Sprint-Debugger Публикувано Април 28, 2008 Report Share Публикувано Април 28, 2008 Имам примерно 3 таблици - едната е главната, а другите 2 са второстепенни. В 2те таблици имам полета: "код", "име" и "цена" на продукт. В главната имам полета: "код на второстепенна табл.1", "код на второстепенна табл.2" и "цена". Искам цените от 2те таблици да се сумират в полето "цена" от главната. Ето я и уловката: в главната таблица, в "код на второстепенна табл.2" примерно не се въвежда стойност. Пробвах да изчислявам сумата чрез изчисляващо update query, но то изчислява сумата само там, където ги има и 2те стойности. Когата е само 1та стойност - нищо не изчислява. Как трябва да се напише формулата, за да работи или въобщае какво трябва да се направи? П.П. Надявам се да съм обяснил добре проблема Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Април 29, 2008 Report Share Публикувано Април 29, 2008 Приятелю, Sprint-Debugger, архивирай файла и го "закачи" тук, да видя с какво мога да помогна! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Април 29, 2008 Author Report Share Публикувано Април 29, 2008 Ето го проблемния файл: proekt_HELP_.rarВ description-a на главните таблици съм описал какво трябва да се пресметне. След като го архивирах, той стана 233,91кб (иначе е 3,58мб). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Април 30, 2008 Report Share Публикувано Април 30, 2008 Здравей, Sprint-Debugger, разгледах файла и схванах каква е целта, но по този начин няма да стане с update query. Причината е, че "зад" заявката стои SQL код и ако го разгледаш, ще видиш изрази от вида INNER JOIN, които съединяват таблиците. Тези съединения са обект на релационната алгебра и представляват Декартово произведение, а там където има нули в произведението ще се очаква резултати нули. Аз мисля, че такъв тип заявки няма да работят при таблици в които липсват елементи. Трябва да потърсим друг начин, само ми трябва малко повече време, защото Access-а не съм го поглеждал от доста време. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Април 30, 2008 Author Report Share Публикувано Април 30, 2008 Мислих си за варианта при, който на 1во място в малките таблички да се постави следното: код=00;име=0;цена=0,00лв , а в таблица PC автоматично да се задава тази нулева позиция. Но това със сигурност не е добър вариант (все пак проекта е за даскало, нали знаеш...) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Април 30, 2008 Report Share Публикувано Април 30, 2008 Аз мисля, че трябва да се откажем от идеята с ъпдейтващата заявка и да минем на някакъв друг вариант. Ако не ти представлява трудност и ако имаш желание може и чрез ЛС да ми кажеш цялото задание, за да видим какви са изискванията. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Май 1, 2008 Author Report Share Публикувано Май 1, 2008 Еми задачата е да се направи проект на MS Access за даскалото. Темата е по избор, а аз реших да направя база данни за фирма, продаваща компютри. Просто трябва в таблица PC да се изчислява сумата за конкретното PC, a в таблица "Продажби" получената сума да се умножава по броя (заявени конфигурации) и да се прибавят примерно 10лв за доставка (ако я има). Проблема идва от там, че човек примерно към конфугурацията не желае да си купи монитор примерно и когато в полето за монитор не е отбелязано нищо, сумите не се изчисляват. Няма значение как ще се направи, важното е да стане по-скоро Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Май 1, 2008 Report Share Публикувано Май 1, 2008 Замисълът ти ми е ясен. Щом нещата са така, ще търсим начин за реализация - до 7-ми има време. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Май 3, 2008 Author Report Share Публикувано Май 3, 2008 Измисли ли нещо harhal ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Май 4, 2008 Report Share Публикувано Май 4, 2008 Изпратил съм ти ЛС, получи ли го? Ако не си, дай е-мейл, за да изпратя един файл - база от която можеш да извлеш доста идеи. Съжалявам много, но не ми остава време, доста съм зает с други работи. Помисли по въпроса за друг начин за преструктуриране на данните, така както са разделени няма да ти свършат работа. Базата, която искам да ти изпратя е учебна и може да те научи на много неща. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост