Jump to content

Неработещ ляв канал на звукова карта

Препоръчан пост

Здравейте. От снощи нямам никакъв звук на левия канал. Чува се някакво громолене, а десния канал работи добре.

Картата ми е Creative Audigy 2. Мисля си че сигурно е изгоряла защото нямам никакво друго обяснение. Направих и тест и ми показва че всичко е наред, но на практика не е така.

Ето тук дали е усилен или намален няма никаква роля. Виждам че има и някакви други буксички отзад, които никога не съм ползвал дали може да се пробва там дали звучи нещо или те са за система за домашно кино 5.1...7.1.

Премахнах целия софтуер и пак го инсталирах но е от това.

post-787-1212834437_thumb.jpg

Сподели другаде

А при тест на колоните (има бутон за това в в първата картинка) какво се получава? Тествал ли си други колони или слушалки? За кои точно жакове говориш? Останалите жакове са за останалите канали на картата, в случай, че ползваш 4.1/5.1/7.1 колони. Опитал ли си да завъртиш конектора в самия жак? Възможно е да има лош контакт. "Изгоряла" е твърде общо понятие. Най-вероятно може би има проблем с опративен усилвател или самия жак леко се е поскапал.

P.S.: дали ще доживея някой да прикачи JPG към коментара си, а не BMP?

Сподели другаде

При теста на колоните се показва това /всъщтност това ми са входовете на картата/ и се чува само Right chanel, Left Chanel въобще не се чува, а би трябвало. Не е от колоните, пробвах с вда чифва слушалки разбира се, промяна няма. Преди 2 часа ходих да си купувам и кабел, тъй като бях сигурен, че е от това, но и от това не е. Въртях и конектора в жака с цел, че може би нещо се е разпоило или няма свръзка, но наистина няма никакъв контакт и звук.

п.с. -- По-хубави картинки не мога да качвам, съжалявам.

Да попитам, имам и друга звукова карта /вградена/. Как мога поне да спра сегашната и да пусна вградената. Влязох в Биос, но не видях къде?

post-787-1212837290_thumb.jpg

Сподели другаде

За да е сигурно, че проблемът е в картата, е добре да се тества на друг компютър. Ако е от картата, не знам дали можеш да се надяваш на гаранционно обслужване.

Обикновено дъната са настроени така, че при поставяне на външна звукова карта вградената се изключва автоматично. Разбира се има и изключения. Обикновено опцията за контрол на звуковата карта се намира в Integrated Peripherals, но все пак си зависи от дъното. Обикновено опциите за настройка са 2 или 3: Disabled, Auto, Enabled. Първата изключва вградената звукова карта, независимо дали има външна или не. Втората кара дъното да засича автоматично дали има външна и ако има, да изключва вградената. Третата опция кара дъното да държи вградената включена, дори и да има външна. Не всяко дъно има третата опция и не всяко дъно успява да накара две звукови карти да сработят. Ако кажеш марката и модела на дъното, ще е възможно да се дадат доста по-точни указания.

Относно картинките, не съм казал да са по-хубави, а да са компресирани. BMP е некомпресиран формат, докато JPG е. Една снимка на десктопа на 1024х768 в BMP заема 2.25MB. Същата в JPG ще заема между около 50K и 300K, в зависимост от това как изглежда самата снимка (колко шарена е и т.н.) и каква степен на компресия е избрана. Paint например използва ниски нива на компресия и картинките са между 50KB (за по семпла картинка) до около 150KB (за по-сложна). При използване на компресирани картинки се пести трафика на сайта/форума, пести се време за качване на изображението и отварянето му после.

Сподели другаде

Настройките за вградената звукова карта се намират в Advanced -> Chipset Configuration -> OnBoard HD Audio. Избери Enabled, ако искаш ползваш двете едновременно. В противен случай просто махни външната и се увери, че вградената не е забранена (Disabled).
Сподели другаде

Всичко става така, както пишеш. Нямам дривери за тази старата/вградената/, обаче и никога не съм имал. Как да разбера каква е. Предполагам че е Realtec, но незнам.
Сподели другаде

:) Стана. Много си умен и добър човек, дали за добро или зло незнам, но шапка ти свалям.

Жалко за другата звукова карта, 130$ бях дал за нея, хубава беше, но ще се просстя. Едва ли има някъде някой да я тества по някакъв си метод, непознат за мен. На майстори не ми се ходи, а и гаранцията и изтече.

Сподели другаде

По принцип можеш да пробваш да демонтираш картата, да я почистиш добре от прах отвсякъде (включително и жаковете) и да я монтираш пак. Можеш да пробваш да деинсталираш драйверите, да почистиш с Driver Cleaner и да инсталираш най-новите. Можеш да пробваш да вкараш конектора на колоните/слушалките до половината, т.е. да не е докрай пъхнат, колкото за тест дали ще се чуе звук от другия канал или не. Можеш да пробваш да свържеш колоните към другите изходни жакове и да пуснеш някой многоканален източник. Идеята е да се тества дали на другите канали левият е изтрещял. Алтернатива за това е да укажеш 5.1 канален звук в панела на звуковата карта и да ползваш специален плъгин за Winamp, който да клонира сигнала към всички изходи и само да включиш колоните в друг жак.
Сподели другаде

По принцип можеш да пробваш да демонтираш картата, да я почистиш добре от прах отвсякъде (включително и жаковете) и да я монтираш пак. Можеш да пробваш да деинсталираш драйверите, да почистиш с Driver Cleaner и да инсталираш най-новите. Можеш да пробваш да вкараш конектора на колоните/слушалките до половината, т.е. да не е докрай пъхнат, колкото за тест дали ще се чуе звук от другия канал или не. Можеш да пробваш да свържеш колоните към другите изходни жакове и да пуснеш някой многоканален източник. Идеята е да се тества дали на другите канали левият е изтрещял. Алтернатива за това е да укажеш 5.1 канален звук в панела на звуковата карта и да ползваш специален плъгин за Winamp, който да клонира сигнала към всички изходи и само да включиш колоните в друг жак.

Всичко опитах, но това определено не бях де досетил да видя 5.1 система дали ще работи. Страхотна е идеята. Имам познати, които имат такава, и ще я взема за тест. Вкарах до половината жакчето и се чува звук, но не пълен /плътен/.

Само да спомена, че всичко това се получи, когато снощи се опитах да гледам един филм на lcd tv и си свързах пс-то към тв-то и хоп всичко се провали.

Сподели другаде