Jump to content

Проблем при инсталация на windows XP моля за помощ

stto

Препоръчан пост

Здравейте!

Исках да инсталирам уиндоус хп на комп. със следната конфигурация:

1 Дъно - ASUS P5GC-MX/1333

2 Процесор - Intel Pentium DUAL СORE E2180 2000MHz

3 Хард WD 80G ATA

4 CD LG

5 Памет Кингстън DDR2 2х1G

Харда и и ЦД са на един кабел, като харда е мастер.

Настроих да се буутва от ЦД то.

При пускане ми излиза надпис "Натиснете кой да е клавиш за бутване от ЦД. След нтискане на бутон излиза надпис "Setup is inspecting your computer's hardware configuration..." и после не става нищо. надписа изчезва веднага. Чаках го около 2 часа без да изкочи надпис или да изписука. Пробвах доста пъти но нищо не става. Всеки път едно и също.

Смених ЦД сложих друго което е със САТА, като изклучих предишното, но пак същата работа. Тествах Рамта и цялата система - всичко си работи нормалано. Пробвах с два различни диска с уин. хп, като единият беше чист уиндоус. И двата са инсталирани на други ком. и работят без проблеми.

Накрая пробвах да инсталирм Виста и тя се инсталира без никакви проблеми и работи нормално.

Флашнах биоса споследна версия и после отново пробвах да инсталирам уин. хп , но резултата беше същия.

Още един проблем. След като инсталирах виста исках да инсталирам видео карта АТИ РАДЕОН 9250 на PSI слот. Като стартирах, компа разпозна новия хардуер и поиска рестарт. Обаче след рестарта компа забива още при стариране на виндоса. Може грешката да беше моя, защото не бях деинсталирал предварително драйвера на вградената видеокарта. След като го деинсталирах пробвах отново да постава АТИ то но компа забива при зареждането на уиндоса.

Ако има някой който се е сблъсквал с подобни проблеми, моля да сподели.

Предварително благодаря!

Сподели другаде

Относно първия проблем. Ако имаш някакви допълнителни устройства (USB или подобни), които са свързани към компютъра, пробвай да ги разкачиш и опитай отново да преинсталираш.

За ATI картата какви драйвери си инсталирал всъщност?

Сподели другаде

Относно първия проблем. Ако имаш някакви допълнителни устройства (USB или подобни), които са свързани към компютъра, пробвай да ги разкачиш и опитай отново да преинсталираш.

За ATI картата какви драйвери си инсталирал всъщност?

Нямам нищо свързано към USB или към други портове.

За видеото го оправих. Зададох в Биоса да детектва първо PSI слота. Остава си проблема с инсталацията на ХП то.

Сподели другаде

Здравейте!

Исках да инсталирам уиндоус хп на комп. със следната конфигурация:

1 Дъно - ASUS P5GC-MX/1333

2 Процесор - Intel Pentium DUAL СORE E2180 2000MHz

3 Хард WD 80G ATA

4 CD LG

5 Памет Кингстън DDR2 2х1G

.....

Ако има някой който се е сблъсквал с подобни проблеми, моля да сподели.

Предварително благодаря!

Няколко пъти съм имал подобни проблеми, като в единия случай проблема се оказа в липсата на указан активен дял, другия път от неправилно конфигуриран биос, после пък кофти сата кабел (това го разбрах след 2 дена мъки....), после проблемен слот на RAM-паметта, клокнат процесор, проблем с PCI-мрежова карта, а последния случай се оказа заради проблемно захранване, което "уж" работи..... (предполагам че твоето е поне 400-420 вата с куплунг за захранване на дънната платка - 20+4 + 4 пина)

Конкретно за твоя случай бих посочил да погледнеш настройките в БИОС-а на IDE-канала и да опиташ варианта да инсталираш ХР, като предварително махнеш ATI картата и ползваш услугите на вградената такава.

Само не ми стана ясно как си успял да сложил AGP-карта, за каквато се води R9250, на дъно, което НЯМА AGP-слот или просто си изкопал от някъде видеокарта на PCI-слот?

Сподели другаде

случай проблема се оказа в липсата на указан активен дял

Има такъв

другия път от неправилно конфигуриран биос

Биоса го проверявах незнам колко пъти и от това което четох по форумите, според мен трябва да е наред

после пък кофти сата кабел

Пробвах ЦД та със сата и пата кабел-без резултат, но ще смена пата кабела и пак ще пробвам, въпреки че с Виста нямаше проблеми

после проблемен слот на RAM-паметта

Поне според теста Рам та няма проблем, а и цялата конфигурация няма проблем

проблем с PCI-мрежова карта

Картата си е вгредена и при Виста си бачка нормално

проблемно захранване, което "уж" работи.

Тук вече не знам мисля че работи нормално, но....., иначе захранването е 400Вата с 20+4+4 пина

опиташ варианта да инсталираш ХР, като предварително махнеш ATI картата и ползваш услугите на вградената такава.

Така съм пробвал и не става

Само не ми стана ясно как си успял да сложил AGP-карта, за каквато се води R9250, на дъно, което НЯМА AGP-слот или просто си изкопал от някъде видеокарта на PCI-слот?

Картата е 9250 с PSI слот

Конкретно за твоя случай бих посочил да погледнеш настройките в БИОС-а на IDE-канал

И аз мисля че причината е Биоса или по точно настройките, но не мога да разбера какво можв да е

Иначе дъното, процесора, рамта и захранването са нови.

Сподели другаде

Картата е 9250 с PSI слот

Слотът е PCI, а не PSI.

И аз мисля че причината е Биоса или по точно настройките, но не мога да разбера какво можв да е

Може да пробваш да изключиш всякаква периферия: мрежова карта, звукова карта, USB портове, COM и паралелни портове. След това да пробваш инсталация на XP. Ако тръгне, можеш да включваш едно по едно устройствата, за да се изолира проблемът.

Сподели другаде

Слотът е PCI, а не PSI

Мерси за поправката

Може да пробваш да изключиш всякаква периферия: мрежова карта, звукова карта, USB портове, COM и паралелни портове. След това да пробваш инсталация на XP. Ако тръгне, можеш да включваш едно по едно устройствата, за да се изолира проблемът.

Ще го пробвам това.

Благодаря на всички за отговорите

Сподели другаде

Ще го пробвам това.

Благодаря на всички за отговорите

Ами и аз имах подобен проблем и първоначално помислих, че е в кабела, но след като го смених с нов се оказа, че нямам активен дял на харда. Помислих, че проблема е решен. Е да ама не, беше решен на половина, защото след инсталацията на драйверите при рестарта спираше и същинската инсталация не започваше. Та оказа се, че проблема е в BIOS и по точно прекалено стар е. И аз както и ти порбвах с Vista и с Linux и при тях никакъв проблем. Та съвета ми е понеже каза, че си го флашнал, няма да е лошо да му възстановиш заводските настройки и след това не би трябвало да имаш проблем.

Сподели другаде

....

....

Опитай варианта да си префлашнеш отново БИОС-а, след което влез в него (БИОС-а) и зареди настройките по-подразбиране, запази промените.

След това промени настройката за флопи-то (при положение, че нямаш флопи) и погледни SATA режима да не би да е в RAID и запази настройките.

ПП Лично аз за друго не се сещам, така че дистанционната ми помощ май е на привършване. Поне от мненията ти разбирам че си преминал през повечето неща, за които писах в предния си пост, така че като последен съвет - ако толкова държиш на ХР, занеси си компа в някой РС-фирма.

Успех! :thumbsup:

Сподели другаде

Така и не успях да инсталирам ХП то. Сложих му Виста и засега работи без проблеми.

Ти си гениален! :lookaround:

Оправи машината си с Вистата, а с простия ХР не успя. :giggle:

Брато, ти изобщо имаш ли нормално ХР или просто пробваш с някое "торентово"?

Сподели другаде

• 2 years later...

Въпреки, че последното мнение е от преди повече от 2 години

и според мен явно проблема колега е копието на windows xp.

Преди година платих цели 35лв да ми преинсталират компа. Заболя ме сърцето.

Сетне си свалих трентово ХР, но на 10-та минута, декстопа почерняваше и се четеше едно неприятно съобщение, че копието е пиратско.

Но тъй като :bgflag: са изобретили компа, ми изпратиха крак.

В момента събирам пари за лиценциран ХР

Сподели другаде

Въпреки, че последното мнение е от преди повече от 2 години

и според мен явно проблема колега е копието на windows xp.

Преди година платих цели 35лв да ми преинсталират компа. Заболя ме сърцето.

Сетне си свалих трентово ХР, но на 10-та минута, декстопа почерняваше и се четеше едно неприятно съобщение, че копието е пиратско.

Но тъй като :bgflag: са изобретили компа, ми изпратиха крак.

В момента събирам пари за лиценциран ХР

тъкмо ще го купиш и ще му спрат поддръжката :thumbsup:

Сподели другаде

• 1 year later...

Здравейте имам лаптоп TOSHIBA EQUIUM A200-1V0 RAM 2048MB HDD 120GB CPU DC1.46 беше със убунту когато го взех.Форматирах хард диска и започнах да си инсталирам Уиндоус ХП със флаш памет защото нямам хубав уиндоус за диск с боот-АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА УИНДОУС ХП С БООТ ЗА ДИСК ии ми излиза този проблем-------------------------->

Setup cannot the CD containing the Windows Xp instalation files. To retry,pressENTER.If you are not successful after several tries,quit Setup.Then,to restart Setup,coopy the Windows Xp installation files to your hard disk.To quit Setup,press F3. Помогнете за този проблем. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!

Сподели другаде