Jump to content

Правилата на приятелството

Препоръчан пост

Приятелството има своите неписани правила, които трябва да спазваш, пише сп. "Анна клуб"

Кой не би искал да има истински приятели, на които да разчита във всеки момент.

Но каква е точната рецепта, за да се радваш на тази "привилегия".

Приятелството има своите неписани правила, които трябва да спазваш, пише сп. "Анна клуб".

Психолозите М. Аргайл и М. Хендерсон провели обширно проучване във Великобритания, Италия и Япония, в хода на което са установили, че приятелите трябва да спазват няколко простички норми:

* Споделяй успехите си с приятелите си. Недей да ги търсиш само когато си в емоционална криза или имаш нужда да се оплачеш.

Помни, че споделената радост е двойна радост.

* Оказвай емоционална подкрепа. Независимо че понякога си много изнервена от собствените си проблеми, недей да отказваш на приятел да поплаче на рамото ти - понякога човек наистина има нужда от това.

* Ако твой приятел е изпаднал в трудна ситуация, не очаквай специално да те помоли за помощ.

Направи всичко, което е по силите ти, за да му помогнеш. И недей да мислиш, че трябва да ти е задължен до гроб за това. Приятелите са, за да си помагат - не се знае кога и ти ще имаш нужда от това.

* Винаги връщай дълговете си. Не разчитай на приятелството, за да "забравиш" какво си получила. Дружбата се основава преди всичко на коректни взаимоотношения.

* Много е важно да се чувстваш приятно, когато общуваш с този човек. Няма по-добра основа за едно приятелство от споделените забавни мигове.

Да разговаряте по въпроси, които са интересни за вас, или да купонясвате по цели нощи ? всичко това ще ви сближи и ще затвърди връзката между вас.

* Увереност в другия и доверие към него. Не можеш да имаш нищо общо с човек, на който нямаш доверие.

Ако се чувстваш сигурна и имаш усещането, че можеш да разчиташ на него, значи всичко е наред. Освен това е важно да се постараеш и той да изпитва същото към теб.

* Да защитаваш приятеля в негово отсъствие. Винаги бъди солидарна с него пред други хора.

* Да бъдеш толерантна към останалите му приятели. Спазвай правилото "приятелите на приятеля ми са и мои приятели".

Това е и начин да разшириш кръга на контактите си, да общуваш с нови, интересни хора.

* Да не го критикуваш публично. Дори и понякога да ти се струва, че неговата позиция може би не е съвсем правилна, не го критикувай пред трети лица.

Ако не си съгласна с мнението му, кажи му го насаме.

* Да пазиш тайните, които ти е поверил. Няма нищо по-неприятно от това да споделиш нещо интимно, а после да се окаже, че го е разбрал целият свят.

* Да не го ревнуваш и да не критикуваш личните му отношения с други хора.

Приятелят ти, като всички останали хора, има нужда от лично пространство.

* Не проявявай ревност, не се опитвай да го ограничаваш. Ако смяташ, че някой би го наранил или връзката с любимия му човек се развива зле, кажи му го тактично, без да се налагаш.

* Не бъди назидателна, не поучавай. Много е обезкуражаващо да поискаш съвет, а вместо него да получиш водопад от критика.

Спокойно изслушай проблемите на приятеля си и му кажи мнението си. В никакъв случай не бъди саркастична или язвителна.

Просто се постави на негово място и си представи как би реагирала в подобна ситуация. Страничният поглед често е незаменим съветник.

* Уважавай вътрешния свят и автономността на приятелите си. Не очаквай, че приятелят ти ще споделя всичко с теб по всяко време.

Понякога човек има нужда да остане насаме със себе си и с мислите си. Не се обиждай и не го обвинявай за това.

Ам аз мисля ,че всеки един от нас да се старае да има повече приятели от колкото познати,защото до сега мисля,че имам много повече познати и много малко приятели!Надявам се материала да е ценен за някой хора,а той е от ТУК

Сподели другаде

Бъди искрен с приятелите си - лъжата е един от най-сигурните начини да ги загубиш /практическо приложение - ако не искаш да им кажеш нещо просто го премълчи, добрият приятел няма да те врънка да му споделяш ако не искаш/
Сподели другаде

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...

Aми аз ще добавя сайтът ми на който от време на време ще добавям нещо новичко.Че сега ме мързи да копи пейст ... надявам се дан ми са сърдите :P

http://pic7.piczo.com/IncRedibLe-SweeTbOy/...676548&cr=7

Редактиран от Българче
Сподели другаде

• 2 weeks later...

За приятелството мога да кажа само че преди всичко не трябва да има маски между хората.

За мен винаги е важало че приятел ми е този който знае всичко лошо за мен и въпреки това ме обича...

Сподели другаде