anni Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Здравейте.В момента компа ми е с хард ExcelStor J680 80GB 2MB ATA. Като обем ми е достатъчен но ми се струва малко бавен. Чудя се дали да си купя нов SATA2 16MB 7200rpm. защото не съм наясно какво ще е реалното увеличение на скоростта четене/запис спрямо стария(в %,пъти),т.е. има ли смисъл да дам 130-150лв.Моля ако някой им разбира или има лични наблюдения да даде съвет. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Като цяло зависи доста и от дъното, заради SATA контролера на него, но промяна трябва да има. Не заради разликата в интерфейсите (АТА -> SATA), а заради евентуалната смяна на производителя на хард диска, по-новите технологии, използвани при направата му, и повечето кеш памет. Имам тествани (с HDTune) 3 твърди диска на дъното ми в Русе - Hitachi 500GB/16MB/SATA2, Maxtor 250GB/16MB/ATA и Maxtor 80GB/8MB/ATA и мога да покажа данните, ако мислиш, че ще са ти от полза. Мога да пусна данни и на още дин твърд диск (Seagate 500GB/16MB/ATA), но той е тестван на друго дъно. Ти също можеш да направиш един бърз тест и да сравниш резултатите. Личното ми мнение, дали си струва да вземеш друг хард диск, е "по-скоро да", защото ExcelStor са най-калпавите твърди дискове и не само ще спечелиш скорост, но и надеждност и по-тиха работа. Финалното решение си остава твое обаче. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Аз искам само да поясня нещо, за което Night_Raven загатна - ако дъното ти в момента поддържа S-ATA и е сравнително ново - няма да имаш проблеми. Но ако е старо и няма S-ATA контролер или е прекалено стар контролера, тогава ще се наложи да смениш и дъното си, което ще доведе и до допълнителни разходи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anni Публикувано Януари 9, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Ами дъното е Gigabyte GA-MA69G-S3H и пише че поддържа SATA2. За ExcelStor-а съм съгласен че е калпав но иначе е тих(колкото и да не е за вярване), а аз много държа на това и все още го използвам. Дайте ми някаква приблизителна стойност на очакваното подобрение на скоростта.Night_Raven ако можеш покажи данните,и дано ги разбера. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Подобрението е наистина доста относително. Според мен прираста може да варира от може би 10% до 50%, но пак казвам - зависи от твърд диск и дъно. Maxtor 80GB/8MB/ATA:http://i16.tinypic.com/71z5i0h.png Maxtor 250GB/16MB/ATA:http://i12.tinypic.com/73m4ikj.png Hitachi 500GB/16MB/SATA2:http://i18.tinypic.com/82mrbj6.png Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anni Публикувано Януари 9, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Така като ги гледам оставам с впечатление че интерфейса няма никакво значение.Но марката има и то доста.При моя с HD Tune на transfer rate са min.3.9MB/s , max.27.4MB/s , average 23.9MB/s , access time 14.1 ms. , burst rate 29.8MB/s - това последното не знам какво значи.Съжалявам че няма снимка. Май само access-а е задоволителен. Видяло се е че ще се дават пари. :( Благодаря за бързите отговори. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Извинявам се, качил съм грешна картинка за първия хард. Сега я оправих. Цъкни Refresh. Допълнение: товите резултати са изненадващо лоши за мен, дори и имайки превдид производителя му. Иначе самата програма има възможност да запази картинка, което става от бутона с дискетката. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nicky Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 А дискът дефрагментиран ли е? Защото и това има значение за производителността, но не би трябвало да оказва, чак такова голямо влияние. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anni Публикувано Януари 9, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Дефрагментирах и пак пробвах с бенчмарка но резултатите са почти същите. :( :( :( Сигурно и това че е много стар модел е от значение. Но пък чак толкова да е зле!?! Error Scan показва че всичко е наред. Лоша работа.Night_Raven с новото изображение интерфейса SATA2 показва значително по-добри резултати.Само access time малко се влошава но това може и да следствие на по-големия обем и брой плочи. Този който съм си харесал ще е 250GB/16MB Server Edition. Остава само да спестя парите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 По-точна информация за избрания от теб хард диск? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anni Публикувано Януари 9, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Ето го. Спрял съм се на него защото е на относително сносна цена спрямо останалите от този клас,УЖ е много надежден(държа на това) и е къде по-съвременен от моя.Само не знам дали е тих,още не съм се ровил да търся мнения и алтернативи.Иначе данните на производителя не ги гледам много(скорост и т.н.) защото обикновено са силно преувеличени.Кажи си и ти мнението-в същия сайт в графата настолни HDD има и други сървърни модели. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Филипов Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 За какво използваш компютъра? Колко е RAM и каква видеокарта? Мисля че малка инвестиция в RAM ще ти вдигне доста производителността. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 По принцип бих ти препоръчал продуктите на Seagate или Hitachi, но и Western Digital не са лоши. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
anni Публикувано Януари 9, 2008 Author Report Share Публикувано Януари 9, 2008 Използвам го за филми,музика,интернет,програми разни,видео редакции(вграждане на суб.,компресия),тв-сега се мъча с един тунер,общо взето всичко без игри.Видеото е вграденото,RAM-а е 2GB(2x1GB 800mHz Dual Chanel),CPU Athlon 64 x2 4000+ 2100mHz, наскоро си го събирах,не е лош-дори е по-мощен от необходимото(за мен).Night_Raven то аз не съм търсил много и още ще се поровя преди да тръгна да купувам.Имам един стар 20GB Western Digital който е много шумен и това малко ме притеснява.Не знам сега дали ги правят задоволително тихи.Seagate и Hitachi имат ли сървърни хардове на по-ниски цени че тези на SPEED ми идват малко скъпички. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 9, 2008 Report Share Публикувано Януари 9, 2008 То е леко объркващо. В заглавието на офертата пише "SE16", което не е означение за сървърен хард диск, а за обикновен. За код на продукта обаче са написали "WD2500YS", което пък е код на сървърната серия RE. Българска му работа. Лично според мен няма смисъл да се изсилваш със сървърен твърд диск, защото стандартните настолни са достатъчно добри и надеждни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост