Jump to content

Съвет за дъно с вградено видео

Препоръчан пост

Здравейте.

Искам съвет отнсно избора на дъно с вградено видео и Tv-Out изход. От изискванията става ясно, че новата ми машинка ще доста бюджетна, но в предвид факта, че се занимавам предимно с Internet, VoIP & Multimedia предполагам ще е достоен наследник на едвам издържащата сега базирана на GB 7VT880 / Athlon 1800XP @2025MHz / 768MB RAM / 64MB Ati Radeon 7500.

Ta... колебанията са ми м/у GB MA69G-S3H и ASUS M2A-VM HDMI

Привърженик съм на Gigabyte. Вече 6 години моето дъно ми служи вярно.

Искам да попитам, имат ли възможност гореизложените дъна да подават сигнал едновременно към монитора (D-SUB), и телевизора- без значени дали ТВ-то ще е в качеството си на прикачен или клониран "монитор"(за предпочитане е прикачен). Това което искам да постигна е да могат да се гледат филми на телевизора, като в същото време да се сърфира в Мрежата /примерно/, каквато възможност предоставя сегашното ми РС, като използвам телевизора като прикачен монитор.

Благодаря предварително.

Сподели другаде

Лично аз бих взел Gigabyte, без да се замислям. Доволен съм от марката, докато от ASUS не съм и ги избягвам винаги.

Относно Dual View режима, не мога да съм сигурен дали ще работи, но би трябвало. Макар и вградено видео, си остава сравнително ново, а Dual View режимът е от преди доста повече време, така че не виждам логика да не се поддържа,... щом дори GeForce 4 MX карти го поддържат. И все пак не съм 100% сигурен.

Сподели другаде

Здравей.

С GA-MA69G-S3H съм.

Първото на което ти обръщам внимание е, че TV-Out-а не е изведен отзад, а е само с пинове на самото дъно. Извежда се с допълнителен преходник който НЕ е в комплекта, и не знам от къде се купува.

На основния въпрос за едновременния сигнал-изтегли си от тук manual-а, отвори го на 91 стр. и обърни внимание на забележката. Там има снимка и на преходника. После виж и 94 стр. т.А. Доколкото аз успях да го разбера, мисля че това което ти искаш не става, възможно е само D-Sub+HDMI и HDMI+TV. Не съм използвал още TV-Out-а и нямам лични впечатления.

Edit: В комплекта върви преходник HDMI to DVI-I, който мисля че оправя проблема в HDMI+TV режим, като HDMI ще е за монитора. Нека някой по-компетентен да даде мнение.

От това което намерих по форумите излиза, че номера става само ако монитора има DVI-I вход или най-добре телевизора HDMI и/или DVI-I вход (за режим D-Sub+HDMI). Провери много добре преди да купиш което и да е от 2-те дъна.

Сподели другаде

Много ви благодаря за бързата реакция.

Ето какво пише в упътването за ASUS

Dual VGA output support:

CRT & DVI/HDMI

DVI & HDMI

TV-out (YPbPr/AV/S) & DVI/HDMI

Note: Simultaneous output for YPbPr,AV,S and RGB is not supported.

Moже би робувам на марка, но реших да изчакам малко и да взема GIGABYTE GA-G31M-S2L с най-елемнтарната PCI-E видео карта - разликата ще е 50-тина лв. Мисля, че е по удачният вариант. Освен това ще си имам и резервно видео :) и възможност за евтин ъпгрейд с 4-ядрен след няколко години (ако ги има още).

Още веднъж благодаря.

Сподели другаде

За да не отварям нова тема, ще помоля за съвет относно компонентите за новата ми машина.

Спрял съм се на:

2x 1GB DDR800 A-DATA

250GB Seagate SATA II 7200/16MB

ZOTAC 7200GS 256MB DDR2 PCI-E

LG *** SATA или IDE

JNC RJA 304D/400W

Идва и голямото колебание AMD или Intel

За Intel съм избрал GB G-31MF S-2 & C2D E2180

ИЛИ за 6лв. по-малко същата конфигурация но с AMD съперника GB M68SM-S2L & Athlon64 4800+ X2

Честно казано съмненията са ми за почти всички чаркалаци. Ето и моите опасения по компоненти:

Дъно - за марката нямам забележки, но като че ли интелският вариант предлага

повече екстри и откъм ъпгрейд (типично българска черта - още не взета

джаджа, и започват опасенията за ремонт, поддръжка и ъпгрейд). Памета

мисля, че е добра, но бих могъл да я сменя с Kingston DDR800 при

„необходимост”. Относно харда - мисля, че с тези 16МВ ще е по-бърз от

8МВ-вите си събратя, но доста хора ми казват да бягам от Seagate и

препоръчват Hitachi, а пък аз съм имал малък проблем именно от Hitachi. Все пак

за да дават 5 години гаранция трябва да е не само рекламен трик... За

видеото – предполагам, че колкото струва толкова и ще получа, но в

предвид нуждите ми ще ми върши перфектна работа. Оптичното устройство

се колебая между двата вида интерфейс... ще ми се SATA- струва ми се,

че работят по-добре ?! но не искам проблеми с инсталирането на OS

каквито имам при сегашният ми компютър. За процесора не мога да изложа

разумно предпочитание, освен може би факта, че Интел не са сменяли

сокета скоро, и все още произвеждат за LGA775, та може някой ден да

сложа Core 2 Quad Extreme с някоя нова BIOS ревизия. За кутията и

захранването най-вероятно ще има най-много упреци. Бих могъл да

използвам настоящето ми DVD Lite-ON SATA, но ме е страх да няма някой

производствен дефект, и с монтирането на устройството (премахване на

гаранционната лепенка)да загубя гаранцията, а с разликата да взема

FOXCONN 3GTLA-436/420W или старата кутия и едно 400W Fortron – тогава със сигурност ще я загубя. Става въпрос за MOST…

Малко съм объркан. Помагайте...

П.с. Знам, че има доста теми за конфигурации, но за малко по-различни четири-цифрени суми, пък тази е за 450лв /без ДДС

Сподели другаде

Здравей.

За дъно с вградено видео можеш да обърнеш особено внимание на GA-MA78GM-S2H. Води се за най-доброто в тоя клас. За съжаление е малко скъпичко.

За харда-препоръчвам ти сериите AAKS на WD от 320GB нагоре- към момента са най-бързи и надеждни, а не са скъпи. Ако основен приоритет ти е сигурността-серии ABYS(WD)-сървърен, 320-ката струва под 150лв. По документ е вечен. :haha:

edit: AAKS сериите започват от 250GB, но най-впечатляващи са 500 и 750 GB.

Сподели другаде

За дъната нямам забележки, защото лично не съм имал вземане-даване с тях. Като марка също нямам забележки.

Паметта е добре. Ако няма да овърклокваш, и A-DATA и Kingston ще ти свършат работа. Ако ще клокваш, мисля, че A-DATA ще са малко по-добрият избор.

В момента и Seagate и Hitachi предлагат добри твърди дискове. Не мисля, че ще сгрешиш с която и марка да е от двете. Патилите говорят по-скоро за бройки, а калпави бройки могат да се нацелят винаги - въпрос на късмет.

По интересно стечение на обстоятелствата имам 3 оптични устройства: BenQ DW16555, Samsung SH-S202N и Samsung SH-S203D. Последните две са на практика почти идентични, като разликите са в поддръжката на LightScribe (S202N има такава, а другата - не) и интерфейса (S202N e PATA, S203D e SATA). При мен от SATA устройството не иска да boot-не, независимо дали в BIOS-а задам да търси boot записи в SerialATA или SCSI (дъното е ABIT NF7-S Rev 1.2) . Не го намира. Това разбира се може да се дължи на дъното и при новите дъна всичко да е наред, но нямам ново дъно и не мога да кажа със сигурност. Под Windows са нужни драйвери за SATA контролера, за да работи устройството. Лично аз не съм забелязал SATA вариантът да работи по-добре или по-зле. Намирам ги за представящи се еднакво.

C2D предлага по-добър потенциал за овърклок и като цяло е по-добрият процесор. Ако обаче няма да извършваш много операции, изискващи изчисления (архивиране, аудио/видео компресиране/обработка/конвертиране и др.), надали ще усетиш особена разлика. Изборът е твой.

За кутията наистина получаваш упрек, защото си си харесал евтин китайски боклук. Кутията ще е с едни такива хубави ламаринки, които се огъват и от поглед сигурно. Да не говорим за останалите недостатъци. Кутията можеш да я задържиш в краен случай, но захранването, за Бога, не го оставяй. Вземи си някое добро на Fortron или Chieftec. Така или иначе стикера не можеш да го махнеш. Ако е наистина свестен стикер, той ще се "счупи". Съмнява ме от Most да използват обикновени лепенки/тиксо. :)

Сподели другаде

... GA-MA78GM-S2H. Води се за най-доброто в тоя клас. За съжаление е малко скъпичко.

За харда-препоръчвам ти сериите AAKS на WD от 320GB нагоре

...

Ако основен приоритет ти е сигурността-серии ABYS(WD)-сървърен, 320-ката струва под 150лв. По документ е вечен. :haha: ...

Здравей @no one.

Прегледах упътването на дъното - предлага доста неща, но няма така търсеният от мен TV-out :( и цената наистина е малко висока за моите нужди и възможности.

Относно дисковете- мен и 250GB са ми много. Сега съм с 80GB Maxtor, и ми върши идеална работа. 6 години, почти денонощна работа, безброй преинсталации, и 0 КВ лоши сектори, а преди Maxtor са се славели с доста дефекти, може би просто съм имал късмет. Избрах този модел на Seagate заради по-големият кеш, по-дългата гаранция, и поради факта, че имат доста общо с Maxtor (мисля, че ги "погълнаха"). 320GB модел който ми препоръчваш, не се предлага от MOST (положението с гаранцията става още по-сложно), а цената му в JAR e 125 лв. (колкото и 250GB Seagate от MOST)ако става въпрос за този модел , а пък в JAR нямат дъна Gigabyte, и при покупка на конфигурация от тях вместо да правят отстъпка, че си напазарувал всичко от тях, ти начисляват още 30лв. за асемблиране, отделно отношението им към клиентите е паднало доста, и вече граничи с това между "лош" частник към подчинен - "Ако ти изнася".

...

Паметта е добре. Ако няма да овърклокваш, и A-DATA и Kingston ще ти свършат работа. Ако ще клокваш, мисля, че A-DATA ще са малко по-добрият избор.

В момента и Seagate и Hitachi предлагат добри твърди дискове. Не мисля, че ще сгрешиш с която и марка да е от двете. Патилите говорят по-скоро за бройки, а калпави бройки могат да се нацелят винаги - въпрос на късмет.

По интересно стечение на обстоятелствата имам 3 оптични устройства: BenQ DW16555, Samsung SH-S202N и Samsung SH-S203D.

...

При мен от SATA устройството не иска да boot-не, независимо дали в BIOS-а задам да търси boot записи в SerialATA или SCSI (дъното е ABIT NF7-S Rev 1.2) . Не го намира. Това разбира се може да се дължи на дъното и при новите дъна всичко да е наред, но нямам ново дъно и не мога да кажа със сигурност. Под Windows са нужни драйвери за SATA контролера, за да работи устройството. Лично аз не съм забелязал SATA вариантът да работи по-добре или по-зле. Намирам ги за представящи се еднакво.

C2D предлага по-добър потенциал за овърклок и като цяло е по-добрият процесор. Ако обаче няма да извършваш много операции, изискващи изчисления (архивиране, аудио/видео компресиране/обработка/конвертиране и др.), надали ще усетиш особена разлика. Изборът е твой.

...

Кутията можеш да я задържиш в краен случай, но захранването, за Бога, не го оставяй. Вземи си някое добро на Fortron или Chieftec.

...

Съмнява ме от Most да използват обикновени лепенки/тиксо. :)

Здравей @Night_Raven

За клокването - не съм му фен, но и настоящата ми машина съм я "позабързал" малко (просто не успях да изцедя повече от нея), та и следващата я чакат такива дни след време. Сега съм с A-DATA и не съм имал проблеми. Вече мисля да се ориентирам към нея.

Обнадеждаващи са думите ти за дисковете. Изглежда ми е попаднала кофти бройка Hitachi.

За SATA и старите дъна гарантирам :) , че има проблем. Аз проблем при инсталиране на XP не съм имал - добавям драйвери на "трети" страни с F6 мисля, но Vista въобще не стигна до там. Надявам се, някой по-ново дъно, и SATA оптично устройство да сподели има ли такива проблеми?

Относно бързината на устройствата- може да е и между марките. Моето е LiteON SH16A7S- SATA на стар компютър, а другите 2, които съм чакал са NEC AD-7200A и LG H12L монитрани към нови машини. Разликата във времето докато развъртят и открият наличието на диск, е доста осезаема. Моето е направо светкавица.

Обичам като кликна, и нещата да стават, а не да се появява пясъчен часовник, и да чакам. Значи това е моят процесор. Чел съм за нещичко клокването , но ще си го оставя за по-нататък, и може и пак да питам. Предполагам с избраното от мен дъно ще може да се извлече някой друг MHz от тайните запаси, някъде докъм 3GHz дали ще стане?!

Това захранване спада ли към добрите 400W Fortron ? Нямам никакви впечатления.

Лепенките са едни квадратни, бели, но не съм ги заглеждал. Ще проведа един разговор да видя дали ще се съгласят да ми вземат оптичното устройство. А ако захранването става, съм сигурен, че те ще ми го сменят.

Добавено: От MOST казаха, че няма проблем да сменят захранването на евтината ламарина, и няма проблем с ползването на настоящото ми DVD-RW устройство, но ме предупредиха, че при дефект на последното първо ще трябва да закарам машината в сервиза да го свалят, и после да го нося за ремонт, иначе ако се премахнат гаранционните стикери гаранцията се намалява с 12 месеца.

Сподели другаде