Jump to content

Проблем с преинсталация на WinXP

GinGer

Препоръчан пост

Здравейте!Нуждая се от помощ :help: Опитах да преинсталирам Уиндоуса,понеже 3 години не е пипан и изглежда вече се скапва бавно.

Всичко добре,направих си бутващо сд с вградени SATA драйвери(за което благодаря на dixi,който в друга тема е обяснил как се прави),направих настройките в BIOS да ми стартира CD ROM първо устройство,тръгнах да преинсталирам,но при инсталацията въобще не ми излезе екрана ,който пита за форматиране,ами веднага щом посочих партишъна на твърдия диск ,на който искам да инсталирам операционната система,явно не засече че вече има такава,ами започна веднага да копира новите файлове на Уина.Аз като пълен идиот не прекъснах инсталацията,като си помислих че ще изтие старата и ще инсталира новия Уин,но не стана така.След успешното инсталиране на новата ОС и рестарт излезе екран ,който ме пита коя ОС да стартирам-

и двете са Win XP PRO. :'( Оказа се ,че се снабдих с две ОС на един и същи партишън).На всичкото отгоре,като се опитах да форматирам дял С:,за да махна и двете,от команд промт,ми каза че не мога ,защото било заето от друг процес,а първо трябвало да се "unmount this volume" и ме попита искам ли да продължа.Естествено като не знам какво правя излязох без да променям нищо и веднага тичам при вас за помощ!

По принцип компютъра е ACER Aspire T650 ,хард диска е 160 GB, 7200 RPM, SATA-II ,Seagate,разделен на 4 партишъна.

Не знам какво значи да унмаутна партишъна,после как ще го маунтна,и как да стане тая работа(идея си нямам?)

Моля помогнете още веднъж как да оправя кашата! :help:

Сподели другаде

По време на инсталацията би трябвало да видиш екран с информация за наличните устройства и дялове, подобен на този:

http://www2.imgshare.eu/i/tn_Jyt35100.jpg

На този етап можеш да натиснеш клавиша D, за да изтриеш съответния дял и впоследствие да създадеш нов такъв, върху който да инсталираш операционната система.

Опиши точно какво правиш, какво виждаш на екрана като съобщения и възможности за действие.

Сподели другаде

Здравей GinGer! Можеш да погледнеш тук. Само набързо мога да ти предложа за оправяне на положението да си намериш програма, която работи с дялове, например като Partition Magic, която да се стартира от boot CD и да си форматираш дял С:, после следвай нещата описани от Night Raven в по-горе посочената статия и всичко ще си дойде на място. Съветът на panevdd също е много точен, имаш възможности да избираш.
Сподели другаде

Използувай Hiren's BootCD и с помощта на Acronis Disk Director или Partition Magic форматирай C:

От описанието не разбрах дали си рестартирал след поставянето на инсталационния диск, т.е. дали си буутнал от него.

Сподели другаде

По време на инсталацията си излизат всички дялове на твърдия диск,в случая са 4 С:/D:/E:/F:-разделени по на 40 ГБ

Когато избера че искам да инсталирам на С: дяла и натискам съответно Enter,инсталацията тръгва без да ме попита дали искам да форматирам този дял,защото на него вече има инсталирана ОС .Ако избера D ,за да изтрия този дял ,после как ще го възстановя,защото не искам наново да разпределям партишъните-на другите 3 съм запазила всички важни неща,а те не са малко.А когато искам да го форматирам от Run/command /Format C:ми излиза това:

http://thumb5.webshots.net/t/60/660/9/12/71/2093912710102879525xBHQMc_th.jpg

И да,рестартирах инсталациония диск(буутващ е),след рестарта ме попита в кой Уин искам да вляза.

Имам Hiren's BootCD,но нямам тези програми в него.Както и да е,ще се опитам да ги намеря,но ще може ли малко по-подробно обяснение как става хватката с тях.Досега не съм ги ползвала и нямам предства как се работи.

Сподели другаде

...

Имам Hiren's BootCD,но нямам тези програми в него.Както и да е,ще се опитам да ги намеря,но ще може ли малко по-подробно обяснение как става хватката с тях.Досега не съм ги ползвала и нямам предства как се работи.

Имаш ги. В Hiren's BootCD програмите са 2 вида: едните ги виждаш под Windows, другите - когато буутнеш от диска, както трябва да направиш в твоя случай. С програмите се работи лесно, в графична среда са.

Сподели другаде