ozic Публикувано Март 18, 2008 Report Share Публикувано Март 18, 2008 Имам твърд диск, на който изхода е с 4 щифта. Купих си нов "Sata" диск марка "Seagate". В кутията имам 1 кабел само за дискове с 4 щифта, а новият ми диск е с някакви 3 плоски изхода. Как да свържа новият диск, да го сложа във режим "Raid" и да го разделя на 6 дяла, защото искам да си сложа втора ОС, която да е на новият диск, а другата ОС да си е на старият диск? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Март 19, 2008 Report Share Публикувано Март 19, 2008 Преди малко си скъсах дипломата, понеже нищо неможах да разбера от твоя пост, освен това, че си купил нов "Sata" хард и то Seagate.Останалите термини, които си използвал неможах да ги разбера... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Март 19, 2008 Author Report Share Публикувано Март 19, 2008 Ти ме . Почвам отначало :'( . Имам "АТА" диск, който е 80ГБ. Купих си нов "Сата" диск, който е 500ГБ. Изходите на двата диска са различни, а в кутията на компютъра имам кабел само за "АТА" диск, но това мога да го поправя, защото ще си купя преходник. Искам: 1. Да закача новият диск към компютъра и когато пусна "щайгата" да имам нова "буквичка" предоставяща ми 500ГБ. 2. Да разделя ноият диск на 6 дяла. 3. Да сложа втора ОС на вече раделеният диск и да имам две ОС. Като едната се простира на 80ГБ, а другата на 500ГБ и да не мога от едната да влизам в другата есвен ако не рестартирам компютърчето. 4. Да съм здрав, че да отида на европейско и да взема медал . Проблеми: 1. Не мога да разбера дали дъното ми поддържа "Сата" дискове. 2. "Сата" диска има три изхода и не знам откъде да извадя кабели за тях и къде да ги свържа. 3. Не знам какво е "РАИД", но някой ми писа, че трябвало така да си направя дисковете. 4. Проблеми много - решения малко! Въпроси: 1. Някой ще ми обясни ли подробно и илюстрирано как да се справя? 2. Скъсах се от ровене в интернет, но пак не разбрах как да проверя дали дъното поддържа "Сата" диск. Как да го направя? 3. Друго освен да Ви благодаря за информацията не мога да направя. Това достатъчно ли е? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Март 19, 2008 Report Share Публикувано Март 19, 2008 Кажи марка и модел на дисковете и дъното; кажи и какви други дискови устройства (CD, DVD...) имаш свързани към това дъно и с какви кабели разполагаш.Доколкото разбрах, дъното ти поддържа ATA дискове, имаш и ATA кабел, с който си свързал досегашния си диск; нямаш обаче конектор и кабел за SATA диска.Захранването ти има конектори за ATA устройствата, но не и за SATA. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tzwaro82 Публикувано Март 20, 2008 Report Share Публикувано Март 20, 2008 Какво ти е дъното? Марка и модел. Ако то няма вградена поддръжка на SATA ще се наложи да си закупиш един вид преходна платка- поставя се на свободен PCI слот, и на нея има конектори които служат за свързване с конектора за данни на диска. Нещо такова http://www.sunsway.com.hk/photo/pci-sata.jpgЦената им започва от 40лв. в зависимост от това колко конектора има, и кой стандарт поддържа SATA или SATA II. Сигурен съм, че диска ти ще работи след това (след като ти зареди системата), но някой друг да се произнесе за това, дали ще може на него да инсталираш ОС. То и вградената поддръжка на SATA в по-старите дъна прави проблем, пък с ползването на допълнителен хардуер - страх ме е да си помисля (може и да греша).Ако захранването ти не е пригодено за този вид дискове, ще се наложи да си вземеш и един преходник за захранването на новият диск.http://www.gadgetell.com/images/2007/05/newertech_sata_cables.jpgвляво- преходник за захранване вдясно- кабел за данни за SATAОтносно разделянето- качваш партишън меджик и цепиш на воля.Успех! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Март 20, 2008 Author Report Share Публикувано Март 20, 2008 Неумишлено съм ви заблудил. Ето ми ги компонентите: Motherboard:GA-8IG1000MK; HDD:80GB MAXTOR SATA/7200/8MB, а новият диск ми е: 500GB SEAGATE SATA2/7200/16MB. Малкият диск има такива изходи: А диска, който си купих има такива: 1. Разбрах, че трябва да си купя два кабела. Един червен и един цветен, но не знам къде да ги пъхна. А след като ги пъхна как да разбера дали съм ги закачил правилно и трябва ли да форматирам новият диск? 2. С тази програма "Партитишън меджик" се разделя диска на дялове, а след като го разделя може ли да изтрия програмата? 3. След като го форматирам и разделя как да направя, така че да си сложа две ОС като едната да е на диска 80ГБ, другата на диска 500ГБ и да не мога да влизам от едната в другата, т.е. за да вляза в другата да трябва да рестартирам компютъра? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
unknown Публикувано Март 29, 2008 Report Share Публикувано Март 29, 2008 дъното ти поддържа сата http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...?ProductID=1655провери в кутията на дъното ти за кабели! аз там намерих за моя сата хард, даже и в кутията на харда ми имаше! сега имам един свободен чифт кабели. за да разбереш къде да ги пъхнеш кабела от харда виж снимката на дъното си от линка ми. дай зуум ин долу в ляво! там има две червени плугчета така да ги нарека. в тях вкарваш кабела за данните. след това и за да го 'виждаш' под уиндоус този големия дял, си пусни диска от дъното и му разгледай съдържанието Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ozic Публикувано Март 29, 2008 Author Report Share Публикувано Март 29, 2008 Оправих се. Благодаря Ви много. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост