Jump to content

Въпрос за Intel Core Duo 2.0GHz

Препоръчан пост

Еее... съжалявам, че съм го купил ще плачаа :D

Не говорих за компютъра....

В крайна сметка всеки сам решава къде, за какво и на кого да си даде парите.

Поне желанието ти за процесор на 2гхз е изпълнено. Колкото до клокването на процесора ще е малко трудно с дъно от такъв клас, поради ограничените му възможности в БИОС-а, както и от факта че вентилатора на процесора не е оригинален интелски, а най-обикновен spire вентилатор, който става за всичко но не и за клок (иначе чудесно събира прах.). за захранващият блок няма да спомена нищо...

За монитора мога да ти подскажа къде най-вероятно да си търсиш гаранционните права - книжарница едно (офис едно суперсторе). То това дори си го пише на кашона.

Мисля че темата е приключена! (и евентуално заключена, за да се избегнат разни спам-коментари)

Сподели другаде

• Отговори 33
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

искам да си правя нов компютър,исках процесора да е Е2160 или Е2180 от магазина ми казаха да купя Е2140 щото били по добри от Е2160 по добре се клоквали и по добресе представяли от другите два,моля за съвет дъното се чудя все още GA P35C DS3R или GA P35 DS3P или GA P35 DS4. не са проблем парите но не искам да се хвърлям на най къпите компоненти.
Сподели другаде

Здравей!

И аз доскоро бях изправен пред тази дилема, какво дъно и какъв процесор да си купя.

Исках хем да е добро, хем да е евтино и все пак да върши работа(визирам за клокването на процесора). По въпроса за дънната платка разбрах че GA P35-DS4 е най-доброто, после идва по-малкия му събрат - GA P35-DS3 и накрая идва орязаната версия - GA P35C-DS3R.

Ако се ползва за умерен клок(2400-2700мхз) на процесора и най-евтиния вариант ще ти бъде от полза и най-вероятно няма да имаш проблем с достигането на тази честота, стига да не случиш на "куца" бройка.

Колкото до процесора там нещата стоят малко другояче.

Е2140 са наистина добри и се клокват много добре, но по мненията прочети от доста хардуерни форуми, трябва да се търси определен степинг(М0, който се води по-клокващ) или маркировка.

Ето инфо с препоръчителните маркировки за процесорите (пише ги на самият процесор):

Е2140 - SLA93

E2160 - SLA8Z

E2180 - SLA9Y

Друго, на което се набляга е така наречената "FSB WALL", служеща да ограничава процесора. Колкото е по-висока честота и 400-420-450, толкова повече мегахерци ще може да се изстискат от процесора (препоръчително е за честоти над 3000-3100мхз да се ползва по сериозно охлаждане на процесора). Като цяло всичко опира до бройка и до късмет.

Бих ти препоръчал Е2160, поради добрия множител ( 9 ), който дори при наличието на изключително "куца" бройка и ниска FSB-стена (примерно 330), ще ти докара доста прилична честота на процесора - 9 х 330 = 2970мхз, а и разликата в цената между Е2140 и Е2160 е 5-6 лева. Важно е да се отбележи, че разликата в трите процесора е единствено в техния множител (Е2140 - 8, Е2160 - 9, Е2180 - 10).

Ако все пак от фирмата от която мислиш да пазаруваш ти предложат някоя клокерска бройка, която има висока стена - струва да се вземе.

Лично аз се спрях на варианта: GA P35-DS4 + E2160 - SLA8Z.

ПП Като допълнение мога да спомена, че ако ще се клоква сериозно би трябвало да се вземе впредвид и едно хубаво захранване. Това дъно иска доста енергия, пък захранващите куплунги са няколко - стандартно 24 пиново + 2 х 4 пина + още едно 12 волтово конекторче тип молекс.

Сподели другаде

Много благодаря за изчерпателния отговор.

Предлагат ми Fortron SAGA 400 вата захранване за 72лв. Да не са нещо фалшиви тези захранвания, защото м/у 400 и 450 вата разликата в парите е 4 долара?

Сподели другаде

вчера си купих новото дъно GA P35 DS4 и процесор Е2180,следва да правя опит за клок.

Пускай смело на 300~350 шина... до към 3,2 Гхз поне не би трябжвало да прави мизерий :P

Сподели другаде

Хубаво е също така да обновиш БИОС-а (мойто дъно беше от новата февруарска партида на мост/дето замина за няколко дена/ и се оказа че е с F8). Също така е добре да спреш опциите C1E, ТМ2, EIST от БИОС-а.

Колкото до клока - пусни го на 2900-3000мхз (примерно 9х330).

-около тези честоти волтажа на CPU-то не е покачен кой знае колко

- няма да ти грее процесора

Хубаво е също така като си клокваш паметта да не минава повече от 1000мхз (ако е от евтинките), понеже и там ще се наложи да се покачват волтажите, а евтините памети малко трудно минават кота 1000.

Сподели другаде

http://i.data.bg/08/02/26/828905_orig.jpg това са първи резултати от клока,при 300 мгх фсб,заключих на 101 мгх PCI _E,и делител на паметта 2.50 но на дъното била висока температурата,се изказват колеги,какво да променя за да падне темп. на дъното,не съм вдигал волтажи на нищо.
Сподели другаде

Наистина е висока... може би термодиода е близо до цокъла на процесора и си взаимодействат, нямам представа... като за начало отвори капака на кутията, но е явно, че ако искаш още, ще трябва да сменяш охлаждания...
Сподели другаде

с боксовото охлаждане съм повече не искам да вдигам,сложи един вентилатор отпред да вкаква и един отзад, отзад станаха два темп. падна с 3-4 градуса около 56 на процесора и на дъното това са градуси под ортус без товар са 37 и на двете,дали да ги приема за нормални и така да карам или да мисля за още въздух,колко под товар може да се вдига на дъното и процесора.
Сподели другаде

Можеш да опиташ със смяна на боксовото охлаждане, както направих и аз.

Взех един сравнително евтин ASUS TRITON 70. В този сайт му намерих картинката. Като цена мисля че може да се намери по-евтинко.

Иначе с бокса си му е нормално да прави такива тепмератури, а дори и по високи.

Ти пипал ли си волтажа на процесора?

Сподели другаде

не съм пипал волтажа,както си е на ауто,да не би от там да си вдига волтажа,около1.2 в държи,видях охладителя ти ако го сменя ще охладя процесора но дъното и то вдига 60 градуса под ортус иначе е около37,какво е станало с твоето дъно GA P35 DS4,да не е изгоряло,с него ли си или с друго
Сподели другаде

не съм пипал волтажа,както си е на ауто,да не би от там да си вдига волтажа,около1.2 в държи,видях охладителя ти ако го сменя ще охладя процесора но дъното и то вдига 60 градуса под ортус иначе е около37,какво е станало с твоето дъно GA P35 DS4,да не е изгоряло,с него ли си или с друго

Винаги съм си мислел че Автоматичните настройки не са за напреднали потребители, особено при наличието на такива богати ръчни настройки, каквито предлага това дъно.

Въпроса ти за моето дъното неможах да го разбера. Но за протокола си работи добре. Единствено смених драйвера на мрежовата карта, понеже РС-то отвреме навреме забиваше.

Сподели другаде