Jump to content

Windows XP се инсталира на диск D:

dimd

Препоръчан пост

Току-що преинсталирах ОС,но незнам как,тя се инсталира на своят си дял,но буквата от С:,се промени на D: .

Искам да си е пак буква С:,ако трябва даже пак да преинсталирам.

Бихте ли ме посъветвали как да го направя ?

Сподели другаде

За сега мога да ти препоръчам да прегледаш тази тема. После ще дискутираме още! Дай малко повече информация.

Не ми помогна темата там.

Значи диска ми е разделен на два дяла- C:-20 GB и D:-60 GB .

На С: ми беше инсталирана ОС,а в другият държа филми,музика и т.н.

Сутринта реших да преинсталирам ОС,но при инсталацията/Windows XP SP2 Pro/ , нещо явно съм оплескал/недогледал/ и буквата на диск С,се промени на Д. Т.е. информацията от предишният диск Д,се запази,но диска вече е С .

Искам ОС да си е на диск С,та дори да се наложи отново да преинсталирам ОС,но и да запазя информацията на по-големит диск/предишен Д и сегашен С /.

Сподели другаде

Когато се инсталира ОС има опция при която трябва да избереш къде да инсталираш. Ако ти е предложено инсталиране в D и ти не си обърнал внимание е възможно да се получи така. Също може да ти е излязло съобщение, че вече имаш инсталирана ОС на С и да форматираш, което ти си отказал и си избрал D
Сподели другаде

Когато се инсталира ОС има опция при която трябва да избереш къде да инсталираш. Ако ти е предложено инсталиране в D и ти не си обърнал внимание е възможно да се получи така. Също може да ти е излязло съобщение, че вече имаш инсталирана ОС на С и да форматираш, което ти си отказал и си избрал D

При тази опция,имаше само диск Д,но с големината на бившият С-20 GB и това е допуснатата грешка от мен. Дадох ме Enter и тогава явно е сменило буквата.

Много ме е яд :crosseyes1:

Сега имам три възможности:

-да върна буквата на ОС отново на С

-да преинсталирам отново ОС,но там отново ще са с букви Д-ОС и С-филми и т.н.

-да форматирам и двата дяла,създаване на нови и т.н,но така губя всичката информация на РС-то !

Сподели другаде

Когато си инсталирал ОС да не би да си имал нещо закачено към компютъра. Много чудно ми се вижда само D да ти е показала инсталацията. Имаш ли друга инсталирана ОС на компютъра и боот мениджър?
Сподели другаде

dimd, приятелю, дай малко повече информация.
ХР-то го инсталирам от чист диск
. Какво искаш да кажеш с това или може би на чист диск? Наистина не разбирам. Обясни малко по подробно за да ти бъдем по-полезни.
Сподели другаде

dimd, приятелю, дай малко повече информация. . Какво искаш да кажеш с това или може би на чист диск? Наистина не разбирам.

Е,извинявам се-не съм много в час,и затова се изразявам неточно !

Имам предвид оригинален ХР,който съм преинсталирал преди това два пъти / Windows XP SP2 Pro /,без проблеми/но с помощник/.

Чист диск нямам предвид хард диска,а инсталационният.

http://i.data.bg/08/02/10/804025_orig.jpg

http://i.data.bg/08/02/10/804038_orig.jpg

Сподели другаде

Здравейте..

Виж сега приятел ти казваш че си инсталирал Windows-a на празен HDD просто няма начин Ц-то на стане Д-то

ако си нямал друга OS...другата възможност е да е тази която спомена Pantockrator,да не си обърнал внимание по-време на инсталацията....

пък и буквата на партишъна на който ти е Windows-а не може да се смени....

На мене лично много пъти ми е ставало така,но съм забравял да махна wina :cooldude:

Сподели другаде

Не ми помогна темата там.

Значи диска ми е разделен на два дяла- C:-20 GB и D:-60 GB .

На С: ми беше инсталирана ОС,а в другият държа филми,музика и т.н.

Сутринта реших да преинсталирам ОС,но при инсталацията/Windows XP SP2 Pro/ , нещо явно съм оплескал/недогледал/ и буквата на диск С,се промени на Д. Т.е. информацията от предишният диск Д,се запази,но диска вече е С .

Искам ОС да си е на диск С,та дори да се наложи отново да преинсталирам ОС,но и да запазя информацията на по-големит диск/предишен Д и сегашен С /.

Тук ясно казвам,че имах ХР на диск С: . Направих формат на същият .

Никаква информация не съм загубил от диск Д/преди преинсталацията/ т.е. диск С /след преинсталацията/.

От ясно по-ясно е,че в мен е грешката,но дали и как мога да я оправя ?

Както казах има 3 варианта:

-да върна буквата на ОС отново на С- не дотам възможно според скромните ми познания.

-да преинсталирам отново ОС,но там отново ще са с букви Д-ОС и С-филми и т.н.

-да форматирам и двата дяла,създаване на нови и т.н,но така губя всичката информация на РС-то-много гаден вариант за мен !

Сподели другаде

OK! Сега каквото и да е станало можеш да направиш следното:

Да изтриеш Windowsa от диск D като използваш стария DOS, така, че да не остане никаква следа от него. След изтриването използвай Partition Magic, пак под DOS и форматирай дяла с NTFS. След това направи чиста инсталация на ХР, като при това се очаква да се появи и диск С в процеса на инсталацията.

Успех!

Все пак е важно за всички от форума да разберем как така Windowsa се инсталира на D, поради което е добре да споделиш с нас дали когато си започнал инсталацията, на диск С е имало инсталиран Windows.

Сподели другаде

Да изтриеш Windowsa от диск D като използваш стария DOS, така, че да не остане никаква следа от него. След изтриването използвай Partition Magic, пак под DOS и форматирай дяла с NTFS.

Е,тук вече се сблъскваш с компютърен инвалид ! :lookaround:

Сподели другаде

Друго, което мога да ти предложа е това. Ти сам реши дали да го изпробваш или не.

И това е интересно да се прочете.

Все пак нещо е станало (или ти е убегнало от погледа), когато си правил инсталацията. Не може така без причина да се променя буквата, още повече щом дори си форматирал С:

Когато правиш инсталация:

1. Към компютъра трябва да има закачени само мишка, клавиатура и монитор (говорим за външни устройства). Не трябва да има закачени USB флашки, MP3 плеери, фотоапарати, ZIP Drives и други подобни;

2. Ако ползваш Интернет или имаш мрежа, мрежовия кабел ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕН от компютъра.

В края на краищата нищо не ти пречи да направиш една нова инсталация, пък каквото сабя покаже!

Успех!

Сподели другаде

С риск да повторя някое от горните мнения и пропоръки, ето какво мога да ти предложа като практичен съвет:

Форматирай с програмата, която си ползвал досега - дяла, където ти е бил ОС-а (20ГБ - буквата е без значение в случая), след което пусни нова инсталация, като гледаш ОС-а да се инсталира върху тези 20ГБ, които си форматирал.

ПП може би ще е добре да споменеш каква файлова таблица ползваш - FAT32 или NTFS!

Пожелавам ти Успех! :)

Сподели другаде