Jump to content

Проблем с Ubuntu

coolboy

Препоръчан пост

Здравей, sudo се използва по начина, изписан в скрийншот-а, но до колкото виждам 'admina' като парола е въведен два пъти. Поправи ме ако греша, но 'admina' е и опит за изпълнение на команда, поради което Ubuntu ти връща съобщение:

bash: admina: command not found

Можеш лесно да се оправиш със sudo веднъж за винаги от "Делегиране на права чрез /etc/sudoers"

Успех!

Сподели другаде

Струва ми се, че си натиснал enter след реда

[sudo] password for coolboy

Трябва да го въведеше на същия ред. Курсорът няма да се премества, няма да виждаш и знаците на паролата. Просто такъв е механизъмът.

Сподели другаде

Еее не биваше да бързам ;(. Има ли начин да инсталирам някоя линукс дистрибуция само на 1 дял а не на целия хард в смисал да ми се запазят нещата на D-to а на C да инсталирам линукс, но нали линукс работи с ext3... Help. :)
Сподели другаде

Принципно не е проблем да имаш едновременно Linux и Windows само ти трябват определен брой дяловое, минимум 3. Linux има нужда от системен дял (файловата система може да е различна, аз използвам ext3 също, като размерът на дяла при мене е 20ГБ) един по-малък (512мб би трябвало да са достатъчни за swap) и другото си го правиш както ти е удобно за Windows (аз имам още 2 дяла, така, че са общо 4 за мен). За цепене на диска може да използваш Acronis Disk Director или Norton Partition Magic, за които се сещам в момента.

ПС: Забравих да напиша нещо, линукс-а автоматично ще открие Windows-а и ще го добави в менюто за избор на операционна система за стартиране

Сподели другаде