Night_Raven Публикувано Април 3, 2008 Report Share Публикувано Април 3, 2008 Новината не е прясна, та пареща, но все пак: Да отпадне задължителното усвояване на книжовния български език от Държавните образователни изисквания /ДОИ/ предлага проектозакон на МС за промени в Закона за народната просвета. Това предизвика гнева на академичната общност на СУ, която се обяви против отмяната на т. 4 от чл.16 на закона. В писмо до председателя на НС, премиера Станишев и министър Даниел Вълчев преподавателите предупреждават, че предложението влиза в категорично противоречие с чл. 3, глава първа на Конституцията на Република България: "официалният език на републиката е българският". Мотивите за предложението са несъстоятелни, защото е абсурдно да се намерят аргументи в защита на законодателно решение, което поощрява незачитането на официалния език на Република България и Конституцията й. Отмяната на т. 4, чл. 16 обезсилва действието на т. 2 и т. 3 от същия член за общообразователния минимум, учебния план и учебното съдържание. В случай, че ДОИ не се отнасят до усвояването на книжовния български език, то българският език престава да бъде основен учебен предмет. Премахването на т. 4 означава, че може да не се учи български, а друг език, защитен от закона.Източник на текста: bgnet.info Това е колкото за информация. Сега е ред на същността: петиция против закона Надали ще постигне много, но е по-добре от нищо. Малко лаконично се изказвам, но в момента съм леко в транс от поредната титанична глупост, която се случва, и малко не намирам думи (а може би и желание, че се ядосвам още повече) да напиша нещо по-обемно и подробно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
coojoe_213 Публикувано Април 3, 2008 Report Share Публикувано Април 3, 2008 Аз съм чист българин, и приемам такива неща много навътре. Темата просто е без никакъв коментар. Това е абсурдно, но напълно реално. Стана жив циганизъм, само се обсъжда по телевизии, интернет, говорим си с приятели, псуваме, а нещата си вървят и затъваме, направо сме затънали вече. Хората правят на нашия гръб кинти, а ние пак се ослушваме и псуваме. Това е поредния случай, от който зависи как ще вървим и за напред, особено нашите деца. Едните искали задължителен 1-ви клас от 6год. възраст, сравняват как било на запад (започвали децата от 4 год. възраст), а никой не обръща никакво, ама никакво внимание, системата как е. Най-лесно 200 човека ''царвули'' да променят и предлагат закони. Уж народа управлява държавата - ''хахахаха'', поредната глупост. Жива трагедия си е това. Юркат на от всякъде. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Април 3, 2008 Report Share Публикувано Април 3, 2008 Лелееееее тия са се побъркали... Не ми стига че в университета ги търпя нон стоп, ами сега да вземат и да го озаконят.... просто вече напълно подкрепям Фънки от Music Idol - "Живеем в Абсурдистан" Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dr. Epstein Публикувано Април 3, 2008 Report Share Публикувано Април 3, 2008 Българският език е като Кунг-Фу. Владеят го само майсторите.Може би законотворците мислят за малцинствата в България. Да замажат езиковата пропаст между тях и тези владеещи български език. В Пазарджик например по улиците спокойно можеш да срещнеш следните етноси: цигани, роми, къкъли, калайджии, мангали, бургаджии, помаци, турци. Лелееееее тия са се побъркали... Не ми стига че в университета ги търпя нон стоп, ами сега да вземат и да го озаконят.... просто вече напълно подкрепям Фънки от Music Idol - "Живеем в Абсурдистан"Лелеее, тези са се побъркали. Не ми стига, че в университета ги търпя нон-стоп, ами сега да вземат и да го узаконят..просто вече напълно подкрепям Фънки от "Music Idol" - "Живеем в Абсурдистан". Що така бе Миме? За кой университет иде реч? Колко разлики видя след твоя цитат? Четейки по форумите писаниците на хероиновото поколение ме кара да си припомня матурата по литература. Джордан Джовкофф духа 40 свещи на тортата и създава персонажа на Питър Моканина в авторската творба "Along the wire". Нуждата да жъна знания ме застави да изкарам 6 и това е причина да помня култова фраза на Питър Моканина в края на безсмъртната творба : "My Lord, how much pangs има на тоя свят, Боже!" Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Филипов Публикувано Април 4, 2008 Report Share Публикувано Април 4, 2008 Преписано от: http://comexgroup.com/forums/index.php?showtopic=32492 Може и да сте прочели, но може и да не сте. Досегашното положенине на ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА последно изм. ДВ. бр.113 от 28 Декември 2007г... Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания се отнасят за: 1. предучилищното възпитание и подготовка; 2. степента на образование, общообразователния минимум и учебния план; 3. учебното съдържание; 4. усвояването на книжовния български език; 5. системата за оценяване; 6. професионалното образование и обучение; ...И сегашната подготвена поправка Проект на ЗАКОН за изменение и допълнение на Закона за народната просвета от 29 Януари 2008... § 1. В чл. 4а се създава ал. 3: „(3) Алинея 2 не се прилага за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити по чл. 24.” § 2. В чл. 16 т. 4 се отменя. § 3. В чл. 17, т. 4 цифрата 4 и запетаята след нея се заличават....С други думи усвояването на българси език в държавните заведения не е задължение . Едва ли не свободно избираема подготовка.А ако разгърнем КОНСТИТУЦИЯ на Република България ще видим :..Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания.(2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.... След известно време ще трябва май да се промени член 3-ти понеже се е наложило поради обстоятелствата и ще отпаднат член 1 ал (3) и член 2 пак поради неясни причини. Интересно защо никъде по медиите не се казва нищи ( или поне много бързо е прелетяло и не съм чул нищо. Само по блоговете и от човек на човек се прехвърля информация за това . В Софийския университет възмутени - депутатите отменят българския език в училищеОтменят българския език като задължителен за усвояване в училищата?! И още нещо: Запявка Отдолу иде джип "Мицубиши" със яка броня, с прозорци скришни. Всички по пътя той изпреваря. - Но на кого е? Кой ли го кара? - Вълчо го кара. Свири и гази! - А във колата коя е тази? - Лиска е вътре. И много иска на мис-конкурса да стане миска. - Давай, Вълчо, и наддавай златна пара звънка - мис да стане твойта Лиска, гиздава и тънка! Не е виц, нито песен на Азис или друг чалга певец или певица .... (Из учебник по музика за III клас) http://www.standartnews.com/bg/article.php...;article=227646 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Castigado Pantockrator Публикувано Април 4, 2008 Report Share Публикувано Април 4, 2008 - Може и по - зле да е - казал оптимиста. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
coojoe_213 Публикувано Април 5, 2008 Report Share Публикувано Април 5, 2008 Представяте ли си някаква кметица (Туркиня) забранила незнам къде в България, да празнуват Великден, да боядисват яйца и незнам си още какво. Е туй какво е, на какво прилича? Мангалите скоро време ще ни превземат, чудесия. Може да прочете подробно тук Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dr. Epstein Публикувано Април 5, 2008 Report Share Публикувано Април 5, 2008 Работата хич не е розова. Истината е много къдрава и изхода виждам в Чък Норис. Той направи усмивката на Мона Лиза и ако Батман, и Йода се бият, победител е Чък Норис. Имам приятели в степите на Стара Загора и те се жалват, че в магазина не им продават хляб, ако не помолят на турски. Успокоявам ги, че сега е полезно да се знае източен език. Нещо повече-учителката ми по литература ме убеждаваше, че турския бил звучен и лесен език, бил повече от (модерния днес да се знае) английски. Да, този който се усети да внесе вазелин и потури ще направи удар, да не забравя гети и цървули. Да си призная, слушайки турци им схващам мохабета. Бахур, пача, турлюгювеч, тенджера, серсем,бунак, байряк, чардак, кър, кадъна са турцизми в българския. Дискавъри и днешната преса носят лоши хабери, като добавим и мусю Нострадамус-днешното поколение го чака голям напън. Професор Щенмайер предсказва свършека на света след 38 години. Глобалното затопляне, изчерпан нефт, войни за питейна вода и ала-бала. По-мрачна е прогнозата за Балканите. Шиптърите са се натаралежили. Гърция притиска Македония за името и в един слънчев ден България ще води война с Албания. Това днешен "Новинар" изтипоса. Гърция ще се намеси, но племето на Мемет Доган отвътре ще отвърне на удара и Турция ще дойде с лорд Вейдър. Ще стане голямата патаклама и вече не се знае. Ще трябва да се молим на Чък Норис, защото всички обичат Реймънд, освен Чък Норис, а още Чък Норис няма кръв. Той е пълен с магма. Казват, че корените му били български и затова бил кибритлия. За мен Ботев е знаме, а Левски апостол. Ако не помните всъщност кой е Чък Норис, то вие не сте мечтали за видео VHS и сте много млад. Динозаврите погледнали веднъж Чък Норис накриво. Само веднъж! Този филм съм гледал поне 100 пъти, докато науча туката му, накрая лентата се сдъвча. Кога бях на вашите години филмите за Чък Норис бяха табу, но табу се оказа една фраза на Васил Кунчев: "Когато се съберат много българи на едно място, работата се олайняйва". Погледнете само. Миналата година в България са сключени 30 000 брака и са станали 15 000 развода, отделно 45 000 аборта и 34 000 отрицателен прираст. Краските се сгъстяват от 770 000 хард емигранти. При тази ситуация е нормално да се мисли за малцинствата в бъдещ план. Има две мисли, които ме карат да се замисля. С приемането на България в ЕС, циганите в Европа най-после могат да намерят родина. Повторение на модела с евреите в Палестина. Това са думи на политик франсе, а те се имат за велика сила. Успокоение за такъв развой идват думите на Нострадамус, че чичкото с засечeния алаброс и вдигната дясна ръка за поздрав ще се прероди и ще поведе хорото. Аз мисля, че той сега е на 22 и е алпиец, или фламандец. В крайна сметка спасението на българския език се крие в машините. Програми "bg pravopis" за пример. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Април 5, 2008 Report Share Публикувано Април 5, 2008 Днес даваха предаването "Сеизмограф" по БТВ. Гост в началото беше проф. Божидар Димитров... Много думи се изказаха, повечето от които несъществени според мен.... За какво ви говоря??? Реших да ви направя съпричастни с това... http://rapidshare.com/files/105158039/MOV00008.3gp.html P.S. Моля не ме критикувайте (не много ) Клипа не е с много добро качество, защото е сниман с телефон и не е цял защото по законите на Мърфи в края почти ми падна батерията. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Април 6, 2008 Report Share Публикувано Април 6, 2008 .... И още нещо: Запявка Отдолу иде джип "Мицубиши" със яка броня, с прозорци скришни. Всички по пътя той изпреваря. - Но на кого е? Кой ли го кара? - Вълчо го кара. Свири и гази! - А във колата коя е тази? - Лиска е вътре. И много иска на мис-конкурса да стане миска. - Давай, Вълчо, и наддавай златна пара звънка - мис да стане твойта Лиска, гиздава и тънка! Не е виц, нито песен на Азис или друг чалга певец или певица .... (Из учебник по музика за III клас) http://www.standartnews.com/bg/article.php...;article=227646Да не би статията да е писана по-повод първи април, щото гледам че е от тази дата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост