Jump to content

Инсталация на windows Vista от HDD

kabura

Препоръчан пост

Привет! :)

Неотдавна си закупих латоп Lenovo с операционна система WINDOWS VISTA HOME PREMIUM, инсталирана и конфигурирана от служителите на "-маркет"-а (без да правя реклама от къде съм го взел). Няма инсталационен диск с ОС-то и драйвъри! Имам код!

Сега искам да си преинсталирам ОС-то, защото взе да бъгясва и да не работи правилно!

Проблем: нямам инсталационен диск!Как да я инсталирам!? Все пак съм си я заплатил при закупуването на лаптопа, имам ключ... редно е да я ползвам! :)

На харда си, който не е разделен, заедно с настоящата операционна система и ред програми имам 3 папки, в които предполагам ми е началния файл за инсталация на ОС-то(WINDOWS-а):

C:\SWTOOLS

- Apps (където са ми програмките)

- Drivers (където навярно са ми драйвърите)

- OOBEOFFER

- OSFIXES

- Performance manager

- VistaOOBEFirstRun

- vistawell

C:\SWSHARE - с .log и .ini файлове

C:\DRIVERS - с едно .exe за инсталация на драйвърите

Пробвах с lenovocare бутона на лаптопа, оказа се че още в самото начало на използването е било редно да си направя back up файл, от който след това да си restor-на системата, но уви ... не съм знаел! :(

Сега умолявам всеки, който има идея, предложение и най-вече натрупан опит с подобни работи да сподели!!!

Благодаря Ви предварително! :)

Сподели другаде

Приятелю,

Хубава машина си избрал... Каква ти е придобивката? Mодел(Lenovo ???) Lenovo 3000(C,F,N ,V)???

В повечето случаи, когато е предварително инсталирана ОС и нямаш инсталационен диск(CD/DVD), ОС-а е качен на скрит дял от трърдия диск. Поради тази причина отговори на въпросите по-горе, за да ти предложим решение.

Проблема е, че различните производители предлагат различни решения за възстановяване. Но не се притеснявай - има решение !

До тогава, защо не си прочетеш книжките с които върви лаптопа.... Там няма начин да не пише за това, но ако изпитваш проблем с английския не се притеснявай да споделиш с нас!

Това чел ли си го чукни тук? или това чукни тук? :crosseyes1:

Ако имаш проблеми пиши пак! :svlove:

Сподели другаде

Така модела е N200 3000 Family! :) ... Много благодаря за инфото! :)

Проблема е в това, че искам да премина сам през цялата инсталацията на нова ОС ... за да мога да си инсталирам само нужните ми приложения, защото ако някакси възстановя системата така както я взех ... имам спомен, че имаше доста инсталирани програми, които не ползвах ... и дори ънинсталирах, може би и за това се е скапала вече системата! :)

Та поради тая причина искам да си започна нова инсталация и да си сложа само това, което сметна за необходимо! :)

Четох доста форуми и особено от сайта на lenovo, но явно не разбирам на 100% английския за да мога да се ориентирам! :)

Видях в един друг бг форум, че момчета са имали същите премежденя с N100, те коментират, че са записвали някви дискове ... като са правили back up-и ... и са ги restor-вали ... а както по горе казах .. аз искам съвсем друго нещо! :)

Сподели другаде

Трудно е да се каже какво има на този спасителния дял. Обикновено е имидж на системния дял в готово за работа състояниe - с драйвери и програми. Ако е така, ще трябва да си търсиш отделна инсталация на Windows. Да живеят големите корпорации, за това, че се чудят как да ограничат потребителя.
Сподели другаде

Току що го разгледах с Knopix дистрибуция на LINUX ... и може би ще излезете прави, че няма инсталация, а само готово image за restore ! :crosseyes1:

което мен лично не ми харесва! ... ако до час не се оправя ... свалям първата инсталация на Premium VISTA от някой бг тор. трак. и си слагам ОС-то ако ли пък неще ... си намирам драйвърчета за sata дисковете и си оставаме на старото xp! :)

Сподели другаде

Трудно е да се каже какво има на този спасителния дял. Обикновено е имидж на системния дял в готово за работа състояниe - с драйвери и програми. Ако е така, ще трябва да си търсиш отделна инсталация на Windows. Да живеят големите корпорации, за това, че се чудят как да ограничат потребителя.

Прав е Night_Raven за спасителния дял, но какво да се прави, когато имаш нещо, трябва да се опитваш да решиш проблема с него.

И така:

1) Ако си решил да преинсталираш Виста, то се убеди,че всичката полезна информация си я прехвърлил на другия дял - предполагам D: (Дано да си го направил или по добре я качи на външен носител CD/DVD/HDD)

ВНИМАВАЙ: ВСИЧКАТА ТИ ИНФОРМАЦИЯ(данни, настройки и др) ЩЕ БЪДЕ ЗАГУБЕНА, АКО ПРОДЪЛЖИШ С ОПЕРАЦИИТЕ ПО-НАДОЛУ...

2) Трябва да влезеш в Recovery mode. - Това става като след рестартиране и BIOS теста, натиснеш F11.

3) Следвай инструкциите на екрана( програмата предлага пълно възстановяване (включително тези програми,за които ти говориш, че не искаш???), само на на Виста и опция за допълнителни услуги и приложения - Тук е твой изборът!!!

4) И после чакаш и следваш инструкциите.

Ако се решиш на тази стъпка, те моля да споделиш резултата.

Лесно е преинсталирането, но според мен е по-интересно,

а) защо искаш да преинсталираш ОС-а?

б) Кое ти се вижда "бъгаво", в) какви признаци те доведоха до този извод?

Разбери - това е ВИСТА -"ГЛИСТА" се държи понякога странно.

Ако при всяко чувство за "бъгавост" преинсталираш(възстановяваш), то май по-добре други средства(програми) да използваш... Тук в нашия форум, това е много добре е обяснено.

Питай, не се притеснявай, но умната!

Сподели другаде

Само вметна нещо, което мисля че е доста важно!

В доста така наречени "спасителни дискове" архива/имиджа е направен на целия хард-диск. Не казвам че всички са направени по този начин, но на доста Sony-та и ACER-и съм го срещал това чудо на майката природа.

Сподели другаде

Само вметна нещо, което мисля че е доста важно!

В доста така наречени "спасителни дискове" архива/имиджа е направен на целия хард-диск. Не казвам че всички са направени по този начин, но на доста Sony-та и ACER-и съм го срещал това чудо на майката природа.

Същото е и при IBM... :crosseyes1:

А май Lenovo бе тяхна рожба....

Сподели другаде

По принцип самата идея за спасителен дял не ми допада, а гаврата с потребителите, описана в цитата, ме отвращава още повече. Това е една от причините да не харесвам лаптоптите и големите корпорации. Разбира се потребителите все повече и повече се хвърлят на лаптопи. Когато наистина е нужна преносимост, е ясно, че няма избор, но някои купуват лаптоп вместо компютър, просто защото е по-голяма гъзария. Ех, дали някога потребителите ще започнат да мислят и да се информират преди да купуват.

P.S.: не обвинявам автора на текущата тема, а говоря общо.

Сподели другаде

За голямо съжаление - рекламата не казва нищо по този въпрос. Според мен умишлено... А доста хора се водят от рекламата....

Мога да споделя и нещо извън темата: Отивам с един приятел в 'зора', да гледаме за климатици.....

Гледам аз по време единия от продавачите зарибява млада мацка с единствената си тошибка (модела не го помня). Веднага се залепих да слушам заучени и рекламни фрази - колко било хубаво, че елегантно, че имало най-новата и модерна ОС, наречена Виста (спомена я с лек, приповдигнат тон) и още един куп глупости..... И понеже реклмата му много ме накефи, реших да му задам подвеждащ въпрос:

- В случай на хардуерен проблем, къде трябва да си занеса лаптоп-а?

То си е ясно че човека се смути и след малко спомена: - То си пише в гаранционната карта!!!!

При което отново питам: - А в такъв случай, къде се намира най-близкият сервиз?

Продавача се провикна към един негов колега да го пита за сервиза на тошиба. Отговора на колегата му беше беше смразяващ:

- ТОШИБА НЕ СЕ РАЗВАЛЯТ!!!!!!

Онемях! Казах на мацето, че това не е мястото, откъдето трябва да си купи лаптоп (колкото й да и го хвалят) и продължих да се гледам за климатици.... За тях(климатиците) няма да си разказвам историята, че буквално ще излезем от темата....

Сподели другаде

Night_Raven, не мога да се съглася с теб, че за обикновения потребител настолния комп е по-удобен.

Тук вмъквам уговорката, че аз самия скоро ъпгрейдвах настолния си. Но:

За човек който не се интересува от клок и от това най-новите игри да му летят, т.е. да не е геймър(а това са поне 2/3 от юзърите), предимствата на лаптопа са смазващи. Особено ако се използва за работа.

Ако пък говорим за интернет, филми, музика и други приложения които не не са ресурсоемки, лаптопа е без аналог.

Дори и да махнем всичко друго, само удобството че можеш да си го местиш от стая в стая където на теб ти е удобно е достатъчно(WI-FI има почти всеки). Като цена разликата м/у настолен и мобилен е точно никаква.

Да не споменавам за гаранционните недостатъци на съберичарк като моя. Съвместимостта на компонентите (или по-скоро липсата на такава) също е риск който не е за пренебрегване-личен опит. Прехвърлянето на вина по сервизите е обичайна практика.

Мога да изброявам още много предимства но спирам до тук.

Съществени недостатъци на лаптопа са:

1 Ограничените възможности за ъпгреид-ако не се използва за игри той не е необходим много дълго време а накрая се разминава с добавяне на RAM.

2 Скъпия следгаранционен ремонт евентуално (НО,АКО изобщо...).

Имам и от двата вида-проца на мобилния е Athlon 1500+ и до сега върши работа. Вече съжалявам че ъпгрейднах настолния-ако бях дал кинтите за по-голям хард на лаптопчето и за едно WI-FI, сега това щях да го пиша докато си лежа в леглото и зяпам ТВ, вместо да се кривя на бюрото. И щях да спестя поне 250 лв. Късно е вече. :haha:

Сега някой познат като ще купува комп и съответно пита какъв да е, първо го питам играе ли игри- ако не -лаптоп.

Недоволни още няма.

Сподели другаде

Лаптопът си остава предимно за офис работа и за хора, на които им трябва мобилност. Настолните компютри са все още по-евтини. За около 1500 лв. може да се вземе доста добър компютър: Intel Core 2 Duo E2200, солидно дъно в лицето на Gigabyte P35-DS3, 2GB RAM памет, GeForce 8600GT 256MB DDR3, 320GB (или дори 400GB) хард диск, DVD-RW устройство, флопи, качествено захранване, сносна кутия и 19" TFT монитор. Не е някакъв звяр, но си е един сносен компютър, особено за по-непретенциозни потребители. Откъм цени е още доста трудно да се сравняват. Лаптопите в този ценови диапазона са с вградени видео карти, което не само ги прави негодни за игри и 3D моделиране, но и "изяжда" от системната памет. Малките дисплеи на лаптопите някак не ги прави особено удачни за гледане на филми. Твърдите дискове на лаптопите са бавни (5400 rpm), което ги прави леко тромави. Това не би се усетило чак толкова ако не се работи твърде много с твърдия диск (няма много копиране, запис или четене на файлове), но все пак не е дребна разликата.

Настолните компютри предлагат далеч по-добра перспектива за ъпгрейд. Вярно е, че един сносен лаптоп също може да издържи немалко време, без да бъде заменен, но все пак не се знае кога на човек няма да му се отвори възможност да направи ъпгрейд и да му се иска да го направи. При настолния компютър няма проблеми. Стига да има някои по-основни познания може да си направи смяната на частите и сам.

Флопи устройствата са по-достъпни и по-евтини за настолните компютри, отколкото за лаптопите. Какво значение има това? Ами, когато се наложи да се инсталират драйвери за SATA контролер по време на инсталация на Windows и няма флопи, става доста кофти ситуация. Може да се струва на пръв поглед дребно, но всъщност не е.

Лаптопите наистина навлизат все повече и повече и започват да понастигат настолните компютри в някои отношения, но все още има доста да се желае. Лаптопите не са на същото ниво цена/възможности, което ги прави по-ситуационни. Лаптопът е затваряне на пари в техника. Ако наистина на човек не му трябва много и е сигурен, че това, което купува, ще го издържи достатъчни време, за да оправдае цената си, тогава не е проблем. Ако обаче е нужна гъвкавост поради евентуална промяна в нуждите на потребителя, тогава лаптопът изведнъж се оказва недостатъчен и дадените пари за него не биват оползотворени.

За гаранционни ситуации не мисля да си говорим. Смятам тичането по серивизи за лаптопи за далеч по-голяма мъка.

Несъвместимост между компонентите е леко пресилено. Единствената по-голяма несъвместимост, която може да се получи е дъно/РАМ памет. Някои дъна са малко капризни. При купуване на някое по-надеждно дъно проблемът изчезва. Затова просто трябва да се допита човек до друг, който се е занимавал и проблемът е решен.

Считам и лаптопите за неудобни за работа. Задължително е нужна мишка (разликата между такава и тъчпад е от земята до небето). Клавиатурата на лаптопа също е неудобна според мен, макар да не е толкова фатално, както е с мишката. На клавиатурите на лаптопите бутоните са по-сбити и местоположението им е не объркващо.

Лапотпът определено има предимства, но в никакъв случай не са смазващи. :)

Отново: ако е нужна мобилност (потребителят често е на път по една или друга причина) , лаптопът е без конкурецния. Повечето потребители обаче си ползват компютъра вкъщи, а там не ми се налага да го местя всеки ден от стая в стая. В такъв случай основното предимство на лаптопа - мобилността - изчезва.

Сподели другаде

Абе хора,

Тя темата стана страхотна!

Защо не отворите една нова тема : Настолен компютър VS лаптоп и PDA - предимства и недостатъци, пък там нека да поспорим. Защото изобщо не говорим за целия спектър от машини, които могат да се използват в домашни условия.

Пък тогава и SoftVisia може да стане HardVisia ; :giggle:

Бих препоръчал и последните постове да преместите, че човека напълно се шашна от Вас.

И пазете си нервите за НОВАТА ТЕМА...

Сподели другаде

Night_Raven, отново подчертавам че става въпрос за гледната точка на обикновен потребител. Доводите ти са мнение на човек който е много навътре в нещата. Карам наред:

В ценовото ти сравнение забравяш една много важна подробност-UPS от най-висок клас за настолния. Бюрото и съответно чантата за лаптопа се припокриват.

Игрите ги изключихме, 3D приложенията не са толкова алчни. RAM 2GB е предостатъчна за XP-остава и за видеото.

Филми на монитор не се гледат независимо дали е CRT или TFT-обикновения ТВ си остава най-доброто за целта.

Ъпгрейда все пак е свързан единствено с игри. Ако е RAM и в двата случая е лесно.

SATA драйверите са изолирани случаи (при Тошиба май) и все пак става и с CD.

Гъвкавостта пак е свързана с игрите. Там оправия няма-компонентите остаряват с месеци.

За затварянето на пари също има какво да се каже. Обезценяването на настолния е много бързо и грубо.

Гаранцията на настолния ако е събиран от няколко места е ясно защо е кофти-не е като да го тупнеш в сервиза и да кажеш че просто не работи-в кой от всичките сервизи?

Мишката е около 6-7 лв и едва ли е проблем.

Мобилността дори и в къщи изобщо не е за подценяване. Освен това, неразбиращия юзър не е принуден за най-малкия софтуерен проблем да вика разбирач, а направо го взема и отива при последния.

Тишината на работа за някой може и да не е от значение, но например за мен е. Разхода на ел. енергия при денонощна работа също е сериозен фактор (май e много сериозен но не ми се смята).

Бъдещите ОС изглежда няма да стават по-алчни за ресурси, а обратно-дано.

Отново напомням, че говоря за позицията на най-обикновен човек. Ти си доста по-напред в тази област.

Сподели другаде

Обикновен потребител? Това е твърде широко понятие. Аз имам доста познати "обикнквени потребители", които играят и игри. Вярно, не спадат към категорията на геймърите, но все пак играят понякога. Обикновен потребител е този, който на практика опитва от всичко или има вероятност да иска да пробва от всичко. Според мен ти говориш по-скоро за обикновен офис потребител. Има разлика.

UPS нарочно не споменах, защото това не е хардуер, който се купува винаги към компютър. Но дори и с него, цената на настолна и мобилна системи от съпоставими характеристики ще е доста различна и ще е в полза на настолната система.

Както казах, игрите не е редно да се изключват, защото обикновен потребител може да поиска да играя игри.

Има и хора, които гледат филми на компютъра, по една или друга причина. Не можеш да ме убедиш че 15.4 инчовите матрици могат да се мерят с 19 инчовите по отношение на практичност. Друго си е да имаш по-голям монитор.

Ъпгрейдът не е свързан само с игри, колкото и странно да ти звучи. Имам познати, които да речем са доволни от производителността си, но вече хард дискът им е отеснял и го сменят или добавят втори. РАМ паметта също може да бъде увеличена бързо и лесно, за разлика лаптопа, който трябва да се носи на сервиз. А само да не се налага ъпгрейд на видео картата, защото дори и да изключим игрите като цяло, това пак може да се наложи.

Не знам при кои точно се получава, но знам, че има такива случаи и не са 1-2. Става и с CD, но това са главоболия - да се търси или прави диск с вградени SATA драйвери в инсталацията на Windows. Не става да се качат на празен диск, защото инсталацията на XP иска изрично дискета. При Vista не знам точно как стоят нещата, но при положение, че ХР има още доста живот и повечето потребители го предпочитат (засега).

Гъвкавостта не е само при игрите. Там единственото нужно е мощна видео карта. Закупуването на такава (дори и да не е най-мощната) подсигурява игра за доста повече от няколко месеца. Щом аз с GeForce 4 Ti 4200, която си е старичка, доскоро играх повечето игри без особени проблеми, значи не е нужна зверски добра карта, за да се играят дори и новите игри. Дори и не най-добрата карта ще подкара игрите на стандартни разделителни способности. Тук се опира повече до оптимизация. Има игри, които и на GeForce 8800GTS не вървят както би им се искало на геймърите, защото играта не е оптимизирана и е написана неграмотно. Важи и обратното - ако игра е написана и оптимизирана добре, тя ще върви прилично и на сравнително по-слаб хардуер.

Обезценяването на настолния? Би ли доразвил теорията си в този аспект?

Нередно е да сравняваш гаранция на лаптоп с гаранция на сглобен компютър. Първият е марков, докато вторият е просто сглобен от купени отделно части. В случая е редно да се сравняват гаранциите на лаптоп и настолен на DeLL например. А там вече нещата се изравняват.

Имам доста познати с настолни компютри у тях и никой не е страдал от това, че не може максимално бързо и лесно да си премести компютъра, просто защото на никого от тях не му се налага да го прави често. Занасянето на проблемен лаптоп при "разбирач" е предимство наистина, но само заради това да се купи лаптоп,... някак не е рентабилно.

Лаптопите навлизат повече и повече, но не са универсални като приложение. При тях има повече променливи, които трябва да са изпълнени, за да е лаптопът по-добрият избор, имайки предвид и доста по-лошото му съотношение цена/производителност.

Лаптопът е замислен с основно предимство да е преносим - т.е. да огрява в онези ниши, в които настолният компютър не може.

Сподели другаде