Jump to content

Съобщение при старт

Препоръчан пост

Та проблема е следния:

От известно време при стартиране на уиндоуса ми изписва това съобщение на син екран (все едно прави проверка на диска) и после си стартира. Не съм забелязал откога е така, защото като пусна компютъра не стоя там докато зарежда, и съответно нямам никакви подозрения откакво може да е. Някакви идеи как да го махна. Мислех да пусна проверка с поправяне на секторите ама бях чул, че ако има проблеми ще изтрие старите сектори и незнам какво си щяло да изчезне, така и не ми стана ясно какво.

Благодаря предварително!

Сподели другаде

Такам, първо имаш ли допълнителен хардуер включен към компютъра, флашка или нещо такова ?

Това със секторите няма да ти навреди, но не го прави често, само когато компютъра закъса здраво. По-добре пусни един чек да поправи грешките. Прави се под DOS. Ако не знаеш как пиши. Ако пък имаш флашка, я махни докато пускаш пс-то. Погледни добре като излезе синия екран и иска да проверява за грешки, кой диск пише, че има грешки и иска да го провери. Пък и нормално след като един път го оставиш да го провери, при следващ рестарт да няма проблеми.

Сподели другаде

Не мога да си пусна проверката на диска. Казва ми, че след рестарта ще започне, рестартирам, изписва ми същото съобщение и уиндоуса тръгва. Това го прави само на дял "С". Харда е един и нямам периферия свързана освен блутуута, но той от две години е свързан и не е правил проблеми. Пробвах да пусна скандиска и от рековъри конзолата, тръгна, сканира, рестартирах и пак същото.
Сподели другаде

Пробвай следното:

1) Start -> Run -> пишеш cmd -> OK;

2) в командния ред пишеш: chkdsk /f c: -> Enter;

3) натискаш Y и после Enter;

4) рестартираш компютъра, изчакваш да провери и да зареди операционната система.

Можеш да пробваш още един рестарт, за да видиш дали пак ще проверява.

Това общо взето е стандартна проверка с Check Disk, но може да накара да престане.

Ако не помогне, можеш да изключиш дял C: от автоматичната проверка:

1) Start -> Run -> пишеш cmd -> OK;

2) в командния ред пишеш: chkntfs /x c: -> Enter.

Сподели другаде

Аз лично имах такъв проблем и се оправя след като се провери всичко. Но не е лошо да пробваш с един Hiren's BootCD да пуснеш един HDD Regenerator за грешки по хард диска. Но не е хубаво да го правиш често :)

Ако пък с Уин-а нямаш проблеми просто изключи проверката както каза Night_Raven.

Сподели другаде

Night_Raven написах chkdsk /f c:, после "y", рестартирах и никаква проверка не започна. За сметка на това проблема изчезна. Сега като рестартирам и уиндоуса си зарежда нормално без досадното съобщение. Дано не се наложи да правя проверка някога, защото не тръгва на "С".
Сподели другаде

Възможно е проблемът да идва от third-party драйвер на устройство.

Относно HDD Regenerator - ако трябва да сме точни, инструментът е специализиран във възстановяването на увредени сектори, вследствие от некоректно магнетизирана повърхност на твърдия диск. Както каза VIS, не е проблем да се направи проверка, защото алгоритъмът, чрез който HDD Regenerator проверява секторите, не се отразява на структурата на данните. Т.е. само при евентуални проблеми, маркираните като повредени сектори биват възстановени.

Сподели другаде

Само един съвет към jelio_jelev:

Ако следващият път ти покаже син екран, ще е полезно да запомниш грешката, която е генерирана. Обикновено е някакъв код от рода на: 0х0000007Е, като числата и буквите може да са други. Давам пример какво трябва да се гледа, понеже там има доста информация, а предимно тези кодове са важни.

Сподели другаде

Само да допълня нещо: описаният проблем може да възникне, ако "външна" програма изисква директен достъп до твърдия диск по време на зареждането. Подобен проблем съм имал с Diskeeper, но може да възникне при употребата на почти всяка програма, изискваща достъп до устройство по време на зареждане - програма за дефрагментиране, антивирусна програма, софтуер за шифроване на данни, вирус и т. н. т.
Сподели другаде

Само да допълня нещо: описаният проблем може да възникне, ако "външна" програма изисква директен достъп до твърдия диск по време на зареждането. Подобен проблем съм имал с Diskeeper, но може да възникне при употребата на почти всяка програма, изискваща достъп до устройство по време на зареждане - програма за дефрагментиране, антивирусна програма, софтуер за шифроване на данни, вирус и т. н. т.

Точно това имах предвид и аз. Обикновено този тип приложения съдържат драйвер на устройство, за да могат да реализират част от функциите си. За зловреден код не съм сигурен, че може да причини подобно нещо, но принципно е възможно, особено ако става въпрос за Rootkit. :)

Ако следващият път ти покаже син екран, ще е полезно да запомниш грешката, която е генерирана. Обикновено е някакъв код от рода на: 0х0000007Е, като числата и буквите може да са други.

В темата не става въпрос за BSOD.

Сподели другаде