Jump to content

Гражданска отговорност

Препоръчан пост

Здравейте. Искам да питам и вас, хората тук в форума, как бихте реагирали при следната ситуация.

Карате си вашия /или на някой приятел/ автомобил из града. Някой ви удря отдясно. Този, който ви удря е на СТОП, т.е направо за него няма знам и си минава отгоре ви. Вече сте смлян от дясно, слизате и...

Ясно е кой е виновен тук, няма да коментирам. Викат се ченгетата, те искат документите, даваме ги и от двете страни, обаче се оказва, че ''манго'' няма гражданска отговорност, а ти/аз имаме. Тук в тази ситуация ченгетата ти викат, за какво си ги бил извикал, като си нямал Каско. И спестявам още писане от глупости и всичко свършва до тук, с акт за циганина. Ти не получаваш нито една стотинка от отсрещната срана, нито подкрепа от ченгета, притеснение, яд, нерви - те се знаят.

Че за какво имам аз гражданска, след като даже и 100-200-500 лв. не можеш да вземеш, даже тези мизерни пари. Аз плащам, ония не плаща и кво праим? Шамари ще си бием, жива цигания, за пореден път.

Това се случи на едно приятелче, добре, че баща му с коли се занимава, че да му излезе по-евтино.

Сподели другаде

Хм, интересен и неприятен казус. Ето нещо, което намерих в Интернет - http://www.segabg.com/online/article.asp?i...&id=0000101

Но е най-добре да се обърнеш към компетентен орган, в случая полицията.

Сподели другаде

Това за глобите, като наща държава за щяло и нещяло няма равна на себе си /особено с този стандарт на живот - малко заплати, а за данъци и глоби, сметки, които в Швейцария незнам дали ги има/. Ситуацията наистина е интересна, но не защото казвам нещо ново, ами защото в един миг няма към кого да се обърнеш, а си примерен гражданин, който си плаща всичко. Какво излиза, накрая, че Гражданската Застаховка е 101% ненужна /даваме пари пак на някой да си строи хотел и утре да му бачкаме :)), много рядко, може би ще ти помогне. И то как? Даваш 200-250 за гражданска /дори и по-слаба да ти е колата, по малко да дадеш, под 130лв не падаш/, а ако стане нещо незнам дали парите, които ще ми дадат - ''барим кастфон да си купя''. Слагайте Каско, който няма де / и аз нямам и а трябва да правя, че е ужас/, че поне много нерви и бягне да няма.
Сподели другаде

Разгледай тук, казусите са обяснени пределно ясно. В твоята ситуация си търсиш обезщетението от застрахователната компания, към която имаш сключена застраховка "ГО". Тяхна работа си е да си приберат парите от виновния водач, теб това не те интересува.
Сподели другаде

Разгледай тук, казусите са обяснени пределно ясно. В твоята ситуация си търсиш обезщетението от застрахователната компания, към която имаш сключена застраховка "ГО". Тяхна работа си е да си приберат парите от виновния водач, теб това не те интересува.

Съгласен съм с тебе, но ченгето вика, че щом нямал манго Гражданска, нищо не може да се направи. Авера ми му казал - ''Знам за какво плащам винетка..., но гражданска за какво? И ченгето му казал - ''Млъквай, много взе да знаеш''. Човека си търси правата, но уви. Мислих си много над ситуацията, тъй като ако бе станала върху мен, незнам как щях да реагирам, и какво да сторя.

Много ти благодаря за линка, доста търсих, но не намерих. Мисля че ще ми свърши добра работа.

Сподели другаде

Тотална неграмотност!

Задължителната застраховка гражданска отговорност покрива имуществени и неимуществени вреди които ВИНОВНАТА страна е причинила на други (трети) лица. Ако виновния няма, то му се слага акт за нямането, щетата, която е направил се изплаща от гаранционния фонд, а вече той има регресен иск към причинителя на щетата. Направиха я задължителна ако собственика на някоя таратайка (предимно) удари някое скъпо возило да не остане без жилище, което да послужи за покриване на щетата. И да печелят застрахователите, естествено.

КАСКО е ДОБРОВОЛНА застраховка, която покрива щети по собствено МПС. Без значение дали причинени сам, от друг виновник или външно събитие, например буря. Вижте си клаузите в полицата.

В случай че имате КАСКО, и не сте виновен за ПТП може по избор да получите обезщетение или по него, или по ГО на виновника. Препоръчвам второто, т.к. при първия вариант се намалява застрахователната стойност на МПС и следващия път, дори при тотална щета ще получите по-малко.

За изплащане на щета по ГО се търси застрахователя на виновната страна, а не твоя.

За случая с "приятелчето" просто поднасяш невярна информация (меко казано). Няма да вземе пари ако е виновна страна или е употребил алкохол. КАТ не може да кажат "за какво сте ги викали", това им е работата. И не им е работа да се занимават с КАСКО. Те трябва да установят има ли ГО и да издадат протокол, на база на който застрахователите изплащат щета.

Сподели другаде

Тотална неграмотност!

Задължителната застраховка гражданска отговорност покрива имуществени и неимуществени вреди които ВИНОВНАТА страна е причинила на други (трети) лица. Ако виновния няма, то му се слага акт за нямането, щетата, която е направил се изплаща от гаранционния фонд, а вече той има регресен иск към причинителя на щетата. Направиха я задължителна ако собственика на някоя таратайка (предимно) удари някое скъпо возило да не остане без жилище, което да послужи за покриване на щетата. И да печелят застрахователите, естествено.

КАСКО е ДОБРОВОЛНА застраховка, която покрива щети по собствено МПС. Без значение дали причинени сам, от друг виновник или външно събитие, например буря. Вижте си клаузите в полицата.

В случай че имате КАСКО, и не сте виновен за ПТП може по избор да получите обезщетение или по него, или по ГО на виновника. Препоръчвам второто, т.к. при първия вариант се намалява застрахователната стойност на МПС и следващия път, дори при тотална щета ще получите по-малко.

За изплащане на щета по ГО се търси застрахователя на виновната страна, а не твоя.

За случая с "приятелчето" просто поднасяш невярна информация (меко казано). Няма да вземе пари ако е виновна страна или е употребил алкохол. КАТ не може да кажат "за какво сте ги викали", това им е работата. И не им е работа да се занимават с КАСКО. Те трябва да установят има ли ГО и да издадат протокол, на база на който застрахователите изплащат щета.

Жалко, че не вярваш. Не че имам зор да те карам да вярваш, но е така както съм го написал. Никой не е бил пиян.

Сподели другаде

Coojoe_213,

Въпросът е не във вярването, а в непознаването на правата и задълженията си като застраховано лице.

Както правилно каза Филипов, в най-лошия случай можеш да си получиш парите от Гаранционния фонд(питай за това застрахователя си), стига да не забравиш да извикаш Полицията и те да направят акта, което си е тяхно задължение.

Сподели другаде