Jump to content

Проблем със Standby режима

anton

Препоръчан пост

Здравейте, със риск да объркам раздела пиша тук (просто не знам откъде идва проблема).

Значи проблемът е следния. Като си пусна компа на Стендбай после не мога да го върна в нормален режим, нито с мърдане на мишката, нити с клавиатурата, къде може да е причината ?

Сподели другаде

С XP съм, обаче сега като ме попита за драйвъри на видеокартата се сетих че съм с тези от оригиналния диск още. Сега ще сваля новите , ще ги инсталирам и ще пиша за резултата, много ти благодаря
Сподели другаде

Аз пак да кажа, че и за дъното също са нужни. Възможно е заради липса на такива да се гъбарка нещо. Възможно е и някои настройки да не са както трябва, а е възможно и самото дъно нещо хардуерно да се прави на интересно.
Сподели другаде

Мислех че се оправи ама не. Като го оставя на 30-40 минути на стенбай всичко си е наред, мърдам малко мишката и готово, обаче ако е стоял 1 час или повече не минава в нормален режим. Всички драйвъри от диска с дъното съм инсталирал, не знам откъде може да идва проблема :( ???????

PS Тук http://www.foxconnchannel.com/support/downloads.aspx на сайта на производителя намерих някакви фиксове за БИОСА които доколкото разбрах би трябвало да решат проблема, но нямам представа как да ги инсталирам и изобщо дали са за решаването на този проблем, притеснява ме още че дъното е чисто ново, да не го прецакам нещо, ще чакам вашите съвети (дъното е P35AX-S ) :(

Сподели другаде

Виждам, че последната версия на BIOS-а е 762F1P09. Ще е хубаво да я флашнеш, че май явно дъното има проблеми със standby режима по принцип, като гледам и предните две версии.
Сподели другаде

Виждам, че последната версия на BIOS-а е 762F1P09. Ще е хубаво да я флашнеш, че май явно дъното има проблеми със standby режима по принцип, като гледам и предните две версии.

Мерси за отговора, но не знам как става въпросното флашване и дали има опасност за дъното и за запазването на гаранцията му. И още един въпрос ако флашвам, трябва ли преди това да инсталирам по-старите ъпдейти или направо се слага последният

Сподели другаде

Флашването по принцип не е трудно. За целта трябва да имаш флопи устройство, да си направиш стартова дискета (ако нямаш такава) и да флашнеш биоса под DOS.

Опасност за дъното има, ако случайно спре тока през това. Като цяло не е сложна операция. Ето подробни инструкции:

1) сваляш си съответния файл 762F1P09.zip от сайта на Foxconn и разархивираш двата файла вътре (762F1P09.ROM и AFUDOS.exe) на удобно за теб място;

2) пъхаш дискета във флопи устройството;

3) отваряш My Computer -> десен клик върху флопи устройството -> Format;

4) слагаш отметка на Create an MS-DOS startup disk -> Start;

5) след като форматирането приключи отваряш дискетата и, ако не си избрал да ти се показват скритите файлове, триеш всичко, което виждаш (реално нужните файлове са скрити и не биха били изтрити по този начин, а тези са излишни и с изтриването им се освобождава нужното място);

6) онези два файла от разархивирания архив ги копираш на дискетата;

7) рестартираш компютъра и задаваш да буутва от флопи (ако вече не е зададено);

8) след като ти зареди DOS от дискетата ще се появи командния ред, в който пишеш

afudos /i762f1p09.rom /pc

http://i32.tinypic.com/1h4bh5.png

9) след като приключи с всички процеси по прочитане, изтриване, програмиране и проверка на BIOS чипа си рестартираш компютъра чрез натискане на CTRL+ALT+DEL.

10) BIOS-ът ти вече е сменен и ще трябва да влезеш в настройките му, защото ще са нулирани.

Ако не се чувстваш уверен в способностите си, помоли опитен познат да направи флашването или занеси компютъра на сервиз, за изпълнение на процедурата.

Сподели другаде

Благодаря ти много Night_Raven , много полезна информация, но наистина не се чувствам уверен и засега няма да рискувам. Доколкото разбирам проблема не е в някакъв дефект на самото дъно, затова предпочитам да не пипам там където не разбирам. Пък и да попитам какво реално дава този стендбай, монитора ще ми се изключва и без него автоматично , за какво по точно служи ако е за пестене на енергия, не мисля че реално спестява кой знае колко
Сподели другаде

Standby режимът има за основна функция именно енергоспестяване. Втората функция може да се каже, че е намаляне на шума, защото при standby всички компоненти минават в режим idle, пада им консумацията на енергия и от това им пада и температурата, което води и до евентуално намаляване на оборотите на охлаждащите ги вентилатори. Може да се каже, че това води и до удължаване на живота на компонентите, но това е крайно относително, защото те така или иначе имат немалък живот, а и повече зависи през останалото време как се експлоатират.

Отделно от самия standby е изключването на хард диска(овете) и монотира/видео картата. На практика от всичко това при харда е най-смислено да се използва подобна функция, защото той има механика вътре, която малко или много се износва, а спирането му намалява това до минимум.

Сподели другаде

Здравей пак, значи на диска от дъното има една програма за Online update на биос-а, обаче пише че трябва да се преместят някакви контакти на платата за да може да се записва информация в биос-а ? През ДОС необходимо ли е да се прави това? , и да попитам като флашвам да използвам последната версия за биос-а или преди това трябва да съм сложил по-старите ?
Сподели другаде

Това, което описваш, че се споменава в програмата, прилича на описание за джъмпер. По принцип е по-добре под DOS. По-сигурна среда е, защото има по-малко неща, които могат да се объркат (казано накратко). Не е нужно да си слагал други версии, директно флашваш с най-новата.
Сподели другаде

Night_Raven, разгледах преди малко настройките на BIOS-a и видях следната опция като изключена -"Enable keyboard and mouse wake from S5" дали ако я включа ще реши проблема ? и какво означава това S5. Предварително ти благодаря
Сподели другаде

S5 = изключен компютър. Т.е. тази опция ще позволи при мърдане на мишката или натискане на клавиш на клавиатурата компютърът да се включи, дори и да е изключен (shut down). Това няма връзка с режима sandby.
Сподели другаде