ozic Публикувано Март 24, 2008 Report Share Публикувано Март 24, 2008 Купих си нов "Сата" твърд диск 500ГБ, но не ще да ми излиза като нова буква. Вързах го към дъното и към захранването, преместих джъмпера във всички положения, но пак не тръгва. Какво да правя??? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Март 24, 2008 Report Share Публикувано Март 24, 2008 След като инсталираш твърдия диск (включиш кабела за данни, захранващия кабел и се увериш, че се разпознава в BIOS) е необходимо да го разделиш на дялове и да ги форматираш. Ако работиш с Windows XP или Windows Vista операционна система, това може да стане с помощта на вградения в Windows инструмент Disk Management, който е част от snap-in модула Computer Management. При Windows XP се стартира от Start --> Control Panel --> Administrative Tools или чрез въвеждане на diskmgmt.msc в RUN. При Windows Vista може да стартираш Disk Management, като въведеш diskmgmt.msc в команден ред с повишени привилегии.Друг вариант е да използваш софтуер като Partition Magic, Acronis Disk Director или Paragon Partition Manager. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Март 24, 2008 Author Report Share Публикувано Март 24, 2008 Появи ми се нова буква, форматирах е, но ми "изяде" 35ГБ и сега диска ми 465ГБ. Защо се получи така и как да го разделя на 6 дяла? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 24, 2008 Report Share Публикувано Март 24, 2008 За изяденото пространство можеш да погледнеш този коментар.Този новият хард диск е допълнение към стария ти и в момента е напълно празен? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Март 24, 2008 Author Report Share Публикувано Март 24, 2008 Да. Празен е и пише 465ГБ. Видях коментара => няма връщане на загубеното. Благодаря за инфото. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Март 24, 2008 Report Share Публикувано Март 24, 2008 Появи ми се нова буква, форматирах е, но ми "изяде" 35ГБ и сега диска ми 465ГБ. Защо се получи така и как да го разделя на 6 дяла?Съвсем нормално е да ти "изяде" 35гб - всичко е въпрос на математика.Фокусирай се на онова, което ти остава.... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 24, 2008 Report Share Публикувано Март 24, 2008 То не е точно загубено. Просто никога не си го имал, защото ти не си купил РЕАЛНИ 500GB, а 500GB по начина, по който производителите на хард дискове смятат. Щом е празен, отвори Disk Management (Start -> Run -> diskmgmt.msc -> OK). Ако си създал Primary Partition (новият дял е в тъмно син цвят):1) десен клик върху дяла/харда -> Delete Partition... -> Yes;2) десен клик върху харда -> New Partition...;3) кликаш бутон Next >;4) избираш Extended partition и кликаш Next >;5) оставяш пълното количество пространство и кликаш Next >;6) кликаш Finish;7) преминаваш на стъпки 2) до 8) от долния списък. Ако си бил създал Extended Partition (дялът е в нормално син цвят):1) десен клик върху дяла -> Delete Logical Drive... -> Yes;2) десен клик -> New Logical Drive...;3) кликаш бутон Next >;4) кликаш бутон Next >;5) пишеш желания размер на дяла (в мегабайти) и кликаш Next >;;6) избираш коя буква да му се причисли (обикновено няма нужда да се променя) и кликаш Next >;7) в поле Volume label пишеш името на дяла (ако искаш), слагаш отметка на Perform a quick format, останалите настройки са както трябва и кликаш Next >;;8) кликаш бутон Finish;9) повтаряш стъпки 2) до 8) с останалото пространство в зелен цвят. Voila, имаш си нови дялове. И все пак е редно да спомена, че няма особен смисъл от много дялове, защото производителността на всеки следващ дял е по-ниска от на предходния. По принцип 3-4 дяла са достатъчни. Надали спадът в производителността ще е особено забележим, но все пак е добре да си наясно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Март 24, 2008 Author Report Share Публикувано Март 24, 2008 Новият диск искам да го разделя на 6 дяла, но не ми дава да го разделя на повече от 4. Защо? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 24, 2008 Report Share Публикувано Март 24, 2008 Не използвай Primary Partition, a Logical. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Март 24, 2008 Author Report Share Публикувано Март 24, 2008 Оправих се. Благодаря! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост