Jump to content

Търся програма за конвертиране на mkv в avi

Препоръчан пост

Лично аз сърдечно бих те посъветвал да не си и помисляш за некомпресиран видео поток, освен ако не разполагаш с наистина АДСКИ МНОГО свободно пространство. Моето предложение би било да използваш lossless видео формат. Huffyuv е такъв и би свършил добра работа.

Успешно приключих конвертирането на гореспоменатите филмчета и децата вече изгледаха част от тях. :)

Предполагам обаче, че рано или късно ще ми се наложи да обработвам по дълъг филм и тогава наистина няма да е удачен избора на некомпресирано видео.

По-горе ми препоръча Huffyuv, но четох за него, че разработката му е спряна и се препоръчва използването на lagarith.

А може би има друг, различен от тези двата, който е по-удачен.

Като автор на Статия: Справочник за кодеци какво е твоето мнение по въпроса?

След като се инсталира някой от lossless кодеците трябва ли да се правят някакви допълнителни настройки на самия кодек или на VirtualDub?

Сподели другаде

Ами, не, тези двата са общо взето най-добрите кодеци за целта. Не че няма и други, които също да са прилични, но тези двата са най-смислените.

Лично аз за последно се занимавах с Lagarith в края на миналата година и нямах оплаквания. Беше малко по-ефективен откъм компресия спрямо Huffyuv, но пък беше и малко по-бавен. Виждам, че в момента има по-нови версии, които трябва да са по-бързи, което би трябвало направи Lagarith по-бърз от Huffyuv или поне да ги изравни. Който и да избереш не трябва да е грешка. Според мен ще е най-добре да си направиш тест и да видиш в твоя случай кой от двата е по-подходящ. Аз споменах Huffyuv, защото беше първият, който ми хрумна, а и все още е малко по-известен и по-добре поддържан от Lagarith, което обаче предполагам ще се промени постепенно.

Сподели другаде

Реших да пробвам с Lagarith и за 4 минутен отрязък от филм се получи файл около 2GB.

Понеже в предния пост нищо спомена за настройките не съм сигурен дали съм избрал правилните.

В Configure на Lagarith Lossless Codec сложих отметка на Use Multithreading и избрах Mode: YV12(от въможни RGBA, RGB, YUY2 и YV12).

След тоова Fast recompress и готово!

Можеш ли да кажеш дали това е правилния избор и кои случаи се използват различните варианти?

Сподели другаде

На практика няма значително погрешни настройки. Най-близкото до "погрешни настройки" е изборът на несъответстващо цветово пространство (color space). В настройките на Lagarith това се избира от падащото меню Mode. Тук важи правилото, че режимът трябва да е същия като на оригиналния файл. Ако оригиналният файл използва цветово пространство YV12, значи е най-добре и в настройките на Lagarith да се избере същия режим. Това ще спести преобразуване на цветовете, което води до загуба на информация и допълнителни изчисления. Все неща, които са нежелателни в общия случай. По-нежелателното нещо от двете е загубата на информация при преобразуването на цветовете, но надали реално и ще го забележиш така или иначе, така че това са дреболии.

Останалите настройки не влияят върху качеството и са там за допълнително ускорение на скоростта на компресия, в замяна на евентуална несъвместимост с някои програми (това последното не се отнася за опцията Use Multithreading). Ако ти се занимава, можеш да тестваш дали използваните от теб програми се справят с видео, компресирано с някоя от опциите активирани.

Use Multithreading е опция, която е редно да бъде отметната, ако се използва многоядрен процесор. Ако той е само с едно ядро, не бива да има отметка.

Сподели другаде