Jump to content

помощ BIOS ROM checksum error

elpais

Препоръчан пост

Като си включа компютъра ми излиза черен екран и на него пише: BIOS ROM checksum error, после ми пише да сложа системен диск във флопи А и да натисна ентер, аз намерих някаква стартъп дискета на Windows 98, сложих я, разпозна я и написах dir, след което ми излезе информация какво има в дискетата и от там нататък не знам какво да правя, опитах да напиша разни команди като комманд, екзит и прочие, но нищо дава ми невалидна команда, само като написах ефдиск ми излезе, че не разпознава тв дискове, а аз имам два, не чете CD, махнах батерията от дъното, после пак я сложих -нищо, моля ви за помощ!
Сподели другаде

Опитай да стартираш менюто за управление BIOS и да приложиш настройките по подразбиране.

Изобщо не ми дава да правя каквито и да е било настройки, след като натисна копчето директно ми излиза споменатия вече надпис, ако мога някакси от дискетата, но не знам как

Сподели другаде

Ако не стане с предложението на Night_Raven, както си и мисля, иди от компютъра на твой приятел примерно и влез в сайта на производителя, изтегли си Биос за твойто дъно както и някаква програма за флаш... там трябва да има и инструкция как да си го запишееш на дискета/диск и как да си флашнеш дъното, ако и така не стане, най-вероятно си е заминал Flash Rom-a и ще се наложи да минеш през сервиз, за нов... :)
Сподели другаде

Смених батерията с друга, но проблема продължи, махнах джъмпера с него и без него все едно, свалих от сайта на производителя flash bios, сложих го на дискета - нищо, накрая го отнесох на сервиз и ми казаха че било дънната платка и че смяната и щяла да ми струва около 300-400 лв, за сега мисля дали да я сменя или да си купя нов компютър, но междудругото стана един фал, взех от един приятел дискета, за да запиша флаша и без да искам изтрих съдържанието на стартъп дискетата, мога ли да го възстановя като копирам файловете от друга стартъп дискета или няма да се получи?
Сподели другаде

Кажи модела на дъното, може да има възможност за възстановяване на BIOS, ако не е повреден самият чип.

С копиране няма да можеш да дублираш системна дискета; можеш да си направиш такава на друг компютър.

Сподели другаде

накрая го отнесох на сервиз и ми казаха че било дънната платка и че смяната и щяла да ми струва около 300-400 лв,

Баси, какво е това дъно, бе? Или е старо и имат предвид, че понеже не може да се намери дъно за същия процеоср (сокет), ще трябва да се смени платформата, или те будалкат и се опитват да ти вземат паричките.

Сподели другаде

Всички нормални и себеуважаващи се сервизи би трябвало да могат да сменят скапания Флаш Ром чип, проблема най-вероятно е в него, ама се правят на ударени, целта е да ти вземат паричките и да минат мързеливата... :pissed:
Сподели другаде