Jump to content

Въпрос относно обществения ред

Препоръчан пост

Здравейте. Току-що гледах и четох наредбата за 2008-ма година за обществения ред.

-----'' .За спазване на обществения ред и опазване на общинската собственост и собствеността на гражданите, за осигуряване спокойствието и почивката им се забранява:

а/вдигането на шум, нарушаване на спокойствието и нощната почивка по какъвто и да е начин за времето от 23.00 ч до 05.00 часа през летния и от 22.00 до 06.00 часа през зимния сезон;

б/викането, пеенето, свиренето, употребата на нецензурни думи и фрази: ползването на аудиоуредби по начин, който пречи на околните''.

Интересува ме тук, в тези изречение, през останалото време - примерно решил съм в 8 вечерта да слушам музика, да се съберм с приятели и да си правим кефа /предполагам повечето разбирате какво говоря под събиране-веселие/ има ли право някой да ми направи проблем? Дори и да има право, аз имам ли вариант да се защитя по закон?

Obshtestveniq_red.doc

Сподели другаде

По принцип не мисля, че би имало някакъв проблем. Иначе допълнителна застраховка би било да лепнеш някакво съобщение на входа кога мислиш да организираш подобно събиране (да речем може би около седмица преди датата), за да могат съседите да си направят сметка или да се свържат с теб за доизясняване на ситуацията.

И все пак не съм запознат със закона в детайли, така че е възможно да греша.

Сподели другаде

Интересува ме, има ли право някой от комшиите да ми доде в 8:30 вечерта да речем и да бучи или да ми дойдат ченгета , и аз да кажа вие не сте прави, по закон е така и така....
Сподели другаде

Интересува ме, има ли право някой от комшиите да ми доде в 8:30 вечерта да речем и да бучи или да ми дойдат ченгета , и аз да кажа вие не сте прави, по закон е така и така....

Доколкото знам през лятото е до 24:00; и по тази наредба /тя е за всяка една община/ има пълното право да ти мърмори ако вдигаш прекалено много шум и врява или да повика ченгета, които да те посятят и да изискат намалянето на музиката, с цел да не пречиш на другите. Мисля, че няма с какво да се защитиш написано си е в нормативната уредба за обществения ред и няма как да избягаш от нея.

Вариянта е след този час врявата и музиката да са по тихи за да не пречат на съседите, или както казва Night_Raven да ги предупредиш, че ще има забава и ако са хора да те разберат и да не ти правят проблем. :)

По законен ред, се сещам само за разрешение от кмета.

А според Наредба 6 за, Жилищни стаи допустимото вечерно ниво на шум е 35 dB. За вечерен период се счита от 19:00 до 23:00.

Сподели другаде

Доколкото знам през лятото е до 24:00; и по тази наредба /тя е за всяка една община/ има пълното право да ти мърмори ако вдигаш прекалено много шум и врява или да повика ченгета, които да те посятят и да изискат намалянето на музиката, с цел да не пречиш на другите. Мисля, че няма с какво да се защитиш написано си е в нормативната уредба за обществения ред и няма как да избягаш от нея.

Вариянта е след този час врявата и музиката да са по тихи за да не пречат на съседите, или както казва Night_Raven да ги предупредиш, че ще има забава и ако са хора да те разберат и да не ти правят проблем. :)

По законен ред, се сещам само за разрешение от кмета.

А според Наредба 6 за, Жилищни стаи допустимото вечерно ниво на шум е 35 dB. За вечерен период се счита от 19:00 до 23:00.

35 dBa ?! Та нещастните хардове на сиигейт стигат 30 децибела... по тази логика човек трябва да си изхвърли и климатика и телевизора, та даже и да не хъърка... да не говорим за ходене по плочки с твърда подметка... :giggle:

До 23 часа никой няма право да ти каже нищо, ако ми дойде съсед преди уречения час, си имам бухалка, а предполагам и вие...То затова се и преместих в къща...

Сподели другаде

Аз много добре прочетох, че пише за уредбите в обеществени сгради, но никъде не прочетох, че примерно в 6 часа привечер или 8:30 имам право да слушам музика и ако имам проблем от съсед или някакво лице имате това и това право.. По пътя на логиката би трябвало да имам пълно право, но така ли е? Аз не говоря за след 2-3 часа сутринта. Пиша тази тема защото точно вчера вечерта към 9 без 20, така ми се разлопаха отгоре, незнам с чук ли беше или с траба. И следователно аз ще продължа да си слушам музика, ако съм жив и здрав, и ако утре им хрумне да викнат ченгетата излиза, че съм на сухо, така?
Сподели другаде

Аз много добре прочетох, че пише за уредбите в обеществени сгради, но никъде не прочетох, че примерно в 6 часа привечер или 8:30 имам право да слушам музика и ако имам проблем от съсед или някакво лице имате това и това право.. По пътя на логиката би трябвало да имам пълно право, но така ли е? Аз не говоря за след 2-3 часа сутринта. Пиша тази тема защото точно вчера вечерта към 9 без 20, така ми се разлопаха отгоре, незнам с чук ли беше или с траба. И следователно аз ще продължа да си слушам музика, ако съм жив и здрав, и ако утре им хрумне да викнат ченгетата излиза, че съм на сухо, така?
1.За спазване на обществения ред и опазване на общинската собственост и собствеността на гражданите, за осигуряване спокойствието и почивката им се забранява:

а/вдигането на шум, нарушаване на спокойствието и нощната почивка по какъвто и да е начин за времето от 23.00 ч до 05.00 часа през летния и от 22.00 до 06.00 часа през зимния сезон;

б/викането, пеенето, свиренето, употребата на нецензурни думи и фрази: ползването на аудиоуредби по начин, който пречи на околните;

в/нарушаването на установените правила за вътрешния ред в читалищата и други обществени заведения;

г/пързалянето с шейни и карането на ролкови кънки и ролкови колички по главните пътища;

д/хвърлянето на ракети, бомбички, експлозиви, бутилки и други предмети.

Според наредба 1 за община Добрич, не би трябвало да ти направят проблем. Доколкото знам, в някой наредби на общините си е уточнено и написано примерно за Столична община.

Чл. 3. (1) Освен забраните по предходния член, в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.

(2) За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.

Сподели другаде

Според наредба 1 за община Добрич, не би трябвало да ти направят проблем. Доколкото знам, в някой наредби на общините си е уточнено и написано примерно за Столична община.

Tова исках да чуя, някой да ми удари едно рамо :). Все пак сме млади и понякога че сме си пуснали 2-3 песни по силно не е мои проблем че някой хора полудяват. Щом маика ми е на 55 години, и ми вика давай усили и се кефи, к'во да кажа .

Сподели другаде