Jump to content

Въпрос за забиване на компютър

Препоръчан пост

Здравейте на всички.

Значи от 1 година насам компютърът ми започна да забива през неопределен период от време и до ден днешен не мога да разбера от какво може да е носил съм го поне на 5 сервиза и нищо не можаха да открият преди това съм преинсталирвал Уиндолси форматирвал съм всичко квото се сештах съм направил някой ако може да помогне да пише :(

Сподели другаде

Каква ти е ОС-а?

Опиши компютърната конфигурация. Какво ти е захранването? Температура? Драйвери?

P.S. В българския език има и "ъ", "щ" и запетайки ... Опитай се да ги ползваш на място. ;)

Сподели другаде

CPU:Athlon 2600+ Barton

MB:Gigabyte GA-7N400S-L

RAM:2x512

AGP: nVIDIA GeForce 6600

HDD:Maxtor 80 gb

За захранването не съм сигурен , но мисля че беше Codegen 350W.Процесора обикновенно поддържа температура 60 градуса.ОС Windows XP Service pack 2.

Сподели другаде

За да бъдем полезни трябва повече информация. След като от толкова време го имаш този проблем вероятно можеш да кажеш: дали забиването настъпва при определени условия, или нещо което ти е направило впечатление, някакви грешки, инсталиран любим софтуер, който да е доста стар. Проблемът може да е от всичко. С повече информация бихме могли да свием периметра.
Сподели другаде

Значи имало е случаи ж които съм си мислел че вече е изчезнал проблема , понеже се е минавало седмица без да забие ,но просто изведнъж започва и може на интервал през 5 мин , през 2 часа различно. Другото което съм сигурен че не е поради прегряването на някоя част понеже ми се е случвало не 1 път като го пусна да забие след около 3-4 мин.Просто го прави през неопределен период може за 1 ден да забие 20 пъти или 1
Сподели другаде

Ако можеш да му свалиш капака и да погледнеш кондензаторите дали не са протекли или са се надули, виждал съм 2-3 дъна като твойто с избушени кондензатори, та за това...
Сподели другаде

Ако имаш възможност, пробвай с друго захранване. Твоето нещо ме съмнява.

Codegen са кажи-речи най-лошия избор, а и те имат кондензатори, които ти не виждаш само с отваряне на кутията.

Сподели другаде

Така и не стана ясно как точно забива компютърът.

Предполагам си инсталирал драйверите за дъното, включително и IDE драйвера към тях. Бих те посъветвал да го премахнеш и да видиш как ще се държи компютърът без него: иди в Add or remove programs, избери за премахване nVidia Drivers, в появилия се прозорец избери Remove only the following, постави отметка на SW IDE и кликни Remove. Ще ти поиска рестарт, на който се съгласи. Това е драйвер, който често прави невероятни мизерии и е твърде възможно той да причинява забиванията. Разбира се не е гаранция, че е от него.

Сподели другаде

Значи компютърат забива по следнич начин , "замръзва" картината мишката също не може да се движи , нищо не функционира докато не се рестартира. Инсталирал съм драйверите за дъното вкючително IDE сега го премахнах да видя какво ще стане.

P.S Не е от драйвера , преди малко заби :(

Сподели другаде

Възможно ли ти е да пробваш да поработиш под Safe Mode? По принцип е мъка, защото на практика драйвери не се зареждат и няма звук, няма интернет, няма почти нищо, но пък ако там се държи стабилно, значи проблемът ти е софтуерен и ще стесни кръга на възможните причини. В краен случай можеш да заредиш Safe Mode with Networking, за да имаш интернет, но тогава се зарежда мрежов драйвер и диагнозата няма да е максимално точна, макар че пак ще е повече от нищо.

Кажи и температурите на останалите компоненти, които имаш. Използвай EVEREST Ultimate. Много вероятно е видео картата ти да няма температурни датчици и да не се извеждат температурите й в EVEREST. В този случай е добре да пипнеш радиатора на самата карта и да кажеш доколко топъл/горещ е - дали можеш да си държиш ръката или не. Пипни и радиатора на процесора, за да видиш температурата там как е. Споменавам това за процесора, защото Gigabyte, и особено по-старите им дъна, са печално известни с ненадеджните си датчици за засичане температурата на процесора. Можеш да оставиш и компютъра без страничен панел на кутията, за да се види дали няма да спомогне за охлаждането и евентуално за решаване на проблема. Това разбира се в случай, че компютърът не ти е гаранционен и не е с някоя лепенка (макар че съдейки по конфигурацията, отдавна не би трябвало да е).

Конфигурацията овърклоквана ли е?

Кажи и напреженията как са, по възможност под натоварване. Можеш да дадеш един шот от основния екран на SpeedFan.

Като цяло е също доста вероятно и самото захранване да е проблем, но макар и да е Codegen, които се надпреварват с JNC в категорията "най-култов боклук", все пак може и да не е причинителят в случая.

Добавено: друго, което можеш да направиш, е да пуснеш тест с Prime95 - теглиш, разархивираш, стартираш, кликаш Just Stress Testing и в прозореца за избор на тест избираш In-place large FFTs и кликаш OK. Това ще стартира тест, който натоварва доста захранването и ако то е ахилесовата пета на компютъра, ще се издъни и системата ще забие, ако не веднага, то поне много скоро.

Сподели другаде

По принцип го държа с отворен панел за да сваля някой градус.Остава възможността да го пусна под Safe Mode както каза и да чакам.Дъното поддържа 34 градуса , HDD-то 29 градуса и видео картата 49.Няма овърклоквани части

speedFan.bmp

Сподели другаде

Захранващите напрежения са извън допустимите норми, особено +5V. Възможно е програмата или датчика да не отчитат вярно; можеш да провериш показанията на напреженията в BIOS или да ги измериш с волтметър.

На твое място бих сменил захранването с по-мощно (и по-качествено). След това могат да се направят тестове на паметта, твърдия диск, тестове за стабилност и т. н. т. Можеш още сега да стартираш някой натоварващ тест (например CPU Burn-in) и да следиш за евентуална промяна в напреженията или "забиване" на системата.

Сподели другаде