stanilabg Публикувано Юни 6, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 6, 2008 Максималният размер на виртуалният диск МОЖЕ да се задава. Мисля, че не схващаш концепцията на динамичния твърд диск. В т. 7б се определя колко да е максималният размер на виртуалния твърд диск. Ако зададеш там 10GB, виртуалният компютър и всичко инсталирано на него ще го възприема като 10GB-ов твърд диск. Понеже е динамичен обаче VHD файла (който олицетворява твърдия диск) няма да заема 10GB, а толкова колкото е нужно. На практика ти като създадеш една девствена виртуална машина с примерно 20GB твърд диск, VHD файлът ще заема първоначално килобайти, защото още нищо не е инсталирано на него. Той ще се разширява автоматично с инсталацията на Windows и програми, но няма да се свива. Ще се разширява, докато не достигне до максималния зададен размер. Ти явно си задал за максимален размер прекалено голям. Така виртуалният ти Windows е мислел, че имаш голям хард и когато си пуснал East Tec Eraser, той също е помислил, че имаш толкова голям твърд диск и при командата да го "изоре" го е подхванал целия. Virtual PC вижда, че East Tec иска достъп до до момента незасегнатите гигабайти и му дава този достъп и така разширява VHD файла. Това е моето тълкувание, но може и да греша.Най-чистият начин за решение на проблема е да изтриеш въпросната виртуална машина + твърдия й диск и да си направиш нова, като зададеш нормален максимален размер. Добре, ще пробвам. Ще задам само 5 GB и ще чакам дали ще се увеличи в последствие. Например, като реша да конвертирам avi в dvd. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 6, 2008 Report Share Публикувано Юни 6, 2008 Няма да можеш, защото ще ти каже, че нямаш достатъчно място. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Септември 30, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 30, 2008 Здравей.Отново имам подобен проблем. Този път проблема е следния:Може би преди месец съм създал виртуалната машина, като максималният и размер е този който дава автоматично, в самото начало на създаването на машината. Максималният размер, който съм задал е 65 536 MB. Забелязах, как със всяко стартиране на машината и съответно спиране, големината на твърдия диск се увеличаваше с по няколко GB, докато днес не достигна 29 GB. Това започна да ме притеснява, така че реших да постъпя по предишния съвет, а т.е. да направя compact (збиване). Само че, не се получава. Изписва същото съобщение, като предишния път. Нямам инсталирана East Tec Eraser. Имам инсталирани няколко програмки с общо големина 422 MB + Windows-а = 2,2 GB, което от своя страна е доста по-малко от това, което е показано на снимката по долу - т.е. заето място 9,5 GB. Да не говорим, какво показва реалния (29 GB).Нямам включена опцията Undo disk. След инсталацията на системата не съм спирал System Restore, което може да е причината за проблема. Спрях услугата днес. Мислиш ли, че ако освободя достатъчно място на реалният, операцията по збиването ще се получи? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 30, 2008 Report Share Публикувано Септември 30, 2008 Мислиш ли, че ако освободя достатъчно място на реалният, операцията по збиването ще се получи?Би трябвало. Не е трябвало обаче да оставяш размера на дяла по подразбиране, трябвало е да си го ограничиш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Септември 30, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 30, 2008 Би трябвало. Не е трябвало обаче да оставяш размера на дяла по подразбиране, трябвало е да си го ограничиш.Какво имаш предвид ограничиш? И, на какво може да се дължи това увеличаване на размера? Да знам в бъдеще, какво да правя, за да избегна безсмислено увеличаване на размера. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 30, 2008 Report Share Публикувано Септември 30, 2008 Май още не си схванал идеята на динамичните твърди дискове при виртуалните машини. Когато създаваш виртуален хард диск, ти се предлага възможност да зададеш КРАЕН/МАКСИМАЛЕН размер на дяла:http://i33.tinypic.com/2qs6kxu.png Т.е. твърдият диск няма да нараства повече от този размер. Т.е. този размер е на практика равносилен на размер на реален дял на компютъра ти. Виртуалният твърд диск обаче е динамичен - няма да заема веднага зададения максимален размер, а ще заема толкова, колкото е нужно. При необходимост (инсталация на още програми например) ще нараства, докато евентуално не достигне указания от теб максимален размер. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Септември 30, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 30, 2008 Това съм го разбрал отдавна. Не разбрах защо се е увеличил толкова, и защо тази разлика между това, което показва реалния и това, което показва виртуалния? Т.е. реалният показва, че са заети 29 GB, а виртуалният 9,5 GB. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 30, 2008 Report Share Публикувано Септември 30, 2008 Когато записваш информация във виртуалната машина на дяла, той се разширява на реалната машина. Когато триеш от тази информация обаче дялът не се смалява автоматично. Затова на реалната машина заема толкова място. Под виртуалната машина не е така, защото тя си го приема като стандартен дял с фиксиран капацитет и си му показва пространството както на дял на реалния компютър. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Септември 30, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 30, 2008 Когато записваш информация във виртуалната машина на дяла, той се разширява на реалната машина. Когато триеш от тази информация обаче дялът не се смалява автоматично. Затова на реалната машина заема толкова място. Под виртуалната машина не е така, защото тя си го приема като стандартен дял с фиксиран капацитет и си му показва пространството както на дял на реалния компютър. С две думи, чакаме докато ми се освободи място на реалният и след това compact? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 30, 2008 Report Share Публикувано Септември 30, 2008 С две думи, чакаме докато ми се освободи място на реалният и след това compact?Общо взето - да. Или можеш да изтриеш виртуалния хард диск и да започнеш от нулата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Септември 30, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 30, 2008 Общо взето - да. Или можеш да изтриеш виртуалния хард диск и да започнеш от нулата. Майтапчия. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост