anni Публикувано Февруари 16, 2008 Report Share Публикувано Февруари 16, 2008 Night_Raven, ясно е че няма да мога да те убедя в предимствата на лаптопа. Не ми е и това целта. До сега съм успял да убедя някого само веднъж. Интересното е, че точно той се занимава с гаранционен и извънгаранционен сервиз на няколко марки лаптопи и монитори. Все пак да кажа какво включвам в понятието обикновени потребители. Около мен поне, това са хора които проявяват интерес от музика, филми и интернет. Толкова. На 36 г. съм, и е ясно че познатите ми също са около тази възраст(25-45г.). На въпроса ми ползват ли компа за игри.......сещаш се как ме гледат. Естествено тези 30-40 души за които говоря имат и 1(едно) изключение, което служи за да потвърди правилото. Та същите тези вадят по около 1000-1200 лв. за комп, защото смятат че за мултимедия служеща за гореописаното и нищо повече, са достатъчни.Какво хубаво настолно чудо може да се купи за тези пари сметни и ти. Тези от тях които преди време си накупиха настолни, сега вече не ги използват изобщо-превърнали са се в ненужна мебел. Други си купиха мобилни и ги ползват. Много. За филми, музика, интернет, счетоводство, обучение, чатове, скайпове и т.н. Не спират да ги разнасят къде ли не. И един не се е оплакал че не му достига ресурс. Защото и най-скапания нов лаптоп се справя отлично с това. И ако нещо се сбози, го тръшкат на на мен например, и докато си пием кафето в барчето аз се опитвам (че и често успявам) да го оправя. Също така, за какъв ъпгрейд говорим при такова положение. Най-много хард след някоя година. Външен. Ако до тогава не са ги продали за да си купят по-новия модел(докато стария още е в гаранция). Повече от обикновен лаптоп наистина не им трябва. Не настолен-лаптоп. Това е. Няма ли игри всичко става мнооого лесно. И съм сигурен че повечето обикновени потребители са точно такива. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 16, 2008 Report Share Публикувано Февруари 16, 2008 Вече съм сметнал за тези пари какво може да се купи. Ако не броим монитора, може да е един доста солиден компютър, дори за игри. Аз познавам също хора в тази възраст и има такива, които играят игри. Малко са но ги има. Не са един или двама само. Другото, което не взимаш под внимание, че под и над тази граница също има хора, които ползват компютри. Някои от тях не за игри. Компютърът е доста по-гъвкав. Можеш да си го напаснеш точно за нуждите си, можеш да си направиш компютър с игрална насоченост, мултимедийна насоченост, офис насоченост, сървърна насоченост. Да си избереш частите така, че да се похарчат възможно по-малко пари и компютърът да е по-специализиран в дадена насока. И дори да е предвиден за едно, винаги може да се смени някой компонент и да му се смени предназначението. При лаптопите няма такава възможност, защото не е предвидено да има, защото идеята зад лаптопа е различна.А това, че имало хора, които не използват настолните си компютри, не доказва нищо. Същото може да се каже и за лаптопите. Просто зависи дали на конкретния потребител му е необходима мобилност. Ако си седи повече у дома (по една или друга причина), то наистина не виждам какво особено се печели от покупката на лаптоп.Друго, което не разбирам, е как лаптоп със същите характеристики като даден настолен компютър остарява по-бавно от компютъра. По твоите думи така излиза. Може би ще се изненадаш, но дейностите, за които може да се използва лаптопът, могат да се извършат и на компютър. Да, някои от тях са по-удобни на латоп, но други - на настолен компютър.Лаптопът е за хора, които наистина имат нужда от мобилност. За останалите е малко нерентабилно, защото могат да получат повече срещу по-малко пари. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Rforce Публикувано Февруари 16, 2008 Report Share Публикувано Февруари 16, 2008 Най - сериозния проблем на лаптопите е бил и ще си остане охлаждането.В повечето случай ( да не кажа винаги) то е проектирано ............идиотски.Засмуква въздух отдулу дето лаптопа реално стъпва на повърхноста.Позиводителноста пада...и още куп гаври.Като това че определен лаптоп върви добре само с определени драйвъри....тоест ограничен избор на ОС-ми.Според мен лаптопа се налага като моден аксесоар а не като компютър."Не е важно колко добре работи , важното е че е лаптоп". Потребителско мислене.............. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anni Публикувано Февруари 16, 2008 Report Share Публикувано Февруари 16, 2008 Night_Raven, аз наистина не смятам да те разубеждавам. Но отговарям:Монитара го брой-без него трудно става. Гъвкавостта повечето хора не ги интересува. И повечето не си стоят у дома.Под остаряване разбирам обезценяване, а не амортизация. Знам какво може настолния-не можа да ме изненадаш. Почваш да се заяждаш.Ръста на продажбите на мобилни компютри, мисля че е достатъчен критерий за определяне нуждите на болшинството потребители. Гъзарията не може да бъде фактор при тези цени (добър настолен струва повече и може доста повече). пп Съдейки по западни филми, оставам с впечатлението че там настолния се приема като офис оборудване. Домашните са от другия вид. Но това са лични наблюдения-възможно е да греша. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 16, 2008 Report Share Публикувано Февруари 16, 2008 Не мисля, че ръста при продажбите на лаптопи е категорично доказателство за нуждите на потребителите. Имам познати, които са си купували лаптоп, но на практика го ползват повече като настолен и не се възползват от предимствата му. Защо са си купили тогава лаптоп, върви ги питай. Да, наистина продажбите са доказателство донякъде, че има нужда от мобилност, но има продажби, които не са точно по тези причини. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kabura Публикувано Февруари 17, 2008 Author Report Share Публикувано Февруари 17, 2008 Привет на всички! Първо ... моите отговори относно темата, която започнах. Нямам инсталация на ОС на скрития дял на хард. Там има само едно Image копие направено може би веднага след като са инсталирали всички нужен софтуеър ... видях как става, едно пълно възстановяване на заводските настройки ми отнема близо 3 часа. Сега съм си инсталирал Lite версия на Home Premium ... и си ползвам ключето, за което съм си платил ... Скритият дял си го пазя, в случай че се прецака нещо да такава степен, че наистина да се налага заводско възстановяване. Сега относно повечето мнения, за които наистима може да започнете нова тема! Лаптопът го избирах близо 3 седмици, имах известна сума пари и трябваше да ги оползотворя. Ибрах да го закупя от "-маркет"-а, защото там на място виждам това което искам ... т.е. не се налага да чакам! Лично за мен по доброто решение е лаптопа, за момента. Пътувам често и се налага на всяко място в страната да съм винаги с работата, която върша в такива моменти! Та като заключение на темата:1) за Lenovo 3000 n200 спасителния дял си е едно направено още в самото начало back up-че! 2) нямам инсталация на операционна система ... ако съм щял да имам .. щяха да ми я дадат на диск! 3) ако искате чиста инсталация на windows vista си намирате инсталация от някой тракер и си ползвате ключа! Та ето това исках да разбера още в самото начало! Благодаря на всички включили се в дискусията, на всички изказали мнение, на всички ПОМОГНАЛИ макар и с малко! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anni Публикувано Февруари 17, 2008 Report Share Публикувано Февруари 17, 2008 kabura, извинявам се, че така ти наспамихме темата. пп Ама добре се справихме, нали? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Petar_kir2000 Публикувано Февруари 17, 2008 Report Share Публикувано Февруари 17, 2008 Благодаря kabura, Това, че си споделяме реалните проблеми и тяхното решаване е много по-важно от "чесането на езици" и "премерване на..."Смятам, че твоя опит определено ще послужи на другите форумци, как да се справят с този проблем и какво представлява спасителния дял на IBM Lenovo 3000 n200! Още веднъж БЛАГОДАРЯ! Накрая, виждайми, че основния проблем е решен, нека и аз да си кажа мнението за настолните компютри и лаптопи.Напълно съм съгласен с No one, не трябва да сме като щраусите и да не се опитаме да видим реалните тенденции в областта на ИТ техниката. Би било нелогично да отречем постоянната тенденция на намаляване на рамерите на персоналните компютри и достигане на пулна мобилност - т.е. търсенето на компромис между производителност и мобилност.В никакъв случай, не трябва да се обявява закупуването на лаптоп за "гъзария" - защо:1) Основните клиенти на компютри изобщо не ползват компютъра за игри а за да си вършат работата, ползвайки основно офис пакет и инсталирани приложения, които са без особени претенции за графичните възможности на компютъра;2) Ценовата разлика между настолните машини и лаптопи (както вярно каза No one) непрекъснато намалява - това е неоспорима тенденция. Още повече на пазара съществуват и много други мобилни устройства, които са още по атрактивни относно цената;3) В никакъв случай не е вярно, че обслужването и поддържането на лаптоп е по-трудно и по-скъпо от това на настолния компютър;4) На пазара има изключително голям спектър от лаптопи, изпълняващи изискванията на клиента във всяка сфера - за често пътуващия, за домашно ползване, за офиса- към които могат да се включват още много други устройства по избор. Така че, като обобщение би следвало да кажем, ЧЕ НАЙ - ВАЖНО Е ДА СИ РЕШИЛ ЗА КАКВО ЩЕ ПОЛЗВАШ МАШИНАТА;всичко останало е въпрос на методика и познаване на пазара(марки, възможности, цените,сервизно обслужване, ремонт) за да решиш, какво да вземеш. Аз лично имам:1) настолен компютър - за по-сериозни приложения, изискващи големи графични способности;2) лаптоп - за всекидневна работа в къщи и в офиса, за постигане на мобилност в преноса на данни и работа;3) PDA - за всичко останало свързано с офис работата, навигация и още много още...а в офиса - спектъра се разшерява с един таблети всяка една машина се ползва по предназначение и достатъчно жестоко, че да си върне парите.... Е сега, продължавайте Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост