Jump to content

Проблем със стартирането на Windows XP

Lelouch2

Препоръчан пост

Тръгвам днес да включвам въпростния компютър и сичко си върви до момента, в който спре тока... След това се опитвам да пусна компа, но ми дава онзи екран да си избера дали да стартира Уиндоус нормално, под safe mode или последната добра конфигурация. Давам да го стартира нормално и си зарежда следващия екран, който е един черен с бяла линия за зареждане отдолу. След това вече иде логото на Windows (и отдолу пак зарежда едно барче с синьо :) ). Сега и проблема: След последния споменат екран ми дават само черен екран без нищо на него( и не бачка клавиатурата) и така си седи, нищо не се променя дори и 30мин да чакам. Ако пробвам да дам safe mode - ми зарежда некви надписи и "забива" на ".../Mup.sys" и пак не се оправя.Така е и с всяква друга опция... И преди го имах този проблем (през някакъв период от време се случват такива неща), но не си спомням как съм го оправял или просто от само себе си след n-пъти рескане... Пробвах го с друг монитор и пак не става, пробвах да разчовръчкам вътре и пак нищо не става, а вчера си работеше без проблеми :(
Сподели другаде

Вариант #1: пробваш последната работеща конфигурация (Last Good Known Configuration);

Вариант #2: пробваш да възстановиш въпросния Mup.sys чрез инсталационния диск на Windows и Recovery Console;

Вариант #3: пробваш да направиш поправка на текущата инсталция на Windows чрез инсталационния диск на Windows и функцията Repair;

Вариант #4: копираш файла Mup.sys от друг компютър и използваш някоя Live дистрибуция на Windows, за да замениш твоя;

Вариант #5: преинсталираш Windows с форматиране.

Сподели другаде

Вариант #1: пробваш последната работеща конфигурация (Last Good Known Configuration);

Вариант #2: пробваш да възстановиш въпросния Mup.sys чрез инсталационния диск на Windows и Recovery Console;

Вариант #3: пробваш да направиш поправка на текущата инсталция на Windows чрез инсталационния диск на Windows и функцията Repair;

Вариант #4: копираш файла Mup.sys от друг компютър и използваш някоя Live дистрибуция на Windows, за да замениш твоя;

Вариант #5: преинсталираш Windows с форматиране.

Вариант #1: Беше неуспешно тестван, т.е. не става.

Вариант #2: Recovery Cosole-ата забива като и задам коя инсталация на Уиндоус да поправям, пък и не знам как да бачкам с нея :(

Вариант #3: Сега ще отида да го пробвам :) Мерси за предложението

Вариант #4: В краен случай и това ще опитам :)

Вариант #5: То причината да пиша тук е, че искам да се оправи без преинсталация, че иначе за 1 час да го бях преинсталирал :)

Мерси много за помощта(сега отивам да пробвам някои от вариантите), но аз исках и да разбера естеството на проблема. Дали е от хардуера или от софтуера и дали би било да не се мъча ми да си купя некакво ново компютърче :) Знам, че такава помощ мо форуми не бих получил лесно, но все пак да си попитам.

EDIT: Току що пробвах да поправя ОС, но ми дава грешка: "Setup cannot set the required Windows XP configuration information.This inficates an internal setup error. Contact your system administrator" :( Май все пак ще трябва да се преинсталира :(

Сподели другаде

Проблемът е най-вероятно софтуерен. Токовите удари/"премигвания" понякога правят доста мизерии. Това не изключва да има проблем и с хардуера, но шансът е малък. Ако има, то ще е или с твърдия диск, или с RAM паметта. Ако S.M.A.R.T. технологията на твърдия диск е включена и не се обажда за проблеми, значи твърдият диск по всяка вероятност е наред. RAM паметта може да се е прецакала, но това също е доста малко вероятно.

Най-вероятно просто са се повредили конкретни файлове. Ако поправката протече нормално, дори и да не е успешна, то най-вероятно проблемът е софтуерен и преинсталация с форматиране трябва да оправи нещата.

Нов компютър можеш да си купиш разбира се. Но не виждам това каква връзка има с текущия проблем. :)

Ако кажеш с какъв компютър разполагаш (кутия, захранване, дъно, процесор, RAM памет, видео карта, звукова карта (ако е отделна), твърд диск, оптично устройство) и за какво ползваш системата, ще може да се даде предложение дали има нужда от смяна/ъпгрейд на даден компонент, дали има нужда от смяна на целия компютър или няма нужда от намеси.

Иначе като цяло, ако текущият ти компютър ти върши работа като цяло, но има такива инциденти понякога, можеш да помислиш за UPS, което би елиминирало подобни ситуации и проблеми.

Сподели другаде

Проблемът е най-вероятно софтуерен. Токовите удари/"премигвания" понякога правят доста мизерии. Това не изключва да има проблем и с хардуера, но шансът е малък. Ако има, то ще е или с твърдия диск, или с RAM паметта. Ако S.M.A.R.T. технологията на твърдия диск е включена и не се обажда за проблеми, значи твърдият диск по всяка вероятност е наред. RAM паметта може да се е прецакала, но това също е доста малко вероятно.

Най-вероятно просто са се повредили конкретни файлове. Ако поправката протече нормално, дори и да не е успешна, то най-вероятно проблемът е софтуерен и преинсталация с форматиране трябва да оправи нещата.

Нов компютър можеш да си купиш разбира се. Но не виждам това каква връзка има с текущия проблем. :)

Ако кажеш с какъв компютър разполагаш (кутия, захранване, дъно, процесор, RAM памет, видео карта, звукова карта (ако е отделна), твърд диск, оптично устройство) и за какво ползваш системата, ще може да се даде предложение дали има нужда от смяна/ъпгрейд на даден компонент, дали има нужда от смяна на целия компютър или няма нужда от намеси.

Иначе като цяло, ако текущият ти компютър ти върши работа като цяло, но има такива инциденти понякога, можеш да помислиш за UPS, което би елиминирало подобни ситуации и проблеми.

Какво е UPS ?

Компа е сглобен преди неколко години от кво ли не... Кутията даже е "съчетана" от три такива. Компа е доста пробит, но го ползвам предимно за филмчета и музика :) Периодично (през месец-два) имам кви ли не проблеми и се до сглобяват и не заменят от други компи кво ли не... даже често се откачат харда или нещо друго, но до сега все съм съумявал сам да го поправям това "франкенщайнче", но сега... Явно, че ще е преинсталация на ОС, но все пак ако и след това имам пак проблеми, то ще треа да се сменя вече комчето :( Нищо все пак мерси много за помощта, която на всичкото отгоре беше доста бърза :)

Сподели другаде

UPS е съкращение от "uninterruptible power supply". Това е устройство, което се включва между твоя компютър и ел. мрежата. В случай на "премигване" или спиране на тока UPS-ът ще продължи да подава захранване на компютъра, докато му издържи собствената батерия. По-сносните UPS-и са полезни както при спиране на тока, така и при проблеми като: продължително ниско или високо напрежение и моментни скокове или спадове в напреженията. Общо взето типични проблеми за нашите калпави ел. мрежи и трансформатори.

UPS-ите обикновено издържат между 5 и 30-ина минути, зависи колко е натоварен компютърът през това време и какъв всъщност е UPS-ът и колко е качествен. Повечето имат и възможност за удължаване на капацитета си. Дори и няколко минути да е, пак може да предотврати повреждане на системни файлове и загуба на ценни незаписани документи и проекти, върху които евентуално се работи - дават ти се ценните минути, нужни да си запазиш данните и да си изключиш компютъра нормално и да чакаш токът да бъде пуснат отново.

Ако наистина си заинтересован от нова конфигурация и имаш някакви финанси за целта, кажи какъв ти е бюджетът и бъди по-точен за какво ще се ползва системата, за да можем да предложим някаква конфигурация.

Сподели другаде

Ето ти Mup.sys от моя компютър, смени го както ти писа Night_Raven.

При мен също след едно спиране на тока Windows XP отказа да се стартира. Въпреки че го възстанових за няколко минути благодарение на имиджа, направен с Acronis True Image, на другия ден отидох и си купих този UPS. Оттогава нямам проблеми.

Сподели другаде