jotsy Публикувано Юли 9, 2008 Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Здравейте, наскоро си купих нов компютър от Office 1, но когато го пуснах у дома, на екрана се показаха някакви сжетни вертикални черти и нищо повече.С компютура имам само един диск за дъното - nVidia.Но той е за по windows.Не ми се показва нито биос, нито дос и немога си инсталирам нищо поне за сега.Не би ли трябвало поне да ми се показва биос-а, или може да нямам и такъв?Абсолютно нищо само тия черти от включването още.Разбрах че трябва да си намери една програмка Hirens boot cd.Намерих си програмката и си я записах като "burn image" с Неро, сега предполагам като я сложа би трябвало да започне да се инсталира сама, или?Та вапроса ми е как се работи с нея.И как да си разделя HDD на две части, примерно C & DИ как може са такова тия от офис 1, че ми продадат така компютъра? Благодаря предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Petar_kir2000 Публикувано Юли 9, 2008 Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Здравейте, наскоро си купих нов компютър от Office 1, но когато го пуснах у дома, на екрана се показаха някакви сжетни вертикални черти и нищо повече.С компютура имам само един диск за дъното - nVidia.Но той е за по windows.Не ми се показва нито биос, нито дос и немога си инсталирам нищо поне за сега.Не би ли трябвало поне да ми се показва биос-а, или може да нямам и такъв?Абсолютно нищо само тия черти от включването още.Разбрах че трябва да си намери една програмка Hirens boot cd.Намерих си програмката и си я записах като "burn image" с Неро, сега предполагам като я сложа би трябвало да започне да се инсталира сама, или?Та вапроса ми е как се работи с нея.И как да си разделя HDD на две части, примерно C & DИ как може са такова тия от офис 1, че ми продадат така компютъра? Благодаря предварително! Здравей Jotsy,Добре дошъл/дошла в сайта!Разбирам, че ти е трудно да дадеш необходимата информация, но се опитай!Изобщо, на компа инсталирана ли е ОС(операционна система-нещо кaто Windows, Linux или някакво други "животно"?Ако не, имаш ли идея каква си решил/а да слагаш?Каква ти е конфигурацията(Ако искаш да ти помогнем с избора на ОС-а)?Не бързай с Nero-то. Искам с думи прости да ти обясня:1) компа има "хардуер"(знам, че знаеш), това е машинарията-части, платки, интеграли и разни други глупости.2) ама за да работи "хардуера" му трябва"софтуер"(и това го знаеш, сигурен съм). Това са разни програми и други неща записани на дискове, "флашки" или дискети. Най-важният комплект от програми е операционната система. Той кара "хардуера" да работи както "софтуера" иска.Та въпроса ми е ти имаш ли този "комплект" програми(OС-иете)??? P.S. Относно тази "черга" на екрана, ти сигурен/а ли си че нещо нормално????? За мен определено-НЕ! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юли 9, 2008 Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Колега, мисля, че човека се опитва да обясни, че ена мсшината няма инсталирана ОС, а с нерото е записвал на друг компютър, защото иска да си раздели диска на 2 партишъна ( която операция може да се извърши и през инсталацията на Уиндоус ). Та до колкото разбрах проблема е, че при включване на машината не му се появава нищо друго освен замазани линии, възможно ли е да дадеш снимка на тях и машината случайно да изписуква ?! Защото замазаните линии са признак за проблем в хардуеера и то голям, ако съм разбрал правилно... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Юли 9, 2008 Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Здравейте, наскоро си купих нов компютър от Office 1, но когато го пуснах у дома, на екрана се показаха някакви сжетни вертикални черти и нищо повече.С компютура имам само един диск за дъното - nVidia.Но той е за по windows.Не ми се показва нито биос, нито дос и немога си инсталирам нищо поне за сега.Не би ли трябвало поне да ми се показва биос-а, или може да нямам и такъв?Абсолютно нищо само тия черти от включването още. DOS няма как да ти се покаже, но BIOS-ът си е там и може да прочетеш в книжката към дъното (или да внимаваш, докато тече POST, защото тогава се изписва) с кой клавиш да влезнеш в конфигурационната му програма. Обикновено това е клавишът Del.Компакт-дискът с надпис NVIDIA съдържа драйвери и ще ти трябва след инсталацията на операционната система.Относно чертите - би било добре, ако имаш възможност да снимаш с апарат / телефон монитора, за да разберем за какво става въпрос. Обикновено, ако има дефекти в картината още при включване на системата, това може да означава проблем с видеоконтролера. Разбрах че трябва да си намери една програмка Hirens boot cd. За какво ще използваш Hirens' BootCD? Ако е за стартиране на програма за разделяне и форматиране на твърдия диск - няма смисъл. При инсталация на Windows имаш възможност да разделиш твърдия диск и да го форматираш с NTFS или FAT32 файлова система.Иначе Hiren's BootCD не е програма, а е пакет, който съдържа множество най-различни инструменти за поддръжка на системата. След като се запише на CD е необходимо чрез BIOS-а компютъра да се конфигурира да зарежда от оптичното устройство. Другият вариант е чрез Bootmenu (ако дъното има такова) да се избере устройството, от което да се извърши начално зареждане. За повече информация може да погледнеш темите във форума за инсталация на Windows XP или Windows Vista. И как може са такова тия от офис 1, че ми продадат така компютъра? Доста фирми продават компютрите си без инсталирана операционна система. Това е нормална практика. По-важното е дали са ти продали тествана система, защото тези черти не са добър признак. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
jotsy Публикувано Юли 9, 2008 Author Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Здравейте отново колеги, казвам се Николай, сажелявам ако е малко така nick name-a, ами ми е останало от казармата и понеже е винаги free си го ползвам.Ето ви линк за комп.конфигурация http://office1.bg/index.php?PageID=87&...D=2301000000415 Та отностно проблема, ОС няма никаква инсталиран,така е както го взех вчера, едиснтвеното нещо което се пявява на екрана като пусна ПЦ-то е тия линии които ви казах и си стоят така, само каде им се променя контраста.Прави ми впечатление че имам и друг комп.у дома и там дори комп.да не е включен а само монитора си ми вади син фон и надпис Philips, а този монитор Proview, ми вади пак тези линии дори при незакачен кабел към Пц-то.Пробвах дори с менюто на монитора и пак нищо не вади, а според мен би трябвало, поне на другия ми монитор е така, дори и при изгасен комп.Може ли пък на монитора да му има нещо?Тези линии не знам дали се сещате едно време телевизия БНТ, като им свършеше програмата вадеше такива линии на екраните на телевизорите, тука са пак такива само че мн повече.С тази програма - Hirens, ми казаха да си направя boot cd и и да го сложа щяло да ми искара нещо като дос или и незнам.Искам да си сложа ОС - XP - profesional, с такъв съм и на другото Пц и съм доволен.Имам си диск с ОС, но незнам как да стигна до дос и да си избера файл-а Setup.Благодаря Ви. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юли 9, 2008 Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Щом линиите излизат и при загасена машина, защо не сложиш другият монитор и не видиш, дали няма да светне като пуснеш "технологичното чудо" на Офис 1 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dixi Публикувано Юли 9, 2008 Report Share Публикувано Юли 9, 2008 За да разбереш дали проблемът е в монитора, сложи този от другия ти компютър. След това виж в книжката с указания към дъното с кой клавиш се влиза в биос. Когато влезеш, търси настройката за реда на буутващите устройства и сложи CD/DVD да е на първо място, след което запази настройките и излез. Друг проблем, с който можеш да се сблъскаш е дали XP ще види харддиска ти, който е SATA. Вариантите са да намериш съответните драйвери за чипсета и да ги вградиш с nLite или по този начин, или да изключиш поддръжката от биоса, ако има такава опция. Има и различни Windows-и - самоделки, които са с интегрирани драйвери. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
jotsy Публикувано Юли 9, 2008 Author Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Благодаря Ви за бързите отговори колеги. Вие представяте ли си, че с монитора нямам никакво упътване, с копм-а имам само една книжка която е за сглобяване на хардуера и тва е ! Това с размяната на мониторите ще го пробвам утре, че другия ми комп.е на мястото където работя. Говорих с приятел сега и ми каза че можело и сама видео карта да не е поставена правилно, защото каза че при него се е случвало да се размести при пренасяна на Пц-то и вадело нещо подобно след това.Аз ще я наместя ако е така, ама ми гори гаранцията в случая, заради лепенките по кутията. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юли 9, 2008 Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Като гледам конфигурацията ти е с вграден графичен контролер, което само по себе си прави размеестването неевъзможно, ако проблема от видеокартата, то значи цялото дъно е заминало и е за смяна... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
jotsy Публикувано Юли 9, 2008 Author Report Share Публикувано Юли 9, 2008 Малеее, на ново ПЦ?Ами значи тия от Офис 1, да си оправят кашата, аз нямам вина, щото така беше и като го пуснах. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Юли 9, 2008 Report Share Публикувано Юли 9, 2008 (Редактиран) Q-MAX и Proview, готин, толкова ли е зле откъм РС-фирми във вашия град, че си отишъл да пазаруваш от книжарницата? Поне да беше отишъл в техно-мехно или пък зора-та, техните машини са направо цвете в сравнение с творението начерено Q-MAX, пък и поне в началото нямат такива проблеми. Както и да е, честито за новата придобивка! Дано първото впечатление се окаже трайно като малотрайния салам тип "Македонска наденица" дето нито е маке, нито пък наденица....... Сега да се върнем на темата:Добре да си занесеш машината в книжарницата за да ти демонстрират кое как работи и да се видят тия черти, че положението хич не е розово...По-въпроса за инсталирането на XP, ако диска, който си записал или са ти записали с инсталация на ХР, би трябвало да е стартиращ(bootable) т.е. слагаш си го в оптичното у-во и ако то работи, можеш да влезеш в БИОС-а на Q-MAX (по разбираеми причини не споменавам компютър), намираш BOOT настройките и указваш като първо у-во да търси оптичното ти у-во, после F10 > Yes(OK) и инсталацията тръгва. Ако все пак нищо не стане, отиваш в местна РС-фирма и там ще ти сложат XP. Приятел, който разбира от компютри НЕДЕЙ да търсиш, щото ако имаше такъв, нямаше да си купиш Q-MAX! Успех в борбата с книжарските плъхове.... ПП Мнението го писах час и половина по-рано, ама съм забравил да публикувам....... Редактиран Юли 9, 2008 от Slammer Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
jotsy Публикувано Юли 10, 2008 Author Report Share Публикувано Юли 10, 2008 Благодаря, Ви за помощта.ДНес ще видя какво мога да направя с инсталирането и с пробата на монитора.А относно фирмите в разград, за съжаление е така, мн зле от към читави продавачи на на комп.Комп-а който ми е на работа,него го взех от ТехноМаркет в Русе, ако знаете пък с него кви проблеми имах докато инстална ХР на него, от поне 10 диска съм пробвал и не искаше нито един, но как да е успях да го оправя и сега вс е ок.Диска който е windowsa е boot днес ще пробвам какво ще стане, CD работи, защото слагаь диска с diver-ите за дъното и го завърта.Ще ви пиша днес какво съм направил. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Юли 10, 2008 Report Share Публикувано Юли 10, 2008 Не искам да прозвучи като заяждане(подигравка), но все още не съм намерил потребител, който да си е закупил РС от подобно място и да е останал доволен. В наистина голям процент от случаите РС-тата там се продават с проблеми от хардуерно естество.Надявам се при теб всичко да мине безпроблемно, т.е. ако имаш проблем с някой компонент, да се отреагира бързо, щото като знам чакане пада (по-принцип - един календарен месец).... Наистина ти пожелавам успех и безпроблемна работа! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Филипов Публикувано Юли 10, 2008 Report Share Публикувано Юли 10, 2008 Когато го купи изпробвахте ли го? Някъде из фактурата има ли данни за операционна система? Ако е работил в магазина а у вас - не ще много вероятно е нещо да се е разместило, примерно паметта. Някакви допълнителни звукови пискания като го включиш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vesodimov Публикувано Юли 11, 2008 Report Share Публикувано Юли 11, 2008 Доколкото аз разбирам ситуацията колегата си е купил нов компютър без инсталирана ОС. Явно системата само е сглобена и затова при стартиране не излиза нищо. Ако е така трябва да се намери ОС и да се инсталира. Това го обяснявам за колегата. А наистина ако има още въпроси нека пита - ще му помогнем с каквото можем. Успех. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост