Jump to content

Съвет за звукова карта

Препоръчан пост

Днес се сдобих с мини система за домашно кино. Свързах я към PC-то със кабел от старата уредбата. Включвам в Aux буксата и резултата е, че свирят само баса и 2 от 5те колонки (FR и FL). Промених настройките на на драйвера за 5 канала, но пак няма разлика.

Картата според EVEREST и SIW:

http://i11.tinypic.com/81pn0vs.png

http://i4.tinypic.com/6xayn2e.png

Дали "проблемът" е в картата(т.е. не поддържа 5.1 или аз нещо бъркам с настройките, свързването? Ако е първото ще помоля да ми препоръчате няколко модела, защото съм яко бос в тая сфера.

п.п. Не съм аудиофил или нещо от сорта - г/д разумни цени.

Сподели другаде

Това е стандартна "дупка", в която падат много потребители. Всички бързат да купуват някакви "системи за домашно кино" и после се чудят защо не могат да ги подкарат както искат с компютър. Много зависи какви входове има съответната система за домашно кино. Без тази информация не мога да кажа дали ще можеш да свържеш успешно компютъра със системата. По принцип е напълно нормално като включиш жак в Aux да свирят само предните колони и събуфъра, защото така подаваш стерео сигнал, а не многоканален. По принцип многоканалния сигнал идва от общо 3 (за 5.1) или 4 (за 7.1) изхода. Всеки изход носи по 2 канала - 1 канал за предните две колони, 1 канал за задните колони и 1 канал за централния говорител и събуфъра). Така е при 5.1. При 7.1 има още един изход за допълнителните задни говорители. Всеки изход се свързва със съответния вход на 5.1 колонки за РС например, които пък си имат 3 или 4 входа (в зависмост дали са 5.1 или 7.1). Проблемът при системите за домашно кино е, че те не са проектирани да работят с компютри и често (да не кажа почти винаги) нямат нужните входове за многоканално възпроизвеждане. Друг вариант е по цифров път, но не мисля, че звуковата ти карта има цифров изход, а пък тези леко невзрачни колонки пък съвсем ме съмнява да имат някакъв цифров вход.

Накратко: проблемът не е толкова в звуковата карта, колкото в системата за домашно кино.

Сподели другаде

Буксите са 3 - червeна за микрофона, зелена за слушалки/колони и синя, която не съм сигурен за какво е. Доколкото разбирам ще ми трябва нова карта? Препоръки?
Сподели другаде

Не ти трябва отделна звукова карта. Тази може да ти свърши работа. Просто е от най-бюджетните където жаковете за микрофона (розовия) и стерео входа (синия) играят ролята И НА ИЗХОДИ, ако включиш там съотвените кабели към колони. Така че все пак звуковата ти карта си поддържа 5.1.

Отново да кажа: проблемът най-вероятно е в колоните, но не мога да съм 100% сигурен, докато не разбера какви входове има.

Сподели другаде

Дам, прав си - и изходи са. Значи ще ми трябват още 2 кабела като този, който ползвах за уредбата и май ще стане работата.

edit: Сега пробвах да сложа кабела от Aux буксата в SR/SL и съответните колонки не просвириха. Може би, защото трябва всички букси (+ FR/FL и C/SW) да са всключени?

Сподели другаде

Aux е обикновен Stereo вход. При това положение, за да получиш многоканален звук, ще ти трябват три такива преходника, които да включиш в жаковете на компютъра и после със стандартни чинч кабели да свържеш всеки канал със съответните входове на системата (5.1 input): FL/FR = предните 2 колони; C/SW = централния говорител и събуфъра; SL/SR = задните колони.

Имай предвид, че това не означава, че, когато слушаш музика, тя ще се чува от всички колони.

Сподели другаде