kumbaq Публикувано Януари 23, 2008 Report Share Публикувано Януари 23, 2008 процесора ми е атлон х64 3000+@2.00 в биоса освен CPU FSB Frecuency, което мога да увеличавам със стъпка 1 MHz,има е един друг сетинг CPU Speed/ Voltage Setting, който ако го дам на manual,ми позволява да увеличавам CPU Speed от 800 МHz със стъпка 100 MHz.въпроса ми е какво точно е това CPU Speed и как се вмества в клокването? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Януари 23, 2008 Report Share Публикувано Януари 23, 2008 Дай малко повече информация за твоето РС. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kumbaq Публикувано Януари 23, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 23, 2008 дъно k8v-xпроцесор atlon 3000+@2.00ГХз памет pqi ddr400 интересуват ме тези опции в биос-а, които съм посочил горе, какво регулират.не намерисх никаква конкретна информация за CPU Speed примерно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Януари 23, 2008 Report Share Публикувано Януари 23, 2008 Здравей kumbaq!При стойност Manual за CPU Speed / Voltage Setting имаш възможност да зададеш множителя (multiplier) на процесора, като по този начин промениш тактовата честота. Тъй като множителя на този процесор е заключен, може да се променя само към по-ниска стойност, за целта overclock-а става чрез повишаване на честотата на FSB. Също така имаш възможност да конфигурираш работното напрежение на процесора.Общо взето нещата, които ти трябват за overclock на тази система са следните:CPU FSB Frequency - Контролира честотата на FSB. Чрез повишаване на тази стойност се променя и тактовата честота на процесора. Също така се повишава и честотата на HyperTransport шината, както и в зависимост от настройките честотата на RAM паметта.HT Frequency - Контролира честотата на HyperTransport шината. Стандартно при Socket 754 тази честота е 800Mhz. Когато увеличаваш FSB се вдига и тази стойност, така че предварително, ако ще клокваш сериозно трябва да зададеш по-ниска, защото не е добре HyperTransport шината да достига / минава 1000Mhz.CPU Voltage - За контролиране на работното напрежение, ако има нужда с цел стабилизиране на машината на дадена честота.AGP/PCI Frequency - Чрез него трябва да заключиш честота на АGP/PCI шините на 66/33Mhz.Настройките на RAM от секцията Memory Configuration - тук вече си зависи от възможноситите на самата памет. Принципно при AMD64 е добре паметта да работи в режим 1T Command Rate и на стегнати тайминги, но не всяка памет може да издържи на по-висока честота при агресивни настройки, така че трябва да се тестват различни варианти, за да се определи оптималният за тази машина.За всичко останало са в сила стандартни неща като - наблюдаване на температури / напрежения, тестове за стабилност при промяна на настройки и тн. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kumbaq Публикувано Януари 23, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 23, 2008 l.kanelov,мерси за отговора.мисля, че нямам възможност за промяна на множителя - заключен е на 10,но по описанието, което си дал, при мен настройката CPU Speed отговаря на това, което ти си писал за HT Frequency.виж и горния ми пост.ти казваш за HT Frequency, че 'стандартно при Socket 754 тази честота е 800Mhz' аз съм написал за CPU Speed, че е от 800 МHz със стъпка 100 MHz до 2000MHz.е ли така или се омотвам глобално? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Януари 23, 2008 Report Share Публикувано Януари 23, 2008 Попаднал съм на друг user's manual за твойто дъно в интернет и има малко разминаване.CPU Speed / Voltage Setting позволява да зададеш тактовата честота и работното напрежение на процесора ръчно. Предполагам, че Auto се използва от Cool N' Quiеt функцията. Промяна на множителя не ти и трябва, защото overclock-a в този случай е чрез повишаване честотата на FSB.Настройките за HyperTransport би трябвало да се намират в CPU Configuration, според книжката. При Socket 754 базираните процесори е стандартно 800Mhz, а при Socket 939 е 1000Mhz. В тази книжка, с която разполагам в момента, за съжаление не виждам опция за заключване на AGP/PCI честотите, което не е добре. Липсата на тази опция може доста да ти понижи възможностите за overclock, защото по-голямото повишаване на честотите на AGP/PCI шините води след себе си проблеми.Всичко останало е както ти написах по-горе. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kumbaq Публикувано Януари 23, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 23, 2008 FSB го вдигнах от 200 на 220. сега процесора ми работи на 2.20 GHz.намалих честотата на RAM на отношение 5:3от DDR400 (200 MHZ) на DDR333 (166 MHz).не видях да имам възможност да променям отделните тайминги. с оглед на това, че не мога да заклччвам AGP/PCI честотите и с оглед честотата на RAM, която съм дал,мога ли и до колко да вдигна още FSB? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Януари 23, 2008 Report Share Публикувано Януари 23, 2008 FSB го вдигнах от 200 на 220. сега процесора ми работи на 2.20 GHz.намалих честотата на RAM на отношение 5:3от DDR400 (200 MHZ) на DDR333 (166 MHz).не видях да имам възможност да променям отделните тайминги. с оглед на това, че не мога да заклччвам AGP/PCI честотите и с оглед честотата на RAM, която съм дал,мога ли и до колко да вдигна още FSB?Тука вече става много относително, примерно може да издържи да речем само още 5 Мхз отгоре, ако имаш дори саунд карта на някой PCI слот, а може и много повече... никой не може да ти каже... а и да нямаш нищо по слотовете вече пак зависи от IDE контролера и харда и т.н. до колко ще издържат.... и дори самото видео... просто минаваш на варианта с пробра и грешка... най-много да се наложи да рестартираш биос после... Обикновено около 2,5 Гхз за такъв процесор се счита като "допустим" клок и нагоре вече става по-сложно, откъм охлаждане и т.н. ... Но му пусни вече допълнително ток, ще издържи малко повече на клока... и пробвай да го пуснеш направо на 2,4 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kumbaq Публикувано Януари 23, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 23, 2008 преди време, когато motherboard-ът беше млад,един по- разбиращ приятел го пробва на 2.5 и тръгна. няма да го насилвам над 2.5 със сигурност,но ако тръгна към 2.4, колко повечко ток да му пусна? мога ли да се пробвам да пусна RAM на отношение 1:1 - DDR400 (200 MHZ)?тогава при FSB 220, RAM ще е повече от DDR400. ще издържи ли? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Януари 23, 2008 Report Share Публикувано Януари 23, 2008 за напрежението можеш да опиташ 0.050 - 0.075 над номиналната му стойност.Колкото до паметта зависи, за да тръгне в режим DDR400, зависи от бройката (PQI - имат както хубави бройки, така и калпави), както по-горе писа vyrgozunqk, тестваш по метода: проба-грешка!Успех и търпение в начиннието! ПП Само да отбележа, че е препоръчително да имаш добро и марково захранване! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Януари 24, 2008 Report Share Публикувано Януари 24, 2008 Ако я пускаш паметта в синхронен режим обаче, също и добави малко волтаж... а относно процесора, 5 % му стигат...щом ти е пален на 2,5 - пусни го директно на 2.5, паметта я остави в 4:3 и пусни тест за стабилност, ако го издържи 1 час, разбира се наблюдавай температурите, остави си го така и си го ползвай със здраве ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост