stanilabg Публикувано Април 16, 2008 Report Share Публикувано Април 16, 2008 Искам да си увелича паметта на компа, от 512 на 1024 (поне), затова бих желал за съвет. В момента имам показаната на снимката. Мога ли да сложа DDRAM2? Има ли значение дали са еднакви модели двете памети (PQI, Apacer, Kingstone ....)? Т.е. трябва ли да са един модел? На какво да обърна внимание?Каква е разликата между долу описаните? Kingstone:1GB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM, Standard 128M X 64 Non-ECC 800MHz 240-pin Unbuffered DIMM (SDRAM-DDR2, 1.8V, CL5)Kingstone:2x1GB Kit 667MHz DDR2 PC2-5300 Non-ECC DIMM, Standard 128M X 64 Non-ECC 667MHz 240-pin Unbuffered DIMM (SDRAM-DDR2, 1.8V, CL5)Kingstone:2GB 800MHz DDR2 Non-ECC CL6 DIMM, Standard 256M X 64 Non-ECC 800MHz 240-pin Unbuffered DIMM (SDRAM-DDR2, 1.8V, CL6) Цените са по реда на описанието: 30 лв; 50 лв; 50 лв; Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
blood Публикувано Април 16, 2008 Report Share Публикувано Април 16, 2008 ДДР2 не може с ДДР1 Не съм ли компетентен и изчерпателен Сериозно, за да се увериш, виж това. И на колкото и мегахерци да ти е новата рам платка, всички ще вървят на тази, която ти е сегашната / с уговорката, че новата рам е на повече мегахерци /Пише, че сегашната ти е на 200, а ако новата ти е 800.. прави си сметка. Затова, ако не греша / изчакай съветите на по-компетентните / по-добре е да продадеш тази и да купиш кит / 2х1гб / примерно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 16, 2008 Report Share Публикувано Април 16, 2008 Не можеш да поставиш DDR2 памет на текущото ти дъно. Не е задължително паметите да са на еднакъв производител и еднакъв модел, но е желателно, заради самите дънни платки. Някои дъна са по-капризни към RAM паметта и смесването на различни марки може да доведе до нестабилна работа. По принцип при правилна настройка в BIOS-а нещата се оправят, но все пак е добре, ако новата банка RAM е същата марка и дори модел. Освен това ще трябва да внимаваш да не поставиш втората банка в слот, където ще се активира Dual Channel режима. На Socket A платформи (каквато явно е твоята) полза от Dual Channel на практика няма. А ако паметите са различни, системата съвсем ще се дестабилизира. В кои слотове да се поставят паметите, за да работи или не работи системата в двуканален режим, пише в книжката към дъното. Разликите в дадените от теб памети са в поддържаните от тях честоти, тайминги и количество. Първата е само 1GB, докато другите са 2GB, като втората е комплект (2х1), за да е сигурен двунакалният режим. Той (комплектът) е и с по-ниска максимално сертифицирана скорост (667MHz). Таймингите на първите две памети са малко по-ниски, което е по-добре по-скоро на теория отколкото на практика.Разбира се нищо за тези памети не те касае, защото не можеш да ги ползваш на твоето дъно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Април 16, 2008 Report Share Публикувано Април 16, 2008 Кажи модела на дъното - възможно е да поддържа по-новия стандарт DDR2 и тогава най-добрият (по отношение на производителността) вариант ще бъде да продадеш сегашната памет и да вземеш DDR2. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 16, 2008 Report Share Публикувано Април 16, 2008 Кажи модела на дъното - възможно е да поддържа по-новия стандарт DDR2Socket A хибридно дъно? Може да изоставам, но все пак не знам такива. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Април 16, 2008 Author Report Share Публикувано Април 16, 2008 Не можеш да поставиш DDR2 памет на текущото ти дъно. Не е задължително паметите да са на еднакъв производител и еднакъв модел, но е желателно, заради самите дънни платки. Някои дъна са по-капризни към RAM паметта и смесването на различни марки може да доведе до нестабилна работа. По принцип при правилна настройка в BIOS-а нещата се оправят, но все пак е добре, ако новата банка RAM е същата марка и дори модел. Освен това ще трябва да внимаваш да не поставиш втората банка в слот, където ще се активира Dual Channel режима. На Socket A платформи (каквато явно е твоята) полза от Dual Channel на практика няма. А ако паметите са различни, системата съвсем ще се дестабилизира. В кои слотове да се поставят паметите, за да работи или не работи системата в двуканален режим, пише в книжката към дъното. Разликите в дадените от теб памети са в поддържаните от тях честоти, тайминги и количество. Първата е само 1GB, докато другите са 2GB, като втората е комплект (2х1), за да е сигурен двунакалният режим. Той (комплектът) е и с по-ниска максимално сертифицирана скорост (667MHz). Таймингите на първите две памети са малко по-ниски, което е по-добре по-скоро на теория отколкото на практика.Разбира се нищо за тези памети не те касае, защото не можеш да ги ползваш на твоето дъно. Ако те разбирам добре, не мога да сложа DDR2 памет дори в вариaнта на Крадец на рози, като отстраня сегашната и я заменя с 2 GB DDR2? Кажи модела на дъното - възможно е да поддържа по-новия стандарт DDR2 и тогава най-добрият (по отношение на производителността) вариант ще бъде да продадеш сегашната памет и да вземеш DDR2. Такъв: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Април 16, 2008 Report Share Публикувано Април 16, 2008 Ако става въпрос за K8N Neo Platinum, наистина не можеш да използваш DDR2 памет. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 16, 2008 Report Share Публикувано Април 16, 2008 Ако те разбирам добре, не мога да сложа DDR2 памет дори в вариaнта на Крадец на рози, като отстраня сегашната и я заменя с 2 GB DDR2?Да. Проблемът не е, че сегашната памет пречи, а че просто не можеш да монтираш DDR2 памет на дъното. Различни стандарти са. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Април 16, 2008 Author Report Share Публикувано Април 16, 2008 Ако става въпрос за K8N Neo Platinum, наистина не можеш да използваш DDR2 памет.Така че, остава единственият вариянт, който има тук, а той е: DDRAM 1GB PQI 400 CL3 цена около 45 лв. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Април 17, 2008 Author Report Share Публикувано Април 17, 2008 Имам още един въпрос: Може ли едната да е 200 MHz (сегашната), а другата (новата) 400 MHz? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 17, 2008 Report Share Публикувано Април 17, 2008 Мисля, че бъркаш честотите. Смесваш основните FSB честоти с реалните. Текущата ти памет работи на 200MHz шина (FSB), а реалната й ефективна честота е двойна (Double data rate bus). DDR паметите стигат до максимум 200MHz FSB. Като казваш 400MHz за новата всъщност имаш предвид реалната честота. Тя ще си работи на 200MHz така или иначе. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Април 17, 2008 Author Report Share Публикувано Април 17, 2008 Мисля, че бъркаш честотите. Смесваш основните FSB честоти с реалните. Текущата ти памет работи на 200MHz шина (FSB), а реалната й ефективна честота е двойна (Double data rate bus). DDR паметите стигат до максимум 200MHz FSB. Като казваш 400MHz за новата всъщност имаш предвид реалната честота. Тя ще си работи на 200MHz така или иначе. Т.е. няма да има проблем с съвместимоста на по горе показаната - DDRAM 1GB PQI 400 CL3 и сегашната ми? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 17, 2008 Report Share Публикувано Април 17, 2008 Ако дъното не е прекалено капризно и/или се настри в BIOS както трябва, не би трябвало да има проблеми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stanilabg Публикувано Април 19, 2008 Author Report Share Публикувано Април 19, 2008 Вчера бях в сервиза, кадето ми сложиха новата памет - DDRAM 1GB PQI 400 CL3. За сега върви добре. Интерсното е, че и старата памет била 400 MHz. Не бях поглеждал в книжката до сега. Информацията, че е 200 MHz, я имам от Everest. Същото показва и за новата. Каде може да е проблема, разминаването? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 19, 2008 Report Share Публикувано Април 19, 2008 Определено не си прочел какво писах. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост