Jump to content

Ъпгрейд на компютъра

Препоръчан пост

Искам да подобря някои неща в компа ми-да сложа още 512МВ Рам(сега е с 512МВ DDR 400),отделна видео-карта(сега съм с вградена GF 6100) и ако може леко да кача процесора(сега ми е на 1.6MHz AMD Sempron 2800+,s.754 BOX).Обаче ме интересуват две неща:първо-след ъпгрейда или преди него да направя преинсталация на операционната система,второ дали ще имам проблем със захранването(Fortron ATX-350PNF/350W) след като вкарам навите неща,защото сега машината работи супер тихо и безпроблемно.
Сподели другаде

Общо взето лек ъпгрейд не е изгоден откъм съотношение цена/производителност. По-удачно е да направиш доста по-пълен ъпгрейд. Независимо от това какво ще направиш, е редно да имаме информация с какъв бюджет разполагаш и за какво ще се ползва компютъра.

Ако направиш лек ъпгрейд, захранването ще е достатъчно. Ако решиш да направиш по-сериозен ъпгрейд, няма да е.

Преинсталация се прави СЛЕД ъпгрейда (разбира се зависи и какъв е той). При добавяне на още RAM, смяна на процесор или смяна на видео карта например, преинсталация не е нужна. При смяна на твърд диск или дъно обаче на практика е задължителна. Няма логика да се прави преинсталация ПРЕДИ ъпгрейд.

Сподели другаде

Общо взето лек ъпгрейд не е изгоден откъм съотношение цена/производителност. По-удачно е да направиш доста по-пълен ъпгрейд. Независимо от това какво ще направиш, е редно да имаме информация с какъв бюджет разполагаш и за какво ще се ползва компютъра.

Ако направиш лек ъпгрейд, захранването ще е достатъчно. Ако решиш да направиш по-сериозен ъпгрейд, няма да е.

Преинсталация се прави СЛЕД ъпгрейда (разбира се зависи и какъв е той). При добавяне на още RAM, смяна на процесор или смяна на видео карта например, преинсталация не е нужна. При смяна на твърд диск или дъно обаче на практика е задължителна. Няма логика да се прави преинсталация ПРЕДИ ъпгрейд.

Аз ползвам компютъра главно за Интернет,обработка на ведео и снимки(свалени от моб.телефон,камери,цифр.апарати).Искам за въдеще да се пробвам с някои програми за 3Д анимация.Гледам обаче да не се хварлям на много тежки приложения и програми.Обаче съм запален по ФИФИ сега и малко ме притеснява от игрите да не ми замине дъното.

Сподели другаде

Какво значи това 2800+ на АМД процесорите-до каква честота ли работят?Възможно ли е в отделни моменти да работи на по висока от това 1.6ГХц което ми показва в Система?Около 200 лв. +- 50 лв
Сподели другаде

"2800+" означава, че въпросният процесор е еквивалентен на процесор на Intel на 2800MHz от същия клас. Може и да работи на повече, ако се овърклокне, но това крие рискове и е повече за напреднали/ентусиасти, отколкото за средностатистически потребители.
Сподели другаде

"2800+" означава, че въпросният процесор е еквивалентен на процесор на Intel на 2800MHz от същия клас. Може и да работи на повече, ако се овърклокне, но това крие рискове и е повече за напреднали/ентусиасти, отколкото за средностатистически потребители.

Между другото аз откакто съм го взел компа(1.5 г.) не съм го преинсталвал,но тои си работи добре.Долу горе на колко време трябва да се преинсталва системата?

Сподели другаде

Аз ползвам компютъра главно за Интернет,обработка на ведео и снимки(свалени от моб.телефон,камери,цифр.апарати).Искам за въдеще да се пробвам с някои програми за 3Д анимация.Гледам обаче да не се хварлям на много тежки приложения и програми.Обаче съм запален по ФИФИ сега и малко ме притеснява от игрите да не ми замине дъното.

Програмите за 3Д анимация, с които въдеще искаш да пробваш обработка на снимки от моб.телефон или цифр.апарати имат системни изисквания. Запознай се на място.

Играй си ФИФИ. Дъното ще замине, ако му "узреят" кондензаторите, от ФИФИ това не очаквай. Радвам се, че няма да се хварляш на много тежки приложения и програми.

Вградена GF 6100 ми говори, че си с mATX дъно. Подобни дъна са спънати и не предлагат съществено качване на процесора.

Гледай новата рам памет да се стикова с старата.

Сподели другаде

Програмите за 3Д анимация, с които въдеще искаш да пробваш обработка на снимки от моб.телефон или цифр.апарати имат системни изисквания. Запознай се на място.

Играй си ФИФИ. Дъното ще замине, ако му "узреят" кондензаторите, от ФИФИ това не очаквай. Радвам се, че няма да се хварляш на много тежки приложения и програми.

Вградена GF 6100 ми говори, че си с mATX дъно. Подобни дъна са спънати и не предлагат съществено качване на процесора.

Гледай новата рам памет да се стикова с старата.

А иначе кои типове игри са коварни за вградено видео или зависи от видеото дори и да е вградено?

Сподели другаде

А иначе кои типове игри са коварни за вградено видео или зависи от видеото дори и да е вградено?

Не играя игри.

Тук се коментира една програма. Изтегли я. Инсталирай я и кажи какъв модел е дъното и рам паметта. За коварните игри и кое от какво зависи после.

Сподели другаде

Какво имаш предвид под "коварни"?

Имам предвид че могат да натоварят прекалено видео-картата и да се прецака дъното както моята е вградена например.А иначе около 200-250 лв мога да дам за ъпгрейд.Ще стигнат ли за нещо съществено?

Сподели другаде

Няма игра, които да скапят по някакъв начин дъното, видео картата или който и да било хардуер. Ако хардуерът не е достатъчно мощен, играта ще насича или няма да стартира въобще.

За толкова пари според мен можеш да си смениш процесора и да добавиш още памет или да вземеш някоя по-добра видео карта, но и двете неща според мен биха били затваряне на пари. Т.е. оставам на позицията си, че е по-добре да посъбереш една по-голяма сума пари и да направиш скок напред, вместо просто крачка, защото каквото и да смениш сега, то няма да е изгодно ценово - старите компоненти се намират по-трудно и са по-скъпи, защото са по-редки.

Сподели другаде

Имам предвид че могат да натоварят прекалено видео-картата и да се прецака дъното както моята е вградена например.А иначе около 200-250 лв мога да дам за ъпгрейд.Ще стигнат ли за нещо съществено?

След като си ФИФИ играч най-разумното е да се отървеш от сегашния комп и да си купиш според бюджета нещо по-актуално. Продаваш си компа за толкова, колкото дават за него. Да речем 150 лв и твоите 250 лв стават 400лв. Тогава може да се целиш в:

AM2 3600 X2 DUAL CORE 64BIT процесор

1024MB DDR II 667/800 Mhz памет

160GB SATA2 7200 RPM 8MB диск

GeForce 7ххх

бюджетно дъно

бюджетна писалка

Примерна такава АМD конфигурация ще задоволи претенциите и ще направи ъпгрейда истински.

Успех

Сподели другаде