Jump to content

Проблем: Мултисесии на DVD-дискове

Препоръчан пост

Имам следния проблем - инсталирал съм Nero 7.10.1.0, но не мога да записвам никакви DVD-дискове на мултисешън. Опитах с други програми - с някои ми разрешаваше да записвам само DVD-/+R на мултисешън, а с други - като CyberLink Burning Suite Deluxe Edition - Power2Go 6 и NTI CDDVD 7 ми позволяват всякакви DVD-дискове да записвам на мултисешън, но пък с тях не мога (или по-точно не зная как) да използвам LightScribe. Проблеми с мултисешън дискове с предишната ми записвачка Pioneer DVDRW не съм имал, само че тя се повреди, което е вече друга тема. И мисля, че тогава бях с друга версия на Nero, но коя точно :lookaround: .

Сегашната ми записвачката е Asus DRW-1814BLT, SATA, а операционната система Windows XP Pro Student Edition SP2 Int. 02.2008.

Ако може да ми помогне някой със съвет как да отключа опциите за мултисешън с Nero или пък как да използвам мултисешън и LightScribe с някоя друга програма. Въпреки, че съм свикнал с Nero и не бих желал да го сменям, но ако се налага...

Сподели другаде

Nero няма нужда от отключване на опции. Когато започваш запис в Nero Burning ROM (препоръчвам го пред Nero Express модула), го започваш в режим Start Multisession Disc, а всеки следващ запис с Continue Multisession Disc (ако не се бъркам за точните наименования на опциите, понеже отдавна зарязах Nero). Това трябва да е достатъчно. Ако не става, кажи точно какво се изписва като грешка. Ако искаш можеш да пробваш и последната версия от 6-тото поколение на Nero (за момента е 6.6.1.15c), която според мен е последната що-годе сносна версия на Nero и бележи началото на краха за швабите.

Записът няма нищо общо с LightScribe. Няма никакво значение с коя програма записваш даден диск и в какъв режим и с коя програма ползваш LightScribe функцията. Можеш да ползваш две напълно самостоятелни програми за запис и LightScribe гравиране.

Сподели другаде

Start, Continue и No Multisession са активни и мога да ги избирам, но в последното меню Burn опцията Write method остава на Disc-at-once и то НЕАКТИВНА (!). Няма как да превключа на Track-at-once. Ако намеря начин, почти съм сигурен, че това ще оправи нещата. Проблемът е с всички DVD-дискове и само при тях, при CD-R/CD-RW няма проблеми с мултисешън - там всичко си работи както трябва. С други две програми - NTI CD & DVD-Maker 7 и CyberLink Burning Suite Deluxe Edition - Power2Go 6 всичко работи добре и мога да правя мултисешън всякакви DVD-дискове - DVD-/+R и DVD-/+RW. Все още не съм опитал друг софтуер, за да видя какво ще покаже.

Когато съм с Nero не ми е нужна друга програма за LightScribe. Не ми допада варианта да инсталирам два или повече софтуера за запис на дискове, първо - защото има случаи, в които различните софтуери си създават взаимно проблеми от несъвместимост, и второ - не искам да си пълня компа само с програми за запис, би трябвало една програма да върши всички тези неща и при положение, че Nero има тези опции, бих желал да го настроя него. При това на компа имам достатъчно количество друг софтуер - за видео, аудио и графична обработка, офис, уеб-дизайн и 3D, с който си върша работата и си изкарвам прехраната.

Пишеш, че си зарязал Nero, а каква програма за запис на дискове ползваш в момента?

Сподели другаде

Нормално е Write Method опцията да е сива - DVD дискове могат да се записват само в Disc-At-Once режим. Независимо от какъв софтуер. Това не пречи на многосесийните дискове. Ако избереш Start Multisession disc, после опцията Finalize DVD не е отметната, а ако избереш No Multisession, после Finalize DVD е отметната. Всичко е напълно в реда на нещата.

Освен това не виждам какъв е проблемът и да се ползват две различни програми за различни дейности. Аз пък например мразя пакети, които предлагат колкото се може повече функции на едно място. По принцип програмите за запис не си пречат една на друга, а и има програми като SureThing CD/DVD Labeler, които са проектирани специално за LightScribe.

Сподели другаде