Jump to content

Asus P5B-MX не работи канала на централния говорител.

Препоръчан пост

От една седмица се бия с този проблем и резултат няма.

В режим 6 СН включвам говорителите, които са 5+1 свирят всички без централния. От настройките софтуерно размених централния и субвуфера (двата са на един жак този на микрофона) - обратния ефект, централния свири, а субвуфера мълчи.

Пратих дъното на фирмата, от която е купано - момчетата казват, че всичко работи.

Изтеглих и инсталирах последните драйвери от Интирнет, но проблема си остава.

Аз ли бъркам нещо? Дъното ли има проблем и от сервиза ме занасет? BIOS-а ли да обновя? Дайте идеи! :crosseyes1:

Сподели другаде

Опитай да опишеш обкръжението на проблема. Изключително важно е да се знаят характеристиките на РС-то (особено при проблемите, свързани с устройствата), операционната система, конкретното приложение (програма), което предизвиква проблема, останалите активни приложения по време на проблема, инсталираните (макар и неактивни в момента) приложения (това важи основно при проблеми с мултимедийните приложения и антивирусните програми). Пример: "Отворих филма Х и ми излиза съобщение за грешка, какъв е проблема?". На този въпрос отговора е "Проблемът е в user-а"; естествено, никой участник няма да даде такъв отговор, защото не отговаря на добрия тон. Ако въпросът обаче е "Свалих си филма Х от сайта Y; при опит да го отворя с програмата Z се изписва съобщение "текст на съобщението", ползвам ОС WindowsXP, какво да правя?" могат да се дадат поне няколко правилни предположения за естеството на проблема и съответно - за начина на отстраняването му. Накратко, кажи модела на дъното, аудио устройствата, операционната система, програмата, с която контролираш звука... все такива дребни и незначителни неща.
Сподели другаде

Опитай да опишеш обкръжението на проблема. Изключително важно е да се знаят характеристиките на РС-то ...

Дъното е ASUS Р5В-МХ http://www.mostbg1.com/most/Item.aspx?itemid=35638. Звука е на база ALC883. Двуядрен Пентиум с 2 ГБ оперативна памет. Уиндоуса е XP Pro лицензиран и обновен с всички ъпдейти. Няма инсалирани никакви допълнителни софтуери и игри точно поради проблема. Драйвера на звука е версия 1.85 от 15.01.2008 година. Абе всичко е като по конец и започвам да си мислу, че ония от сервиза ме гъбаркат и дъното има хардуерeн проблем. Или куплунга на микрофона е повреден или връзката до чипа е нарушена или липсва.

ASUS в последно време доста са снижили качеството. :punish:

Сподели другаде

Опита ли да позавъртиш мъжкия жак, докато е включен в женския на дънотою? Понякога не се прави добър контакт. Опитай и да подадеш към жака на микрофона стерео сигнал. Примерно включи слушалки или някакви стерео колонки, или просто от драйверите укажи там да подава същия сигнал като на предните две колони. То това е подобно на това, което ти си направил, но е още една проба. Във фирмите са мързеливци и хитреци. По възможност нека го тестват пред теб, че иначе могат да си говорят каквото искат.
Сподели другаде

Дъно ASUS Р5В е култово. Моето е Deluxe. Когато "боднеш" нещо в звуковата карта, тя изписва детекция на екрана и питане към потребителя. При теб този момент не е описан. Излиза, че имаш проблем с звукочестония кабел.

"ASUS в последно време доста са снижили качеството." Това важи за всички или поне тези, дето се женят за Gigabyte.

Сподели другаде

Всичко описано от вас по-горе е направено. Стигнах още по-далеч - издърпвах леко и жака, но резултата е същия.

Да наистина показва къде какво е включено, но това не го писах, защото от 1-2 години това е нормална реакция на всяко дъно, което съм докосвал.

При размяна на централния и суб канала (софтуерно от програмата за тест и настройки) централния започва да свири, а другия млъква. Това ми говори, че проблема е по-сложен и е вътре в чипа, а не навън във веригата. Тоест от чипа до жака има връзка - работят и двата канала, но до субвуфера стига, а до централния не. С това отпадат евентуални проблеми от лош контакт или лоша връзка от чипа до жака.

В крайна сметка днес отива в сервиза целия компютър, за да го тестват като цяло. Много ми е интересно какво ще кажат сега, но независимо от резултата ще пиша. Единствено може да се окаже, че BIOS-а е за обновяване, но да си го направят те. Аз чипове за експерименти нямам.

Сподели другаде

• 3 weeks later...

Проблема се реши с външна звукова карта и сега всичко свири.

При контактите ми с търговци на хардуер се оказа, че масово се отказват да продават МВ на ASUS поради многото проблеми, които създават.

Явно са занижили качеството много, за да достигнат по-ниска цена. А това че ги правят в Китай си го знаем.

:offtopic:

Току що разбрах, че Румънците ще правят и Мерцедес. :newpaper: Като се сетя какви Макстор дискове правеха - работещи по 2 часа, ми е мъка за Европа.

Сподели другаде

Аз не знам търговци, които да се притесняват да продават ASUS. Това е търсена марка, защото имат изградена репутация на стабилна фирма. Проблемът е, че бяха такава преди години. Вече са просто зле. ASRock също си се продава стабилно и се предлага навсякъде, защото са евтини. Разбира се за сметка на качеството.
Сподели другаде

Проблема се реши с външна звукова карта и сега всичко свири.

При контактите ми с търговци на хардуер се оказа, че масово се отказват да продават МВ на ASUS поради многото проблеми, които създават.

Явно са занижили качеството много, за да достигнат по-ниска цена. А това че ги правят в Китай си го знаем.

:offtopic:

Току що разбрах, че Румънците ще правят и Мерцедес. :newpaper: Като се сетя какви Макстор дискове правеха - работещи по 2 часа, ми е мъка за Европа.

То проблема винаги може да се реши с външно у-во (вслучая звукова карта, но все пак има проблем и то хардуерен, така че би трябвало дъното да се замени, понеже си е гаранционно. :)

Сподели другаде