Nikol4u Публикувано Август 14, 2008 Report Share Публикувано Август 14, 2008 Здравейте. Ще си купувам нов компютър, избрах "частите", но тъй като не съм много на "ти" с хардуера по принцип, незнам дали всичко ще си "пасне". Също така незнам дали в това дъно има вградена звукова карта и лан карта, а и бих ви помолил да ми препоръчате нещо против токови удари (все пак ще улекна с 1000 лева, бива поне да не гърми).. Монитор си имам, затова няма да купувам и нов. Ето конфигурацията: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------DVD/DVD RWR - NEC AD-7203A-OB Black, +R 20x, -R 20x, +RW 8x, -RW 6x, DVD-RAM: 12x, DVD 16x, CDRWR 48x32x48x, LabelFlash - 44.97Видеокартa - GF 9600GT 512MB 256bit DDR3 PCI Express, 2x DVI - 189.62Дъннa платкa - MSI K9A2 CF-F, AMD 790X, AM2+, DDR2, 2xPCI Express, SB7.1, Lan1000, Serial ATA Raid - 156.55Кутия - ATX 400W, JNC GJA 8806, Черна, USB, JAR Computers - 47.62Памет - 2x2GB DDR2 800MHz Corsair TWIN2X4096-6400C4DHX, DHX, XMS - 195.98Процесор - Athlon64x2 6400+ Dual Core (3.2GHz, 2MB, 125W, AM2) BOX - 306.06Твърд диск - 160GB WD, SATA2, 7200rpm, 8MB - 79.74--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Общо 1020.54 ПП: Ще се използва за филми, музика, игри, затова е "по-мощен". Прегледах темата с препоръките и мисля че този избор, който правя е доста добър. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Август 14, 2008 Report Share Публикувано Август 14, 2008 Имам няколко забележки към системата: 1) Процесорът, който си си избрал е безумно скъп за това, което предлага на практика. Много по-добре би било, ако вземеш един AMD X2 4600+, който също може да направи 3.2, 3.3Ghz с това дъно.2) Дънната платка е добра. Има си вградени аудио и мрежови контролери. Все пак вградения аудиоконтролер не може да се сравнява с "истинска" звукова карта, но ако не разполагаш с висок клас колони няма да има особена разлика. Все пак отделната звукова карта си има и други предимства като например, че не натоварва централния процесор с допълнителни изчисления.3) Паметта е добро решение. Друг добър вариант за 2x2GB памет е G.SKILL PC8800 (F2-8800CL5D-4GBPI).4) Твърдия диск, който си си избрал не е добро решение. За още съвсем малко може да се вземе Samsung F1 320GB, който е с една плоча с висока плътност и ще е много по-бърз от това WD. Ако решиш да отделиш повече пари за диск бих ти препоръчал 640GB WD (WD6400AAKS) или 500GB Samsung HD502IJ. И двата предлагат много добра производителност и ниско ниво на шум.5) Видеокартата е добра. Ще свърши работа за повечето игри, но не очаквай чудеса от нея.6) Оптичното устройство ще свърши работа, но като цяло NEC не са за препоръчване. Погледни устройствата ASUS 2014L1T, LG GSA-H66N или Samsung SH-S203B.7) Кутията и захранващия блок, с който върви са ПЪЛЕН боклук. CoolerMaster Elite 331 Black е отличен избор за среден клас кутия със захранващ блок. Все пак би било по-добре, ако я вземеш без захранването и си сложиш един Chieftec 450W GPS или 500W Point of View Black Diamond. За тези пари може да се направи и прилична конфигурация с Intel Core2 Due процесор и дъно с P35 чипсет. Ако имаш интерес мога да ти предложа примерна такава, която ще е по-бърза от тази с AMD X2. Относно защитата от токови удари - може да си вземеш един добър UPS. Например APC предлагат доста добри решения. Също така е добре да помислиш за защита на мрежовия кабел, защото той може да направи сериозен проблем, особено ако ползваш вградения мрежов контролер. Продават се разни малки "защити", в които се включва RJ-45 кънектора, а после кабела на устройството се включва в мрежовата карта. Като от това устройство излиза един допълителен кабел за заземяване, но в общия случай е доста къс, което усложнява малко нещата. Общо взето проблемите с мрежовия кабел идват от интернет доставчиците. P.S: "Не" и "знам" са отделни думички и се пишат с интервал помежду им. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nikol4u Публикувано Август 29, 2008 Author Report Share Публикувано Август 29, 2008 l.kanelov благодаря ти, че се отзова и реших да променя някой неща, но отново не съм сигурен дали ще е добра "връзката" между тях. Ще помоля тебе и останалите да споделите кое ще е по-добре да се смени с какво LG GSA-H62N SATA, Ram 12x, +R 18x, -R 18x, +RW 8x, -RW 6x, DVD 16x, CDRWR 48x40x48x...........46.10 лвZALMAN CNPS7000B-ALCU, Меден, S462, OEM....................................................................24.01 лвGF 9500GT 1GB 128bit DDR2 PCI Express DVI.......................................................................136.96 лвMSI K9A2 CF-F, AMD 790X, AM2+, DDR2, 2xPCI Express, SB7.1, Lan1000, Serial ATA Raid..................157.13 лвAsus P5QL PRO, P43, LGA775, DDR1066, PCI Express, SB7.1, Lan1000, SerialATA Raid 0,1,5, 10, 2x1394, ATX...174.47вATX 460W, JNC RJA 52, Черно/Сребриста, USB, 120mm fan PS, JAR Computers.................................59.55 лв2x2GB DDR2 800MHz Corsair TWIN2X4096-6400C4DHX, DHX, XMS....................................................196.72 лвCore 2 Quad Q6600 (2.4GHz, 8MB, 1066MHz FSB, s775) BOX.............................................................346.96 лв160GB ExelStor, SATA2, 7200rpm, 8MB........................................................................71.08 лв ________________________________________________1 038.51 лв ПП: Съжалявам за късния отговор, но отсъствах от града. ЕДИТ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 29, 2008 Report Share Публикувано Август 29, 2008 Подред:- оптичното устройство е наред, нямам забележки.- охлаждането на Zlaman със сигурност ще е добро, но пък и със сигурност ще можеш да намериш нещо също толкова или по-качествено на същата или по-ниска цена. Arctic Cooling и Thermaltake според мен предлагат по-добри охлаждания на по-добри цени. Zalman не са лоши, но цените им са леко завишени, заради името.- спрямо видео картите нямам много опит, но тази ми се вижда слабичка. Има доста памет, но това общо взето не помага особено и не може да компенсира бавната видео RAM памет. А и производителят е неизвестен Ако имаш намерение да играеш игри, ще е добре да я смениш с по-добра, особено на по-добър производител като XFX, BFG, Zotac или Galaxy.- дъното ми се вижда наред като за AMD платформа. MSI не са от най-реномираните, но и определено не са лоши. Ако няма да се клоква или ще се клоква мъничко, предполагам, че дъното ще върши добра работа.- кутията е калпава, а захранването е ужасно. Ако компютърът ще се ползва за офис работа и няма да се товари, кутията може да остане. Захранването обаче при всички положения трябва да се смени. Лично аз не бих взел захранване на JNC, Codegen и Delux дори и да ми го подаряват. Или вземи тази кутия, но ползвай отделно захранване, или вземи директно друга кутия с добро захранване, или вземи друга изгодна кутия с или без захранване и пак ползвай отделно. Добри захранвания са: Chieftec, Fortron, Thermaltake, Cooler Master, Zalman, Enermax (поне от тези, които имам спомен да са на българския пазар). По принцип Enermax е най-добре, но са и скъпички. Общо взето Chieftec или Fortron предлагат най-изгодните и същевременно сносни захранвания в момента. Особено Chieftec.- 4GB RAM е малко излишно според мен. Ако ще се работи много с растерна и векторна графика, анимация и подобни професионални приложения, тогава ще има смисъл от 4GB памет, но имай предвид, че най-добре ще е да минеш на 64 битова платформа, за да си сигурен, че оползотворяваш правилно паметта. Във всички останали случаи и 2GB биха били достатъчни. Паметта като марка е добра, но е висок клас - за овърклок. Ако няма да клокваш, можеш да вземеш и по-евтина памет, без да усетиш някаква разлика.- процесорът е Intel, а по-рано дъното беше за AMD платформа. Който ти избира компонентите ама ХИЧ не е в час. Реши най-накрая дали искаш Intel или AMD платформа. Иначе като процесор е чудесен, но ако няма да се занимаваш много с професионални приложения за графика, видео обработка, компресия, анимация и т.н. е категорично изхвърляне и прахосване на пари. Да не говорим, че е box, а имаш и отделен охладител.- твърдият диск е малък и ужасен. ExcelStor са общо взето китайски боклуци. Ориентирай се към Hitachi, Western Digital или Seagate. Може и Samsung, но в този случай конкретно F1 моделите с 320GB капацитет, които са добри. Останалите на Samsung не са особено заслужаващи внимание. Накратко: конфигурацията е тотално хаотична и много зле подбрана. Можеш моментално да "уволниш" този, който ти я създава. Мисля, че ще е най-добре да кажеш с какъв бюджет разполагаш, за какво ще се ползва компютърът, дали ще се овърклоква и дали имаш някаки конкретни изисквания към нещо, а във форума да ти изготвим конфигурация, че иначе... леле-мале. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nikol4u Публикувано Август 29, 2008 Author Report Share Публикувано Август 29, 2008 Благодаря за отзива и да, бих се уволнил Малко след като си написал отзива си, видях, че дъното не би било съвместимо и го смених иначе това е горе-долу компютъра какъвто искам да закупя. Бюджет-а е 1000-1100(максимум), смята се за играене на по-новите игри, затова е и толкова "мощна"(?) Иначе бих се възползвал, ако ми сглобите някаква конфигурация, но поне процесора и видеото да останат. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 29, 2008 Report Share Публикувано Август 29, 2008 А би ли дал сайт да гледкаме ценички и компоненти? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Август 29, 2008 Report Share Публикувано Август 29, 2008 Quad процесораа е излишен, безумно малко програми могат да управляват 4 ядра, камо ли игрите... до 2, нагоре е ебезсмимслено, каквото и да си говорим, не купувай дискове и четящи устройства на самсунг, купи си самсунг ако искаш дисплей примерно... ценовата разлика м/у дисковете е минимална, за още 20-30 лв. на този екзелстор купуваш някой мамкстор или уестърн дидцитъл, да не говорим, че има и хитачита от порядъка на 250 гб. за по 100-на лв. ... екзелстора е по-клошарска история и от самсунга, безумно бавни и калпави, дрънкат по-зле от Сиигейтовете...видео гледай нещо тип 9600/9800 , намали парите на процесора, игрите изскват видео, не процесор, процесор и някой Е4400 ще се справи с тях... относно захранването, ако взимаш китайци тип ДЖи Ен Си или Кодеджен глеедай да е от порядъка на 750 вата до киловат, ако намериш, иначе ще ти трябва 500 вата марково захранване, при положение, че този клас графични зверове имат консумация от 200 и кусур вата...Първият вариант който беше харесал за ДВД записвачка е много добър, огледай и Лайт-Он или плекстор , 3 ГБ рам са предостатъчни... и 2 щее ти стигат определено на този етап, пък по-натам повече Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nikol4u Публикувано Август 29, 2008 Author Report Share Публикувано Август 29, 2008 Благодаря ви отново, но съм твърде решен на quad процесор. Ето тука една нова конфигурация, изградена с помощта на приятел, който се съобразяваше с мене: HDD: 250GB WD, SATA2, 7200rpm, 16MB...............................................................96.05MB: Asus P5QL PRO, P43, LGA775, DDR1066, PCI Express, SB7.1, Lan1000, SerialATA Raid 0,1,5, 10, 2x1394, ATX.....174.47CPU: Core 2 Quad Q6600 (2.4GHz, 8MB, 1066MHz FSB, s775) BOX...................................346.96PSU: ATX 500W 120mm fan......................................................................30.84CASE: CASE JNC-ATX RJA-304D/400W.....................................................................37.13GFX: GF 9500GT 1GB 128bit DDR2 PCI Express DVI...................................................136.96RAM: 2x2GB DDR2 800MHz Corsair TWIN2X4096-6400C5DHX, XMS2, DHX Technology Cooling........................183.12DVD: NEC AD-7203A-OB Black, +R 20x, -R 20x, +RW 8x, -RW 6x, DVD-RAM: 12x, DVD 16x, CDRWR 48x32x48x, LabelFlash..45.14_________________________________________________________1023.67 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 29, 2008 Report Share Публикувано Август 29, 2008 За твърдия диск мога да препоръчам AAKS серията на Western Digital. Ако ще вземаш WD, опитай се да вземеш конкретно от тази серия.За дъното се ориентирай към модел на Gigabyte. Имат по-добри дъна.Щом си решил да хвърляш пари на вятъра за процесора, здраве да е.Захранването не стана ясно каква марка е точно, че тези 500W за 30 лв. ми звучат малко съмнително.Кутията е калпава, но щом не ти се дават пари за нещо свястно.Производителят на видео картата също не си го споменал, а това е важно. Видео картата си остава не особено добра за игри. Не е най-лошия избор, но не очаквай чудеса.Отново да кажа да си вземеш 3GB или дори 2GB, ако ще играеш основно игри и няма да работиш с професионални приложения. И ако няма да клокваш, си вземи по-евтина памет. XMS е качествена памет, но е за ентусиасти и си струва, ако ще се възползваш от допълнителния потенциал. Ако ще държиш всичко на стандартни честоти и няма да се правиш на хардуерен маниак, няма смисъл от такава скъпа памет.Избягвай NEC. Калпави са. LG устройството беше по-добър избор. Ако не искаш LG, погледни LiteOn, Plextor, BenQ (ако се намират), или Pioneer, но не и NEC. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nikol4u Публикувано Август 29, 2008 Author Report Share Публикувано Август 29, 2008 Ако можеш предложи ми някакво Gygabite, но според мене асус са по-добри и затова исках именно такова. За кутията, просто реших, че тази става (не ми трябва от онези тунинговани кутий). Тука също приемам идей. В джар комютърс пишеше само това за видеото и затова съм написал толкова и според мене е достатъчна за по-новите игри (аз няма да играя игри от 2010, ами просто тези от 2007-2008-2009, които в момента не тръгват на стария). За рам паметта, искам да е 4гб, понеже рано или късно и този компютър ще остарее и ще трябва ъпдейт. разликата между 2х1 и 2х2 е не чак толкова голяма, че да не си взема 2х2. Тука също така нямаше голям избор в джар компютърс, а сега бих погленал и в другите такива магазини, а колкото до ДВД-то, добре, ще си остана със старото.. +/- 1 лв е просто нищо, щом LG са по-качествени.. А би ли дал сайт да гледкаме ценички и компоненти? http://jarcomputers.com/http://911.bg/http://most.bg/ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 29, 2008 Report Share Публикувано Август 29, 2008 За дъно може би Gigabyte EP45-DS4 или EP45-DS3, ако първото ти идва скъпо. Gigabyte в момента имат категорично по-добри дъна от ASUS. ASUS отдавна не са това, което бяха, и лежат на стари лаври от години насам. Лично аз не бих си взел ASUS, освен ако останалите ми възможни избори са ASRock и Elitegroup, които според мен са единствените, които са по-зле от ASUS.Никой не е казал да вземаш "тунингована" кутия. l.kanelov ти препоръча Cooler Master Elite 331, която е доста добра кутия и не е особено скъпа. Хвърли й едно око. Не ти трябва нещо уникално скъпо, но щом смяташ да ползваш компютъра малко по-сериознно, е редно да не вземаш точно най-евтината кутия, която намериш.Ще играеш игри от 2007-2009? Ех, чадо, ти кои мислиш са най-лакомите игри? Това, че картата е също "нова" като година на пускане на пазара, въобще не значи, че ще се справя добре с игрите. 9500 сериите не са от най-геймърските карти. Още повече безименни карти като тази, която си си харесал. Ако толкова държиш на по-слабичка карта от 9500 серията, която да изтезаваш с новите игри и да се чудиш защо игрите не вървят добре, макар че си си хвърлил парите на вятъра за четириядрен процесор, поне вземи 9500 карта на някой по-реномиран производител. И все пак vyrgozunqk правилно отбеляза, че игрите в днешно време имат много по-сериозни изисквания към видео картата, отколкото към процесора. Общо взето можеш да подкараш и най-тежките игри дори и с някой от по-ниските класове процесори без особени проблеми, АКО имаш добра видео карта. Дори да имаш и НАЙ-скъпия и мощен процесор, ако картата ти е слаба, ще ти се образуват нервички.Паметта може да е 4GB, но пак да спомена, че под 32 битова операционна система е възможно да не можеш да се възползваш пълноценно от нея. Ако искаш пълноценно оползотворяване, ще трябва да минеш най-вероятно на 64 битова операционна система, където пък най-вероятно ще береш малко проблеми с драйвери, но това е отделна тема.Колкото до JAR Computers, това е толкова жалка фирма, че ми е трудно да го опиша. Чак се чудя как са просъществували. Имат толкова малко разнообразие на стоки, че направо е обидно да им гледам ценовата листа. Да не говори, че и бъркат поръчки доста, когато някой дистрибутор направи поръчка. Не че това не се случва и с други снабдители, но при JAR е по-често. Толкова са зле, че дори не е смешно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Август 29, 2008 Report Share Публикувано Август 29, 2008 Не съм на същото мнение за НЕК и за джар, лично аз ги ползвам от доста години и съм предоволен от обслужването, както в голееми количества, така и в малки. Относно 32 битовата операционна система и 4 Гб-овия лимит, плюя на уиндоус, под линукс, с пач за ядрото праскаш до 64 гб на 32 бита... мисля, чее има даже и за мак, но това е друга тема Night_raven e много прав за видеото и за паметта, взимаш излишно скъпа памет, обикновен кингстън ти върши перфектна работаа видеото огледай наистина за нещо по-добро, после ще съжаляваш... поне гледай да вмъкнеш това тук пак е по-добро, 192 битова шина бърза памет... XFX :} Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 29, 2008 Report Share Публикувано Август 29, 2008 Основната ми критика към JAR е не към грешките, които макар и малко повече от други фирми, все пак не са чак толкова чести. Основната ми критика е към малкия избор на компоненти, който предлагат. NEC имат и сполучливи модели, но са по-скоро единици. Като цяло от доста време са доста посредствен (да не кажа калпав) производител. Опитът ми с NEC не е толкова голям като количество спрямо с другите марки, но като процент спрямо бройката от това, което съм изпитал, проблемите при NEC са категорично най-много. Това разбира се не означава, че останалите марки например нямат и лоши модели. Напротив, имат, но като цяло поддържат по-стабилно качество според мен.Това за Windows ще го пропусна покрай очите си. Нормално е за заклет линуксаджия да изцепи нещо такова. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nikol4u Публикувано Август 29, 2008 Author Report Share Публикувано Август 29, 2008 До колкото разбирам, мойте конфигураций не ви се нравят. Какво мислите за това? LG GSA-H50L/55L, Black, Ram 12x, +R 18x, -R 18x, +RW 8x, -RW 6x, DVD 16x, CDRWR 48x40x48x, LightScribe..59.61VCA384GFPVT96OFDF4 GF 9600GSO, 384MB XFX PV-T96O-FDF4 PCI Express, 192bit, DDR3...........198.26 лв RAM2GDDR31333KING 2GB DDR3 1333MHZ, Kingmax, 3Year Warranty........191.07 лв CPUIC2DE8400BOX Core 2 Duo E8400 (3GHz, 6MB, 1333MHz FSB, s775) BOX.........295.64 лв HDD250WD2500AAJS 250GB WD, SATA2, 7200rpm, 8MB...........92.85 лв .........................837.43 лв Както сами забелязахте, не съм от най-големите "разбирачи", така че пак си дайте съветите. Тъй като видеото & RAM-тa ca ДДР3, мисля че и дъното трябва да се смени (тях съвсем не ги разбирам, не знам на какъв принцип се разбира кое за какво е) и кутия, може би ще използвам тази която ми показахте. ПП: Ако може да покажете и някой друг сайт с конфигуратор, няма да се разсърдя Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Август 29, 2008 Report Share Публикувано Август 29, 2008 Оптичното устройство е наред.Видео картата определено е по-добра от предишната. Също не мисля, че ще можеш да играеш най-новите игри на максимум детайли без проблеми, но като цяло би трябвало да се справя прилично, ако нямаш големи изисквания и очаквания. Ако греша, някой ще ме поправи, защото с видео картите съм по-назад.За паметта вече се изписа достатъчно относно количеството й. В случая си си харесал Kingmax. По-добре си харесай друга марка: Kingston, A-DATA, Corsair, SuperTalent (SuperT).Процесорът все още ми се вижда леко изсилване, но все пак е по-добре от преди.Хард дискът ти казах да е AAKS серия, ако ще е Western Digital.За дъно вече ти дадох препоръка. Няма нужда да се сменя заради картата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост