H20 Публикувано Февруари 11, 2008 Report Share Публикувано Февруари 11, 2008 Здравейте, съфорумци! Искам да споделя един много досаден проблем, който имам със звуковата си карта. Проблемът е следния:От доста време вградената ми звукова карта, която е SoundMax започна да ми създава ядове, като не искаше да функционира нормално.Изведнъж звукът ми се губи, след което аз деинсталирам драйвърите на картата, почиствам регистрите, рестартирам машината и инсталирам драйвърите (оригиналните от дъното), обаче нищо не се получава! Тръгват да се инсталират драйвърите, но явно инсталирането не протича коректно, защото след инсталацията им отново нямам никакъв звук. Когато кликна върху някой музикален файл, плейърът ми изкача с диалогов прозорец, който ми казва, че файлът не може да бъде разчетен, защото има проблем със звуковото у-во. Същото съобщение ми изписва и "Скайп", когато пробвам да набера някой абонат. Форматирах си твърдия диск и инсталипах "Уйндоус" начисто, но отново същия проблем. Реших, че в звуковата ми карта няма повече живот и си закупих нова на "C-Media". Поставих я на слота, включих машината, поставих диска с драйвърите в оптичното у-во и с нескрито задоволство потривайки ръце се заех с инсталирането на драйвърите на новата ми звукова карта. Да, обаче след приключване на инсталацията ми се изправиха косите от ужас - машината ми се рестартира сама и не може за зареди ОС. Рестартира се, появява се десктопът и веднага следва друг рестарт, който ме отвежда в биосите, откъдето се влиза в "Save Mode". Влизам в спасителен режим, деинсталирам драйвърите на звуковата карта, рестартирам и "Уйндоус" вече ми се зарежда нормално. Защо се получава така?! В началото си помислих, че имам някакъв гаден вирус,или че машината ми е хакната, докато разбера, че непрестанните рестарти се дължат на драйвърите на новата ми звукова. Обръщам се към хардуерните специалисти тук и други момчета разбиращи от хардуер, с голяма надежда за помощ. За себе си стигам до убеждението, че новата ми звукова карта, явно влиза в конфликт с друг хардуерен компонент...може би с вградената звукова карта, чиито драйвъри съм деинсталирал и почистил регистрите от тях.Последния път под спасителен режим деинсталирах драйвърите, почистих регистрите, но отказа да ми зареди нормално ОС. Наложи се до опра до "System Restore" под "Save Mode" за да си влезна нормално в "Уйндоус". Какъв е проблемът, и какво може да се направи? Предварително благодаря на всички, които ще се отзоват, и ще помогнат за разрешаването на този досаден проблем! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 11, 2008 Report Share Публикувано Февруари 11, 2008 Хубаво е драйверите на SoundMAX да се почистят с Driver Cleaner. Линк към програмата и описание как става има в тази тема. Ако искаш да ползваш отделна звукова карта, изключи вградената от BIOS-а на дъното. Не е задължително да има конфликти между тях, но понякога има, зависи от това доколко добре проектирано е дъното и колко добър му е BIOS-ът. На C-Media последните ли драйвери инсталираш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
H20 Публикувано Февруари 11, 2008 Author Report Share Публикувано Февруари 11, 2008 Хубаво е драйверите на SoundMAX да се почистят с Driver Cleaner. Линк към програмата и описание как става има в тази тема. Ако искаш да ползваш отделна звукова карта, изключи вградената от BIOS-а на дъното. Не е задължително да има конфликти между тях, но понякога има, зависи от това доколко добре проектирано е дъното и колко добър му е BIOS-ът. На C-Media последните ли драйвери инсталираш? Аз направо съм загубил всякаква надежда, че този проблем може да бъде разрешенОстана ми една искрица надежда и с нея реших да споделя проблема си тук!Деинсталирах драйвърите на вградената звукова карта, чрез WinXP Manager, и регистрите също ги почистих чрез нея.Няма проблем да пробвам и програмата, която вие сте ми предложели.Вградената звукова карта я изключих от биосите, след което инсталирах драйвърите на новото звуково у-во, но отново без успех. Успях да инсталирам първия драйвър и веднага последва рестарт, и така до безкрай.Трябваше да влезна под "Save Mode" и да деинсталирам драйвърите, че да ми се зареди нормално " Уйндоус"!Драйвърите на новата карта ги дърпам оттук: http://www.cmedia.com.tw/?q=en/driver 1.Onboard Audio2.CMI98803.WinXP Предполагам, че не бъркам стъпките, нали? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 11, 2008 Report Share Публикувано Февруари 11, 2008 Лично аз не харесвам WinXP Manager и не бих деинсталирал софтуер чрез нея. Вече си има Add or remove programs за целта. Мисля, че сваляш погрешен драйвер. Щом като си купил отделна звукова карта, няма как да е Onboard Audio. Избери PCI Audio, след което правилния модел на звуковата карта.След това деинсталирай драйвера на C-Media от Add or remove programs, деинсталирай и на SoundMAX (ако още го има), почисти драйверите на SoundMAX с Driver Cleaner, рестартирай и инсталирай съответните драйвери на C-Media. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
H20 Публикувано Февруари 12, 2008 Author Report Share Публикувано Февруари 12, 2008 Лично аз не харесвам WinXP Manager и не бих деинсталирал софтуер чрез нея. Вече си има Add or remove programs за целта. Мисля, че сваляш погрешен драйвер. Щом като си купил отделна звукова карта, няма как да е Onboard Audio. Избери PCI Audio, след което правилния модел на звуковата карта.След това деинсталирай драйвера на C-Media от Add or remove programs, деинсталирай и на SoundMAX (ако още го има), почисти драйверите на SoundMAX с Driver Cleaner, рестартирай и инсталирай съответните драйвери на C-Media. Благодаря много за помощта, проблемът вече е разрешен! Първо започнах с препоръчаната от Вас програмка за почистване на драйвърите, и да си призная гледах на нея с недоверие.Може би, защото почти бях загубил надежда, че нещата ще се оправят. Driver Cleaner ми откри само един файл, и е много вероятно точно той да е стоял в основата на конфликта! Вградената ми звукова карта бе деактивирана от биосите и инсталирах правилния драйвър за новото звуково у-во!Още веднъж - БЛАГОДАРЯ!!! Коя оптимизираща програма бихте ми препоръчал, и дефрагментираща такава също? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 12, 2008 Report Share Публикувано Февруари 12, 2008 Предполагам, че с Driver Cleaner си почистил и CAB файловете чрез Cab Cleaner.Оптимизираща - никоя. Не че оптимизацията е лошо нещо, просто трябва да се пипа внимателно, а повечето шарени програми вредят повече отколкото помагат. Можеш да хвърлиш око на тази и тази теми, но правиш всичко на своя отговорност.Дефрагментираща - PerfectDisk от платените (ръководство за работа с предишната версия). От безплатните Contig в комбинация с Power Defragmenter вършат много добра работа. Ако ти се струва твърде минималистично и упростено, можеш да пробваш JkDefrag. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
H20 Публикувано Февруари 12, 2008 Author Report Share Публикувано Февруари 12, 2008 Предполагам, че с Driver Cleaner си почистил и CAB файловете чрез Cab Cleaner.Оптимизираща - никоя. Не че оптимизацията е лошо нещо, просто трябва да се пипа внимателно, а повечето шарени програми вредят повече отколкото помагат. Можеш да хвърлиш око на тази и тази теми, но правиш всичко на своя отговорност.Дефрагментираща - PerfectDisk от платените (ръководство за работа с предишната версия). От безплатните Contig в комбинация с Power Defragmenter вършат много добра работа. Ако ти се струва твърде минималистично и упростено, можеш да пробваш JkDefrag. Хм...Това май съм го пропуснал, става въпрос за:"CAB файловете" .Трябва ли да ги почистя и тях, щом проблемът е вече разрешен?Спрямо оптимизацията, какво означава: "никоя"?! Не си ли почиствате регистрите, не ги ли дефрагментирате?! Ще видя програмите, които ми препоръчвате! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 12, 2008 Report Share Публикувано Февруари 12, 2008 Щом всичко е наред, чистенето на CAB файловете не е толкова нужно. Пропуснал си, защото не си следвал указанията в дадената от мен тема. Явно е тенденция и мода всеки да бърза и да върши нещата по свой си начин, без да се вземат под внимание съвети. "Никоя" означава точно "никоя". Не препоръчвам програми за оптимизация. Windows по принцип може да се грижи сам за себе си достатъчно добре, стига потребителят да е достатъчно кадърен и да не усложнява положението. Това не означава, че не могат да се направят някои настройки, които да имат положителен ефект, но трябва да се внимава с тях. А и всички настройки, които се предлагат от шарени и платени програми, ги има из нета безплатно описани как да се направят. Вярно, с "оптимизиращите" програми е по-лесно, но това и ги прави по-лоши - по-лесно е да си скапеш компютъра.Чистенето на регистрите също не е задължително лошо нещо, но противно на вярванията това не забързва работата на компютъра. Може да оправи евентуални проблеми с програми или със самата операционна система, но ускорение на работата с компютъра реално погледнато няма. Няма да се спирам подробно сега, защото подготвям тема за поддръжка на Windows и там ще опиша по-подробно нещата.Лично аз чистя регистрите доста рядко, може би веднъж на месец. Пускам Regsupreme да обере излишните редове и това е. Не ги дефрагментирам. Регистратурата не страда толкова от фрагментация. Ако по някакви причини от нея се трият записи и се добавят нови постоянно и много интензивно, то може да се пусне една дефрагментация на регистрите веднъж месечно. За средностатистическа работа обаче дефрагментацията на реигистрите (да не се бърка с дефрагментация на твърдия диск) е пълно вуду. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
H20 Публикувано Февруари 12, 2008 Author Report Share Публикувано Февруари 12, 2008 Хм...Учудвате ме, мислите доста нестандартно от повечето хора.За мен регистрите на ОС са много важни да бъдат в чист и спретнат вид. Те са нервната система на една операционна система!Можете да си представите, какво представлява един човек с разбита нервна система.Такъв човек често не знае какво мисли, говори и прави...Същото е и с една ОС, на която регистрите й не са в изправност. Та, затова си търся качествена оптимизираща програмка. Все пак благодаря за съветите Ви!Очаквам темата Ви с интерес! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 12, 2008 Report Share Публикувано Февруари 12, 2008 Допълнителните редове в регистратурата я правят по-обемна, но реално погледнато не пречат. По принцип, когато се деинсталира програма, деинсталаторът трябва да си почисти редовете, които е добавила инсталацията. Лично аз съм имал повече проблеми при чистене на регистри, отколкото при "небрежност". Програмите за чистене на регистратурата могат да направят доста поразии, ако пипат на неправилно място. Рискът от съсипване на нещо при използване на калпави програми е прекалено голям, за да компенсира на практика нулевото повишаване на производителността. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост