имам виртуално СД.

Лек ден

post-94-1219415665_thumb.jpg

Редактиран от Profruit
Сподели другаде