stanilabg Публикувано Юни 3, 2008 Report Share Публикувано Юни 3, 2008 Работата е следната.Днес инсталирах на виртуалният East Tec Eraser, лицензирана версия. Стартирах изтриването на вече изтритата информация (дата) и излезнах вънка, като знаех, че ще трие поне 1 час. След около 2 часа се върнах и намерих съобщение, че няма свободно място на диска и триенето не може да продължи. Интересното е, че на реалният наистина нямаше свободно място - само 1,5мб, а на виртуалният показваше, че са свободни 64 от 67 гб. Спрях програмата и я стартирах на ново, само че чрез бързо скениране, а не задълбочено (не ми се чакаше). След като превърши, рестартирах, така както искаше програмата, и си мислех, че работата ще се управи. Да, ама не. Същата хава. Деинсталирах East Tec Eraser, но също без резултат. Папката кадето ми се намира виртуалният твърд диск показва големина 55,4 гб,а в същото време липсва файла (не знам как се казва) "vmc".За съжаление нямам място на диска за да правя снимки и да ги пусна в форума.Може ли програмата да държи за себе си тези GB-байта? Въпреки, че е деинсталирана? Глупост, нали? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 4, 2008 Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Коя е виртуалната машина и как си задал точно конфигурацията на виртуалния твърд диск? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Юни 4, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Коя е виртуалната машина и как си задал точно конфигурацията на виртуалния твърд диск? Microsoft Virtual PC 2007 v.6.0.156.0. Съжалявам, не разбирам каква конфигурация на твърдия диск? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 4, 2008 Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Колко е голям файлът на виртуалния диск? Какъв размер и тип си задал за виртуалния диск, когато си го създавал? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Юни 4, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Сега се сетих, че имам място на "С" за снимките. В ляво на снимката "реален" е този, на който му липсва "vmc", а в дясно е друг, който е, както трябва. Сравни двете снимки за да видиш разминаването в големината на свободното място. Колко е голям файлът на виртуалния диск? Какъв размер и тип си задал за виртуалния диск, когато си го създавал? Толкова, колкото дава автоматично за XP - 65 365 MB. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 4, 2008 Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Виртуалният диск, който е 55GB, динамичен ли е или е статичен? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Юни 4, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Виртуалният диск, който е 55GB, динамичен ли е или е статичен? Динамичен.Защо липсва VMC-то? Ако няма решение, мога да форматирам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 4, 2008 Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Не е форматиране, а сбиване (compact). Това ще елиминира незаетото пространство на виртуалния твърд диск. По-бавно решение също е да си направиш нов виртуален твърд диск, да му зададеш максимален размер от да речем 4-5GB (или колкото максимум ти трябват), да го направиш динамичен (какъвто е и по подразбиране) и да си инсталираш Windows наново на него.VMC файлът го няма, но той може да е в друга папка. Никъде не е казано, че трябва да е в същата. Папката по подразбиране е My Documents\My Virtual Machines. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Юни 4, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Не е форматиране, а сбиване (compact). Това ще елиминира незаетото пространство на виртуалния твърд диск. По-бавно решение също е да си направиш нов виртуален твърд диск, да му зададеш максимален размер от да речем 4-5GB (или колкото максимум ти трябват), да го направиш динамичен (какъвто е и по подразбиране) и да си инсталираш Windows наново на него.VMC файлът го няма, но той може да е в друга папка. Никъде не е казано, че трябва да е в същата. Папката по подразбиране е My Documents\My Virtual Machines. А това сбиване как става?VMC файлът беше там, докато не се случи това. Там съм създал Виртуалната машина, на "D", в същата папка, където е и твърдият диск.На снимката имам вече приготвен (преди седмица, преди проблема) нов виртуален комп. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 4, 2008 Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Сбиването беше на шота, който беше дал в предния си коментар. Какво е станало с VMC файла не мога да кажа. Не е нормално сам да изчезва, но и не знам точно какво е станало при теб. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Юни 4, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Сбиването беше на шота, който беше дал в предния си коментар. Какво е станало с VMC файла не мога да кажа. Не е нормално сам да изчезва, но и не знам точно какво е станало при теб. Пробвах, но не става. Изписва, че няма достатъчно място на диска (междувременно изтрих някакви филми и ми се освободи 17GB).Как да няма, след като, заетото място на виртуалният е само 3 GB? По някаква странна причина реалния показва, че твърдия диск на виртуалния му е заело 55 GB.Все си мисля, че East Tec Eraser развали (леко казано) работата. Как? Не знам. Най важното е, че като форматирам, няма да знам, дали няма пак да се случи, като инсталирам на ново East Tec Eraser. Да не кажа, ако пробвам инсталация на реалния...До какво ли ще доведе. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 4, 2008 Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Няма как операция на East Tec Eraser на виртуалната машина да е "осрала пейзажа". Основният проблем идва от там, че за максимален размер си оставил предложения от Virtual PC, а не си задал примерно 5, 6 или някакъв друг малък капацитет. Така виртуалния компютър си мисли, че хард дискът му е ... там колкото си му задал (55GB), макар че реално самият файл на реалния хард е заемал много по-малко. При пускането си East Tec Eraser също е помислил, че имаш голям хард и го е изорал целия. Виртуалният хард диск, понеже е динамичен и при нужда се разширява, се е разширил, защото East Tec Eraser е извършвал операции по него. Т.е. East Tec Eraser ти е разширил РЕАЛНО заеманото пространство на виртуалния твърд диск. Това е моето тълкуване на нещата. Ако не е ясно, ще се опитам да опростя още. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Юни 4, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 4, 2008 Няма как операция на East Tec Eraser на виртуалната машина да е "осрала пейзажа". Основният проблем идва от там, че за максимален размер си оставил предложения от Virtual PC, а не си задал примерно 5, 6 или някакъв друг малък капацитет. Така виртуалния компютър си мисли, че хард дискът му е ... там колкото си му задал (55GB), макар че реално самият файл на реалния хард е заемал много по-малко. При пускането си East Tec Eraser също е помислил, че имаш голям хард и го е изорал целия. Виртуалният хард диск, понеже е динамичен и при нужда се разширява, се е разширил, защото East Tec Eraser е извършвал операции по него. Т.е. East Tec Eraser ти е разширил РЕАЛНО заеманото пространство на виртуалния твърд диск. Това е моето тълкуване на нещата. Ако не е ясно, ще се опитам да опростя още. До утре. Сега ни ми се мисли над това повече. Благодаря. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Юни 5, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 5, 2008 Здравей отново. Днеска прочетох едно старо твое мнение от тази тема и направо се обърках. Или поне аз не разбирам нещо. Там ми пишеш, че проблема бил в това, че съм задал максимален размер на твърдия диск 5 GB. Само, че максималния размер няма начин да се зададе. Той е толкова, колкото го е задала автоматично самата програма - пробвах няколко пъти, все е 130 GB. Може би, зависи от това, какъв реален диск имам. Може да се промени размера, а не максималния на твърдия диск по ваше желание. Показано е в точка 7б от твоята тема. Автоматично е настроен на толкова, колкото дава самата програма (около 65 GB). Толкова дава за XP. Само че, проблема не е в това. Ако задам по-голям размер, така както ми препоръчваш в другата тема настъпва разминаване с това, което ми препоръчваш сега, а това е задаване на малък размер, тъй като диска е динамичен и е достатачно по-малък размер, като в случай на нужда щял да се увеличи. Бъркам ли някъде?П.П. Може ли да изтрия на остро виртуалната машина? Тази, която показва, че е заела 55GB? По-добре е да си създам нова, на чисто. Не искам да форматирам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 5, 2008 Report Share Публикувано Юни 5, 2008 Максималният размер на виртуалният диск МОЖЕ да се задава. Мисля, че не схващаш концепцията на динамичния твърд диск. В т. 7б се определя колко да е максималният размер на виртуалния твърд диск. Ако зададеш там 10GB, виртуалният компютър и всичко инсталирано на него ще го възприема като 10GB-ов твърд диск. Понеже е динамичен обаче VHD файла (който олицетворява твърдия диск) няма да заема 10GB, а толкова колкото е нужно. На практика ти като създадеш една девствена виртуална машина с примерно 20GB твърд диск, VHD файлът ще заема първоначално килобайти, защото още нищо не е инсталирано на него. Той ще се разширява автоматично с инсталацията на Windows и програми, но няма да се свива. Ще се разширява, докато не достигне до максималния зададен размер. Ти явно си задал за максимален размер прекалено голям. Така виртуалният ти Windows е мислел, че имаш голям хард и когато си пуснал East Tec Eraser, той също е помислил, че имаш толкова голям твърд диск и при командата да го "изоре" го е подхванал целия. Virtual PC вижда, че East Tec иска достъп до до момента незасегнатите гигабайти и му дава този достъп и така разширява VHD файла. Това е моето тълкувание, но може и да греша.Най-чистият начин за решение на проблема е да изтриеш въпросната виртуална машина + твърдия й диск и да си направиш нова, като зададеш нормален максимален размер. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост