Jump to content

Въпрос за Zone Alarm Pro

Препоръчан пост

Здравейте.

Инсталирах ZoneAlarm Pro(има анти-вирус и анти-спам), и забелязах(направо е очеизвадно), че работата на компютъра като цяло се забави. Какво имам предвид:

- стартирането започва добре, но след влизането в акаунта ми докато се стартират приложенията, както и самия трей отнема около минута(преди за 5-10 секунди)

- излизането от акаунта(Win+L), цяла вечност, а повторно влизане леле повече от минута

- а рестарт или хибернация(сега се дръжте) ТРИ минути(засичал съм с хронометър)

Разбирам, че програмата прави някаква проверка при стартирането на win-a и приложенията но това е прекалено.

Друго нещо което забелязах е това, че на ден по минимум 3-4 пъти ми изкача съобщение от трея как Zone Alarm е блокирала опит за проникване в компютъра от еди кое си IP. Някой знали реално ли е това(в смисъл такъв: тя затова е създадена програмата, но спирали наистина подобни атаки или прави опит и дотам).Още нещо което ми направи силно впечатление е това, че CachemanXP ми показва използване на до два пъти повече от Page файла(преди ZoneAlarm - при стартиране 0-5MB, след инсталирането и 35-60МB). Накрая ще обобщя по следния начин - нормална ли е такава работа на програмата и заслужава ли си да я държа на компютъра?

Благодаря.

:(

Сподели другаде

Zone Alarm Pro (Trial) и при мен се държи доста параноично (по default - подразбиране) и както при теб доста забявя работата на Windows и програмите стават доста мудни. От това положение има изход - да се запознаеш по-добре с настройките и работата на програмата - User Guide for ZoneAlarm security software: Цък.
Сподели другаде

ZoneAlarm e от програмите, които не бих инсталирал на компютъра си. Тя от едно време насам си стана по-тежичка и мудна.

Лично мое мнение: опитай друга програма, по възможност без антивирус и антиспам. За тях използвай отделни.

Сподели другаде

ZoneAlarm e от програмите, които не бих инсталирал на компютъра си. Тя от едно време насам си стана по-тежичка и мудна.

Лично мое мнение: опитай друга програма, по възможност без антивирус и антиспам. За тях използвай отделни.

Защо да опитва друга програма? Moже би има по-добри, по функционални или "по-хубави" програми от ZoneAlarm Pro? Аз мисля, че ZoneAlarm Pro може да се настрои и ще върши добра работа. Ако се използват отделни програми за стена и антивирус е възможно и доста често се получава конфликт на интереси, когато производителите на програмите са различни фирми. Резултатът от това почти винаги е взаимно забиване при работа, обновления, нестабилност...

Сподели другаде

Добре, нека се мъчи със ZoneAlarm. И без това е от малко по-трудните за премахване програми.

А това за конфликтите при отделни продукти ми се вижда леко смешно. Несъвместимост може да има и при пълни пакети за сигурност.

Сподели другаде

Коя програма би ми препоръчал? Между другото тази е регистрирана версия, не триал.

Сподели другаде

Лично мнение: има доста добри стени, които не са толкова лепкави като ZoneAlarm, която като защита не е лоша, но откъм ресурси и съвместимост издиша. Разбира се зависи и доколко и каква защита ти трябва. Ето например някои Comodo е лека, стабилна, безплатна и предлага отлчина защита. Проблемът при нея лично за мен е интерфейсът, който ми е някак труден за усвояване. Друга безплатна, може би малко по-тежичка, но също предлагаща чудесна защита и с, поне за мен, по-удобен интерфейс е Online Armor. От платените бих препоръчал Outpost Firewall. Тя също предлага солидна защита като останалите две, но интерфейсът й ми е далеч по-удобен. Стената на Kaspersky отстъпва на тези три, но също е прилична, особено след малко повече настройки. Jetico също е много добра, но е жив ад за настройка, така че се препоръчва за доста опитни потребители.

Не те задължавам да сменяш текущата. Просто казвам, че има по-добри варианти. Ако искаш, опитай да понастроиш ZoneAlarm (може да използваш и даденото ръководство) или пробвай ZoneAlarm без допълнителни елементи.

Сподели другаде

Incredi, грешиш - ZoneAlarm Pro няма антивирусен модул. Друга програма - ZoneAlarm Internet Security Suite има антивирус, виж сравнението на програмите от ZoneAlarm: Цък. Подведох от въпроса ти и без да му мисля дадох доста объркващо мнение за ZoneAlarm Pro, имах предвид нещо съвсем друго. :crosseyes1:
Сподели другаде

Incredi, преди и аз бях фен на ZoneAlarm Pro. От известно време обаче програмата стана много тежка. При мен се държи също толкова зле колкото и при теб, затова я махнах. Ако търсиш външния Firewall като основна функция, замисли се над съвета на Night Raven.

Едно от основните предимства на ZoneAlarm Pro е OSFirewall-за мен това обезмисляше инсталацията на антивирусна.

Night Raven, ако знаеш някаква друга програма с OSFirewall, ще съм благодарен да я споделиш с нас.

Сподели другаде

Incredi, грешиш - ZoneAlarm Pro няма антивирусен модул. Друга програма - ZoneAlarm Internet Security Suite има антивирус, виж сравнението на програмите от ZoneAlarm: Цък. Подведох от въпроса ти и без да му мисля дадох доста объркващо мнение за ZoneAlarm Pro, имах предвид нещо съвсем друго. :crosseyes1:

Мисля, че имаш право, но когато си я изтеглих пишеше Pro.

Мисля да се вслушам в съвета на Night Raven, но така и така сме на такава тема, какво ще кажете(въпроса е към всички) за NORTON 360.

Не знам дали трябва да отварям нова тема за това питам в тази.

Ето пълна информация за програмата ZoneAlarm

untitled.bmp

Сподели другаде

Night Raven, ако знаеш някаква друга програма с OSFirewall, ще съм благодарен да я споделиш с нас.

OSFirewall явно е името, което от Check Point са лепнали на HIPS защитните механизми. HIPS е съкращениет от Host Intrusion Prevention System. Това са механизми за защита на компютъра - следене на стартиращите се процеси, зарежданите компоненти, промени по файлове и регистратура и какво ли още не. Този метод на защита може да е доста полезен в много случаи, но може и да е доста досаден с многобройните си съобщения и въпроси, докато се понаучи поне малко кое и как да разрешава. И трите стени, които споменах първи в предния си коментар, имат много добри HIPS механизми за защита. Т.е. те са най-добрите. Ако е нужна предимно за HIPS защита и по-малко следене на интернет трафик, мога да предложа ProSecurity, която има и леко орязана, но безплатна версия (сравнение на платената с безплатната).

но така и така сме на такава тема, какво ще кажете(въпроса е към всички) за NORTON 360.

Не харесвам продуктите на Symantec. Според мен времето им премина отдавна. Norton 360 включва всевъзможни боклуци, които в 99% от случаите са напълно ненужни. В случая Norton Internet Security трябва да е достатъчна. Е, отделен въпрос е, че като защита е определено по-слаба от други програми, а въпреки това си е доста тежка.

Сподели другаде